Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2018: «37 Μέρες» της Νικολέτας Λεούση

στα 10

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2018: «37 Μέρες» της Νικολέτας Λεούση

Η ταινία

Οταν η Μαρία, μια νεαρή εγκυος που δουλέυει σε ενα καταστημα μανικιούρ πεντικιούρ απολύεται αποφασίζει να κάνει απεργία γέννας.

H σκηνοθέτης

Αποφοίτησε ως χημικός μηχανικός και αμέσως μετά σπούδασε σκηνοθεσία. Το 2009 πήγε στο Manchester για μεταπτυχιακές σπουδές. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2012,και σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους ταινία «Γεννήτρια». Το 2016 συμμετείχε στο Berlinale Talents Short Film Station με το σενάριο για την ταινία «37 Mέρες». To 2018 σκηνοθέτησε τις ταινίες «37 Mέρες» και «Τζένη και Γιάννης».

37 days drama 607

4 ερωτήσεις για τις «37 Μέρες»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Το 2015 είδα ένα όνειρο: είδα ότι ήμουν έγκυος αλλά φοβόμουν να γεννήσω. Ειδα να με τραβάνε να με καθίσουν σε ένα πάγκο για να γεννήσω και εγώ αντιστεκόμουν. Αυτός ο εφιάλτης με κίνησε να σκεφτώ μια ιστορία που να πηγάζει από ένα τόσο δυνατό φόβο. Ήθελα μια ιστορία για κάποια γυναίκα που πολεμάει αυτό το φόβο. Και για να τον νικήσει επιστρατεύει όλα τα μέσα. Λογικά και παράλογα.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Η Μαρία είναι 9 μηνών έγκυος, δουλεύει ανασφάλιστη σε ένα κομμωτήριο όταν απολύεται. Βλέπει ένα όνειρο και αποφασίζει ότι δε γεννάει μέχρι να πάρει πίσω τη δουλειά της. Πρόκειται για μια ταινία που στο ένα άκρο της έχει ένα βαθύ φόβο της ηρωίδας και στο άλλο την επιθυμία της να τον ξεπεράσει, να αγκιστρωθεί από αυτό που την κρατάει στην κανονικότητα, τη δουλειά της. Μια ιστορία ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Η εμπειρία αυτής της ταινίας ήταν το πιο χρήσιμο μάθημα που έχω πάρει ως προς τη σχέση μου με το σινεμά. Μεσολάβησαν πολλά χρόνια από το σενάριο στην πραγματοποίηση του, χρόνος στον οποίο η ανυπομονησία μου δε θεραπευόταν και δε μπορούσα να δω την ταινία αποστασιοποιημένα. Ταυτιζόμενη με έναν περίεργο τρόπο με την ηρωίδα που δε γεννάει αν δεν πάρει πίσω τη δουλειά της, δεν προχωρούσα τη ζωή μου αν δε γινόταν αυτή η ταινία. Συνεργάτες που δε μπόρεσαν να είναι μαζί μας στην τελική διαδρομή, εταιρείες παραγωγής που άλλαξαν, και η ματιά μου, που όσο περνούσε ο καιρός, ήθελε να δει την ταινία και έτσι κι αλλιώς και με άλλους τρόπους. Ωστόσο οι συνεργάτες, η πίστη μας αλλά και το timing που τελικά μας έκανε να κάνουμε αυτή την ταινία και όχι κάποια από τις προηγούμενες βερσιόν στο μυαλό μου, με κάνουν περήφανη που τα καταφέραμε και με γεμίζουν αγάπη για την ταινία αυτή.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του; Θα προτείνατε κάποιες κινήσεις προς τη βελτίωσή του;

Νομίζω το φεστιβάλ της Δράμας είναι ένας από τους τρόπους να φτάσει η μικρού μήκους ταινία σε ένα κοινό που ενδιαφέρεται για σινεμά και δυσκολεύεται να βρει ταινίες μικρού μήκους. Μετά την προβολή της «Γεννήτριας» στο φεστιβάλ Δράμας μας κάλεσαν να βρεθούμε στην Ιτέα σε μια προβολή του προγράμματος «Το φεστιβάλ της Δράμας ταξιδεύει». Η αίθουσα ήταν γεμάτη, οι θεατές είχαν έρθει με φαγητά και τσίπουρα από τα σπίτια τους, είδαν τις ταινίες και μετά έμειναν να συζητήσουμε για αυτές, δεν έφυγε κανείς για τρεις ώρες περίπου. Ηταν μια βραδιά σημαντική για μένα και νομίζω το πρόγραμμα «Το φεστιβάλ της Δράμας ταξιδεύει» είναι από τα πλεονεκτήματα του φεστιβάλ.


info

Ερμηνευτές: 'Ελλη Τρίγγου, Γιάννης Τσορτέκης, Γιώργος Κατσής, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ιωάννα Μαυρέα,Αργύρης Μπακιρτζής / Σκηνοθεσία: Νικολέτα Λεούση / Σενάριο:Νικολέτα Λεούση, Βαγγέλης Σέρφας / Παραγωγή: Marni Films ,ΕΡΤ Α.Ε., Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου / Διεύθυνση φωτογραφίας: Dubravka Kurobasa / Σκηνικά: Μαρία Ευα Μαυρίδου / Κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα / Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου / Σπεσιαλ Εφφέ: Προκόπης Βλασερός / Ήχος: Βαγγέλης Ζέλκας / Μοντάζ: Άρτεμις Αναστασιάδη / Bοηθός Σκηνοθέτις Ιφιλένεια Ζαχαριάδου /Βοηθός Σκηνοθέτης - Σκριπτ: Μάνος Καρυστινός / Διεύθυνση Παραγωγής: Μαριλένα Ευθυμίου / Οργάνωση Παραγωγής: Γιώτα Ζήση / Συντονισμός Παραγωγής: Μίνα Ντρέκη / Βοηθοί Παραγωγής: Χρήστος Τσάκωνας, Αιμιλία Μέη Βρότσου / Βοηθοί Κάμερας: Πέτρος Γκορίτσας, Θοδωρής Πασπαλιάρης / Βοηθός Ενδυματολόγου: Γεωργία Μπούρα / Βοηθοί Ηχολήπτη: Στέργιος Νταγκουνάκης, Βασίλης Σταμκόπουλος / Ηλεκτρολόγος: Γιάννης Μαραγκουδάκης / Βοηθός Ηλεκτρολόγου: Χάρης Πουρνιάς / Σχεδιασμός Ηχου: Περσεφόνη Μήλιου / Μίξη Ήχου: Κώστας Βαρυμποπιώτης / VFX: Αrtist Θέμης Κατσιμίχας / Online Color-Grading: Άγγελος Μάντζιος / DCP Mastering: MetaPost

37 days drama 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

37 days drama 607

Δείτε παρακάτω την ταινία της Νικολέτας Λεούση «Γεννήτρια»