Buzz

H Αίγλη Ζαππείου σύντομα κοντά μας

στα 10

Το εμβληματικό θερινό της Αθήνας επαναλειτουργεί, δίνοντας μας ραντεβού από αυτό κιόλας το καλοκαίρι.

Flix Team
H Αίγλη Ζαππείου σύντομα κοντά μας

Οπως έγινε γνωστό, η Αίγλη Ζαππείου, θα επαναλειτουργήσει σύντομα υπό τη διεύθυνση της Σπέντζος Φιλμ.

Ευχάριστα νέα για ένα από τα εμβληματικά θερινά της πόλης που παρέμενε κλειστό λόγω ιδιοκτησιακού.

Περισσότερες λεπομέρεις για το πρόγραμμα του θερινού κινηματογράφου σε λίγες ημέρες.


Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας - και σε όλα τα θερινά.


Για την ιστορία

Η Αίγλη του Ζαππει'ου εντοπίζεται πρώτη φορά στις εφημερίδες το 1928, όταν ακόμα οι ταινίες προβάλλονταν βουβές και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα. Ο θερινός κινηματογράφος Αίγλη θεωρείται από τους πρώτους όπου εντάσσονται πλήρως στο ευρύτερο περιβάλλον τους καθότι βρίσκεται εντός πάρκου. Κατά τη διάρκεια της κατοχής λειτούργησε κανονικά, έκλεισε όμως ανά διαστήματα κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα και ξανάνοιξε το 1988 παίζοντας πάντα ταινίες Α' προβολής. Ο κοσμικός κινηματογράφος του Ζαππείου εξελίχθηκε σε σήμα κατατεθέν και πόλο έλξης για τους λάτρεις της τέχνηςστην Αθήνα [...] Ο θερινός κινηματογράφος της Αίγλης συγκαταλέγεται στους διατηρητέους θερινούς κινηματογράφους του 1997. (ΦΕΚ 648/Δ/25-7-1997)

Πρόκειται για ένα από τα λίγα θερινά σινεμά τα οποία βρίσκονταιστο εσωτερικό αλσυλλίου. Ο θερινόςκινηματογράφος Αίγλη βρίσκεται σεκεντρικό σημείο της Αθήνας δίπλαστον Εθνικό κήπο και το ΖάππειοΜέγαρο, ενώ περιτριγυρίζεται από τοπόσημα της πόλης όπως το Παναθηναϊκό Στάδιο και οι Στύλοι τουΟλυμπίου Διός. Το Σινέ Αίγλη αποτελεί τμήμα του πολυχώρου Αίγλη πουδιαθέτει αίθουσες εκδηλώσεων, εστιατόρια και καφετέριες και η είσοδοςσε αυτόν γίνεται από την οδό Βασιλίσσης Όλγας. Στο πίσω μέρος τουκινηματογράφου οργανώνεται τοκτιριακό συγκρότημα του πολυχώρου ενώ ο υπόλοιπος χώρος του περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση. Οιθεατές του κινηματογράφου το μόνοπου έχουν να απολαύσουν πέραν τηςκινηματογραφικής ταινίας είναι τηφύτευση που περιβάλλει το σινεμάκαθώς και τον έναστρο ουρανό.

(πηγή: διδακτορική εργασία - «Στο τέλος μιλάει το πανί» - Τα θερινά σινεμά της Αθήνας ως Αστικά Κενά - Ερευνητική εργασία της Αγγελικής Μασμανίδου)

Αίγλη