Industry

«Ούτε μισό βήμα πίσω»: Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών για τη στήριξη των εργαζομένων στον πολιτισμό

στα 10

Διαβάστε την πρόταση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών για τη στήριξη των εργαζομένων του καλλιτεχνικού χώρου.

Flix Team
«Ούτε μισό βήμα πίσω»: Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών για τη στήριξη των εργαζομένων στον πολιτισμό

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών δίνει στη δημοσιότητα το κείμενο που έστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς και που όπως αναφέρουν τα μέλη της στο δελτίο Τύπου που έστειλαν «δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης και καμίας αοριστολογίαςαπό τους αποδέκτες του, προτείνοντας λύσεις για την οικονομική αποζημίωση λόγωκορονοϊου κάθε επιμέρους κατηγορίας συνάδελφών σκηνοθετών (εργαζομένων καιμη).»

Διαβάστε ακόμη: Η πρωτοβουλία Support Art Workers απαντά, διεξοδικά και με ακρίβεια, στην ανακοίνωση της Λίνας Μενδώνη για τη στήριξη του πολιτισμού


Διαβάστε παρακάτω αυτούσια την πρόταση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών:

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ 800 ΕΥΡΩ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ (ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ κλπ.)ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΦΙΛ

1) ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΕ ΕΝΕΡΓΟ ΚΑΔ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ (ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ) ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (ΕΣΟΔΑ) ΣΤΑ ΕΤΗ 2018 - 2019.

 • Υπάγονται στα 800 ευρώ; ΝΑΙ.
 • Προτεινόμενες διορθωτικές ενέργειες: ΚΑΜΜΙΑ.

2) ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΕ ΕΝΕΡΓΟ ΚΑΔ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ (ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ) ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (ΕΣΟΔΑ) ΣΤΑ ΕΤΗ 2018 - 2019.

 • Υπάγονται στα 800 ευρώ; ΟΧΙ.
 • Προτεινόμενες διορθωτικές ενέργειες: Να αφαιρεθεί από την ισχύουσαρύθμιση (ανωτέρω κατηγορία 1) η υποχρέωση (κριτήριο) ύπαρξης εσόδων κατάτα έτη 2018-2019.
 • Δικαιολογητική βάση: Οι επαγγελματίες αυτής της κατηγορίας απέδωσαν / θααποδώσουν φόρο επιτηδεύματος στο Ελληνικό Δημόσιο ακόμη και για τα έτη2018 - 2019 κατά το οποία είχαν μηδενικά έσοδα από την άσκηση ελευθέρουεπαγγέλματος. Η χορήγηση σε αυτούς του επιδόματος των 800 ευρώ τιμά τογεγονός ότι διατηρούν ανοιχτά βιβλία, πληρώνοντας φόρο επιτηδεύματος,παρά τα μηδενικά τους έσοδα.

3) ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΝΕΡΓΟ ΚΑΔ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΦΟΒΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΥΨΗΛΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ (ν ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ).

 • Υπάγονται στα 800 ευρώ; ΟΧΙ.
 • Προτεινόμενες διορθωτικές ενέργειες: Να συμπληρωθεί στην ισχύουσαρύθμιση (ανωτέρω κατηγορία 1) η πρόβλεψη (κριτήριο) οι αντίστοιχοιεπαγγελματίες να είχαν ενεργό ΚΑΔ οποιαδήποτε στιγμή μέχρι την 31-12-2009(έναρξη οικονομικής κρίσης), έστω κι αν το έκλεισαν στη συνέχεια. Επιπλέον, νααφαιρεθεί από την ισχύουσα ρύθμιση (ανωτέρω κατηγορία 1) η υποχρέωση(κριτήριο) ύπαρξης εσόδων κατά τα έτη 2018-2019.
 • Δικαιολογητική βάση: Οι επαγγελματίες αυτής της κατηγορίας επλήγησανανεπανόρθωτα από την 10ετή οικονομική κρίση κι ακόμη περισσότερο από τηνκρίση του κορωνοϊού. Η ύπαρξη εκ μέρους τους ΚΑΔ στο παρελθόν, δείχνει ότιθέλουν να είναι ενεργοί ως επαγγελματίες και ως φορολογούμενοι. Η χορήγησησε αυτούς του επιδόματος των 800 ευρώ τους ενισχύει σε μια πολύ δύσκολησυγκυρία και τους κινητροδοτεί να επανεξετάσουν το άνοιγμα των βιβλίων τους(πιθανά σε συνδυασμό με άλλα κίνητρα).

4) ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΝΕΡΓΟ ΚΑΔ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΑΝΑΣΤΟΛΗ.

