Buzz

Η ΕΡΤ τιμά την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου

στα 10

Με αφιερώματα, ντοκιμαντέρ, ταινίες και επετειακές εκπομπές, η ΕΡΤ τιμά την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Flix Team
Η ΕΡΤ τιμά την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου

Με αφιερώματα, ντοκιμαντέρ, ταινίες και επετειακές εκπομπές, η ΕΡΤ τιμά την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Εκτός από τα τηλεοπτικά κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης, ανάλογα θα προσαρμόσει το πρόγραμμα του και το Πρώτο Πρόγραμμα. Σχετικές εκπομπές θα μεταδώσει και το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, «Η Φωνή της Ελλάδας».

Δείτε ακόμη: Εδώ Πολυτεχνείο, παντού Πολυτεχνείο: Φοιτητικές εξεγέρσεις που έγραψαν τη δική τους κινηματογραφική Ιστορία

ΕΡΤNEWS

Το 24ωρο ενημερωτικό κανάλι της ΕΡΤ, θα μεταδίδει αφιερώματα για την επέτειο, καθώς και ρεπορτάζ από τον χώρο του Πολυτεχνείου, αλλά και την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Εκτενείς αναφορές θα γίνουν και από τις ενημερωτικές εκπομπές του ΕΡΤNEWS.

φοιτητής 607

ΕΡΤ2

Η ΕΡΤ2 μεταδίδει την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στις 23:50, σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση την ταινία μικρού μήκους, παραγωγής 2021,«Ο Φοιτητής».

O Φοιτητής | Σκηνοθεσία-σενάριο: Βασίλης Καλαμάκης | Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Σίμος | Ηθοποιοί: Γιώργος Πυρπασσόπουλος, Γιώργος Μακρής, Δημήτρης Καπετανάκος, Στρατής Νταλαγιώργος | Υπόθεση: Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 1973. Έπειτα από την τριήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου, το δικτατορικό καθεστώς αποφασίζει να επέμβει στρατιωτικά και να καταστείλει τις απειλητικές για την κυριαρχία του διαδηλώσεις. Παρακολουθούμε όσα διαδραματίστηκαν μέσα στο άρμα τα τελευταία λεπτά, πριν αυτό γκρεμίσει την κεντρική πύλη και εισβάλει στο Πολυτεχνείο.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μεταδοθούν πέντε μονόλεπτα βίντεο με φωτογραφικό υλικό του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο κορυφαίος φωτορεπόρτερ στη χώρα μας, για δεκαετίες ανταποκριτής του Assosiated Press, «διηγείται» μέσα από το φωτογραφικό του φακό τις ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με αποκορύφωμα την εισβολή του τανκ. Σημειώνεται ότι ο Τέλης Σαρρηκώστας ήταν ο μοναδικός φωτορεπόρτερ που βρέθηκε τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου στο Πολυτεχνείο αποτυπώνωτας καρέ καρέ την ηρωική προσπάθεια των φοιτητών, σπουδαστών, απλών ανθρώπων, εργατών, υπαλλήλων, επαγγελματιών κατά της Χούντας.

πολυτεχνείο

ΕΡΤ3

Αρχείο ΕΡΤ- Συλλογή Αριστοτέλη Σαρρηκώστα | Η ΕΡΤ3 μεταδίδει στις 21:00 το ωριαίο ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ 1982 (αρχείο), «Τα Αλλα Πολυτεχνεία».

Σκηνοθεσία: Νέστωρ Παβέλλας | Αφηγητής: Χρήστος Τσάγκας | Μέσα από μαρτυρίες των πρωταγωνιστών των φοιτητικών εξεγέρσεων στις επαρχιακές πανεπιστημιουπόλεις, η εκπομπή παρακολουθεί πώς αναπτύχθηκε το φοιτητικό κίνημα έξω από την Αθήνα, από τις αρχές του 1972, με τις μορφές παρανομίας, μέχρι τη βαθμιαία μαζικοποίησή του, όπως εκδηλώθηκε στις πολιτικές αντιδικτατορικές συγκεντρώσεις το φθινόπωρο του ’73. Η ιστορική αναδρομή φωτίζει θέματα της φοιτητικής κοινότητας της περιόδου της δικτατορίας, τον αγώνα για ελεύθερες εκλογές, τη σύγκληση των Γενικών Συνελεύσεων και τις αποφάσεις για κατάληψη το Νοέμβρη του 1973 στο άκουσμα της κατάληψης της Αθήνας. Οι αφηγήσεις επικεντρώνονται ακόμη στον τρόπο αντίδρασης των Συντονιστικών Επιτροπών των άλλων Πολυτεχνείων στην είδηση της πτώσης του Πολυτεχνείου της Αθήνας τη νύχτα της 16ης προς 17ης Νοεμβρίου, όπως και στο σχέδιο εκκένωσης της Πολυτεχνικής της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων, πληροφορούμαστε για τη λειτουργία του ερασιτεχνικού ραδιοφωνικού σταθμού στο κτίριο του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης αλλά και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και την απήχηση που είχε στον κόσμο. Γίνεται αναφορά στις αιτίες, στους σκοπούς και στα οράματα της εξέγερσης, παράλληλα με τα συνθήματα των διαδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής. Περιλαμβάνονται κινηματογραφικά πλάνα αρχείου από την Αθήνα και την Πάτρα, επίσης από την πρώτη επέτειο, καθώς και ηχητικά ντοκουμέντα –αποσπάσματα από εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κήρυξη στρατιωτικού νόμου και διάγγελμα του Γ. Παπαδόπουλου της επόμενης μέρας από τη διάλυση του Πολυτεχνείου.

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Με ειδικές επετειακές εκπομπές και αφιερώματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και με τη μετάδοση του ρεπορτάζ από το Πολυτεχνείο και την πορεία θα τιμήσει την επέτειο το ενημερωτικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και η εκπομπή «Η φωνή που μας ενώνει» φιλοξενεί την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, στις 16:00, τον διερμηνέα και μεταφραστή Κώστα Καραμάρκο. Ο κ. Καραμάρκος που ζει και εργάζεται στην Μελβούρνη θα μιλήσει για τον αντιδικτατορικό αγώνα στην Αυστραλία, καθώς και για τους Έλληνες απόδημους που αντιτάχθηκαν στην δικτατορία με κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις, εναντίον του καθεστώτος.

πολυτεχνειό