Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Φράγμα» του Γιώργου Τελτζίδη

στα 10

Εν αναμονή του 40ού Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Φράγμα» του Γιώργου Τελτζίδη

Η ταινία

H Χριστίνα είναι μία δεκαεξάχρονη που ζει σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό. Η κατασκευή ενός τεράστιου φράγματος και η δημιουργία μιας τεχνητής λίμνης θα αναγκάσουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν για πάντα το μέρος τους. Οι τελευταίες μέρες εκκένωσης του χωριού θα είναι δύσκολες για όλους, και η Χριστίνα θα πρέπει να πάρει δυσβάσταχτες αποφάσεις, όπως για το τι θα απογίνει ο Σωτήρης, ένα γέρικο σκυλί που έχει υπό την προστασία της.

Dam 607

Ο σκηνοθέτης

Ο Γιώργος Τελτζίδης είναι σεναριογράφος/σκηνοθέτης. Εχει επιλεχθεί από τα Talent Campuses των φεστιβάλ: Berlinale, Sarajevo, Zurich. Τρία σενάριά του έχουν χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα μικροφίλμ της ΕΡΤ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, αντίστοιχα (μfilm 2011 - μfilm 2012 - ΕΚΚ). Το 2012, στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας απέσπασε το βραβείο ντοκιμαντέρ για το «Καθαρό Ραδιόφωνο» και το 2013, στο ίδιο φεστιβάλ, το σενάριό του με τίτλο «Γεννήτρια», σε σκηνοθεσία της Nικολέτας Λεούση, απέσπασε τιμητική διάκριση σεναρίου και βραβείο της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Το 2015, η μικρού μήκους ταινία του με τίτλο «Dye» ήταν υποψήφια για το βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το 2016, το «Dye» απέσπασε το βραβείο της καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Hellas Filmbox Berlin.

Φιλμογραφία

  • «O Kύριος Π.» (2010, Σκηνοθεσία - Σενάριο)
  • «Καθαρό Ραδιόφωνο» (2012, Σκηνοθεσία - Σενάριο)
  • «Γεννήτρια» (2013, Σενάριο)
  • «Dye» (2014, Σκηνοθεσία - Σενάριο)
  • «Φράγμα» (2017, Σκηνοθεσία - Σενάριο)

Dam 607

5 ερωτήσεις για τo «Φράγμα»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Αφορμή στάθηκε το ίδιο το μέρος. Η Μεσοχώρα Τρικάλων. Ενα χωριό που ζει εδώ και δεκαετίες σε καθεστώς ομηρίας, λόγω του φράγματος που κατασκευάστηκε εκεί.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σε έναν υποψήφιο θεατή;

Μια βίαιη ιστορία ενηλικίωσης στην ελληνική επαρχία.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Θα ήθελα να με ρωτήσει κάτι πέρα από το προφανές που παρακολούθησε.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Διασκεδαστικό και επίπονο. Το πόσες ενδιαφέρουσες ιστορίες υπάρχουν μακριά από την πόλη. Το ελληνικό σινεμά πρέπει να εστιάσει περισσότερο στην επαρχία, χωρίς φολκλόρ διαθέσεις.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Ευκαιρία να συναντήσω ξανά αγαπημένους φίλους και συνάδελφους.


info

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τελτζίδης / Σενάριο: Γιώργος Τελτζίδης, Σωτήρης Μπαμπατζιμόπουλος, Κώστας Γεραμπίνης / Παίζουν: Σίμος Κακάλας, Κωνσταντίνα Τακάλου, Σταματία Παπαθανάση, Δημήτρης Αμπατζής / Παραγωγή: ΕΡΤ & View Master Films / Παραγωγός: Γιώργος Κυριάκος / Διεύθυνση Παραγωγής: Αρης Κοτρώνης Βέττας, Δημήτρης Χατζηβογιατζής / Βοηθός Διευθ. Παραγωγής: Θανάσης Σχοινοχωρίτης / Μουσική: Κωσταντής Παπακωνσταντίνου / Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Ζάχος / Σκριπτ: Κατερίνα Γιαννακοπούλου / Casting Director: Σοφία Δημοπούλου - Ready2Cast / Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Φρέντζος GSC / Βοηθός Κάμερας: Λευτέρης Αγαπουλάκης / DIT: Μανώλης Περίκος / Ηλεκτρολόγος: Μπάμπης Καλτιριμιτζής / Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χρύσα Σερδάρη / Bοηθός Σκηνογραφίας – Ενδυματολογίας: Ελλη Ναλμπάντη / Φροντιστής: Παύλος Γούλας / Makeup – Hair: Χαρά Βασιλειάδη / Ηχολήπτης: Γιάννης Γιαννακόπουλος / Μακενίστας: Αρης Σχοινοχωρίτης / Dog Trainer: Mαρία Οικονομοπούλου

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την προηγούμενη ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Τελτζίδη με τίτλο «Dye»:


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Dam poster 607