 • Υπάγονται στα 800 ευρώ; ΟΧΙ.
 • Προτεινόμενες διορθωτικές ενέργειες: Να συμπληρωθεί στην ισχύουσαρύθμιση (ανωτέρω κατηγορία 1) η πρόβλεψη (κριτήριο) οι αντίστοιχοιεπαγγελματίες να έχουν ενεργό ΚΑΔ ή έστω ΚΑΔ σε προσωρινή αναστολή.Επιπλέον, να αφαιρεθεί από την ισχύουσα ρύθμιση (ανωτέρω κατηγορία 1) ηυποχρέωση (κριτήριο) ύπαρξης εσόδων κατά τα έτη 2018-2019.
 • Δικαιολογητική βάση: Οι επαγγελματίες αυτής της κατηγορίας επλήγησανανεπανόρθωτα από την οικονομική κρίση κι ακόμη περισσότερο από την κρίσητου κορωνοϊού. Η ύπαρξη εκ μέρους τους ΚΑΔ στο παρελθόν και η συνακόλουθη απόδοση φόρων, φόρου επιτηδεύματος κλπ, δείχνει ότι θέλουννα είναι ενεργοί ως επαγγελματίες και ως φορολογούμενοι. Η χορήγηση σεαυτούς του επιδόματος των 800 ευρώ τους ενισχύει σε μια πολύ δύσκολησυγκυρία και τους κινητροδοτεί να επανεξετάσουν την ενεργοποίηση του ΚΑΔτους (πιθανά σε συνδυασμό με άλλα κίνητρα).

5) ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ).

 • Υπάγονται στα 800 ευρώ; ΟΧΙ όλοι.
 • Υπάγονται κάποιοι καλλιτέχνες αυτής της κατηγορίας σε κάποια ενίσχυση; ΝΑΙ,δυνάμει της ΚΥΑ με ΑΠ: οικ.16073/287/22-4-2020 των Υφυπ. Οικονομικών καιΥπ. Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων οι εργαζόμενοι στα ακόλουθα επαγγέλματατου καλλιτεχνικού χώρου λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ, υπό τον όροότι έλαβαν ειδικό εποχικό βοήθημα του αρ. 2 του ν.1836/1989 κατά το χρονικόδιάστημα Σεπτ19- Νοεμ19:
 • Προτεινόμενες διορθωτικές ενέργειες:
  (α) Να προστεθούν στην ανωτέρω ΚΥΑ οιακόλουθοι, τουλάχιστον, κλάδοι καλλιτεχνών:
  Σκηνοθέτες, μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου
  Σεναριογράφοι, μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου
  (β) Να αφαιρεθεί από την ανωτέρω ΚΥΑ το κριτήριο ότι το επίδομα λαμβάνουνμόνο όσοι έλαβαν ειδικό εποχικό βοήθημα του αρ. 2 του ν.1836/1989 κατά τοχρονικό διάστημα Σεπτ19- Νοεμ19, αφού πολλοί εργαζόμενοι αμέλησαν ναυποβάλουν σχετικό αίτημα τον Σεπτ2019.
 • Δικαιολογητική βάση: Κανόνες ισονομίας απέναντι σε όλους τους εργαζόμενουςτου καλλιτεχνικού χώρου επιβάλλουν την ισότιμη αντιμετώπισή τους στοπλαίσιο παροχής βοηθήματος 800 ευρώ λόγω έκτακτων συνθηκών. Ήδηπροβλέπονται στην ανωτέρω ΚΥΑ κάποιες κατηγορίες εργαζομένων στονκαλλιτεχνικό χώρο και θα πρέπει η λίστα αυτή να εμπλουτιστεί με τιςκατηγορίες που μόλις αναφέραμε.

6) ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΑΜΚΕ (ΑΣΤΙΚΕΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ,ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ,ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ) .

 • Υπάγονται οι καλλιτέχνες αυτοί στα 800 ευρώ; ΟΧΙ.
 • Υπάγονται οι ΑΜΚΕ (ως νομικά πρόσωπα) στα 800 ευρώ; ΟΧΙ.
 • Προτεινόμενες διορθωτικές ενέργειες: (α) Να προβλεφθεί για τους καλλιτέχνεςαυτούς υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις της ανωτέρω κατηγορίας 5 αφού αυτήδιευρυνθεί με την προτεινόμενη τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ, (β) Ναπροβλεφθεί για τις ΑΜΚΕ του καλλιτεχνικού χώρου υπαγωγή τους στιςρυθμίσεις της ανωτέρω κατηγορίας 1 (επίδομα 800 ευρώ ως νομικά πρόσωπα).
 • Δικαιολογητική βάση: Οι καλλιτέχνες αυτής της κατηγορίας αν και επλήγησανδραστικά από την κρίση του κορωνοϊού, δεν έχουν τύχει ανάλογης προσοχής(μια και ως φυσικά πρόσωπα δεν διατηρούν βιβλία - ΚΑΔ). Η σύσταση εκμέρους τους μιας ΑΜΚΕ (εταιρικό μόρφωμα εξαιρετικά δημοφιλές στονκαλλιτεχνικό χώρο) και η συνακόλουθη απόδοση φόρων, φόρου επιτηδεύματοςκλπ, δείχνει ότι θέλουν να είναι ενεργοί ως επαγγελματίες και ωςφορολογούμενοι. Η χορήγηση σε αυτούς του επιδόματος των 800 ευρώ τουςενισχύει σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και πληροί το κριτήριο της ισόνομηςμεταχείρισης με άλλους συναδέλφους τους.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ


Διαβάστε ακόμη: Η επόμενη μέρα στο ελληνικό σινεμά – A Work in Progress…: Ενας παραγωγός, ένας διανομέας, ένας αιθουσάρχης, ένας διευθυντής φεστιβάλ, ένας κριτικός κινηματογράφου, ένας σκηνοθέτης, μια διευθύντρια φωτογραφίας, μια ηθοποίος και μια θεατής μιλούν στο Flix για τη δύσκολη επόμενη μέρα στο ελληνικό σινεμά.