Φεστιβάλ / Βραβεία

«Acrobatics»: Η ΕΕΣ προβάλλει 6 νέους Ελληνες δημιουργούς, στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

στα 10

Φέτος η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών συνεργάζεται με το #TIFF59 και παρουσιάζει και 5 πρωτότυπες μικρού μήκους αναθέσεις.

Flix Team
«Acrobatics»: Η ΕΕΣ προβάλλει 6 νέους Ελληνες δημιουργούς, στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από την 1η μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει τα πάντα, καθώς συμβαίνουν. Διαβάστε εδώ όσα χρειάζεται να ξέρετε για το φετινό Φεστιβάλ.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών συνεργάζεται φέτος με 59o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προβάλλοντας νέους δημιουργούς μέσα από βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μια γενιά κινηματογραφιστών που θα πρωταγωνιστήσει στα επόμενα χρόνια του Φεστιβάλ.

Κάτω από το γενικό τίτλο-ομπρέλα «Acrobatics», έξι σκηνοθέτες παρουσιάζουν βραβευμένες ταινίες του και οι πέντε από αυτούς λανσάρουν από μία μικρού μήκους που έγινε ακριβώς για να παρουσιαστεί, από την ΕΕΣ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Οι έξι σκηνοθέτες που συμμετέχουν στο «Acrobatics» είναι οι Θανάσης Νεοφώτιστος, Αλέξανδρος Σκούρας, Γιώργος Τελτζίδης, Δημήτρης Νάκος, Νικολέττα Λεούση και Μανώλης Μαυρής.

σπινθηροβόλα κεράκια 607 «Σπινθηροβόλα Κεράκια»

Παράλληλα και με δεδομένη φέτος τη θεματική του Φεστιβάλ που αναφέρεται στη συνολική εικόνα του ελληνικού Queer Cinema, οι παραπάνω δημιουργοί συμμετέχουν ο καθένας με ένα σύντομο φιλμ, που γύρισαν αποκλειστικά για το φετινό Φεστιβάλ. Μέσα από την προσωπική τους ματιά αποτυπώνουν τη καθημερινή διαφορετικότητα απέναντι σε κοινωνικά σχόλια που διαιωνίζουν στερεότυπα και προκαταλήψεις. Η τολμηρή αυτή αφήγηση δεν στοχεύει να προκαλέσει αλλά να καταγράψει στην οθόνη μια αλήθεια που οι πολλοί επιλέγουν να αγνοούν, συμβάλλοντας έτσι στο ιδιαίτερο αφιέρωμα του Φεστιβάλ για το ελληνικό Queer Cinema.

γράμμα στη σοφία 607«Γράμμα στη Σοφία»

Οι ταινίες είναι:

  • «Σπινθηροβόλα Κεράκια» του Θανάση Νεοφώτιστου. Μια πέρα για πέρα ρεαλιστική προετοιμασία πριν την ερωτική πράξη.
  • «Skin» του Μανώλη Μαυρή. Ενας άνδρας αναρωτιέται αν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να ανακαλύψει το σώμα του.
  • «Γράμμα στη Σοφία» της Νικολέτας Λεούση. Το γράμμα μιας άγνωστης που αποκαλύπτει ανεκπλήρωτους πόθους.
  • «Pengo Decay» του Γιώργου Τελτζίδη. Το προσωπικό παραλήρημα ενός ταξιτζή στην παρουσία ενός ομοφυλοφιλικού ζευγαριού.
  • «Διάρρηξη» του Δημήτρη Νάκου. Δύο νέες γυναίκες κρύβουν από τους δικούς τους την ερωτική τους σχέση.

pengo decay 607«Pengo Decay»

Το κοινό αυτό έργο των νέων δημιουργών, διάρκειας 25 λεπτών περίπου, μαζί με την προβολή των βραβευμένων ταινιών τους, αποτελεί μια οπτικοακουστική πρόταση, υπό τον τίτλο «Acrobatics».

skin 607«Skin»

Παράλληλα, η ΕΕΣ θα προβάλλει βραβευμένες ταινίες των έξι Ελλήνων σκηνοθετών, συμπληρώνοντας το προφίλ τους. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

  • «Λεωφόρος Πατησίων» του Θανάση Νεοφώτιστου (σε πανελλήνια πρεμιέρα, μετά την προβολή της στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας)
  • «Κύβος» του Αλέξανδρου Σκούρα (Χρυσός Αλέξανδρος στο Φεστιβάλ Δράμας)
  • «Κατάψυξη» του Δημήτρη Νάκου (Αργυρός Αλέξανδρος στο Φεστιβάλ Δράμας)
  • «Φράγμα» του Γιώργου Τελτζίδη (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης)
  • «37 Μέρες» της Νικολέτας Λεούση (Βραβείο Σεναρίου, Νύχτες Πρεμιέρας)
  • «Maneki Neko» του Μανώλη Μαυρή (τιμητική διάκριση μοντάζ, πρωτότυπης μουσικής και σχεδιασμού ήχου, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλά Φεστιβάλ του εξωτερικού)

Η προβολή του «Acrobatics» θα γίνει στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, ώρα 17.00, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης.

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από την 1η μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει τα πάντα, καθώς συμβαίνουν. Διαβάστε εδώ όσα χρειάζεται να ξέρετε για το φετινό Φεστιβάλ.