Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2017: Τα trending topics της #3ης μέρας

στα 10

Η τρίτη μέρα του Φεστιβάλ τα είχε όλα: από τη «θορυβώδη» πρεμιέρα του Netflix στο Διαγωνιστικό, μέχρι πολιτικό επεισόδιο και το ξωτικό που λέγεται Τίλντα Σουίντον.

Κάννες 2017: Τα trending topics της #3ης μέρας

Η Παρασκευή στο Φεστιβάλ Καννών ήταν ημέρα ηχηρών αντιδράσεων. Ξεκίνησε με την πρώτη προβολή του «Okja», της νέας ταινίας του Μπονγκ Τζουν-χο, που ήταν κι η πρώτη φορά που το σήμα του Netflix εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη μετά το επίσημο σήμα του Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ. Με επεισοδιακά αποτελέσματα.

To 70ό Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 17 μέχρι και τις 28 Μαΐου. Τo Flix θα βρίσκεται εκεί για ενημέρωση κάθε λεπτό για όσα θα συμβούν εντός και εκτός των σκοτεινών αιθουσών. Διαβάστε περισσότερα στο ειδικό του τμήμα, αφιερωμένο στο Φεστιβάλ Καννών, που ανανεώνεται συνεχώς.

Η ένταση στην αρχή της προβολής δεν προξένησε καμιά έκπληξη, αφού η παρουσία του Netflix στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ (αλλά και στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών) ήταν από την αρχή ένα από τα πιο έντονα θέματα συζήτησης φέτος (διαβάστε περισσότερα: Φεστιβάλ Καννών και Netflix, μια άβολη σχέση). Ωστόσο, κάποιος μάτιαξε την ταινία κι ενώ στην έναρξη της προβολή το σήμα του Netflix γιουχαΐστηκε έντονα, η ταινία έπαιξε, πρωτοφανώς για το Φεστιβάλ Καννών, σε λάθος κάδρο, σταμάτησε, ξανάρχισε, ξαναγιουχαΐστηκε ελαφρύτερα και πήρε το δρόμο της, αφήνοντας ανεξίτηλη την αίσθηση ότι κάτι πήγε πολύ στραβά σ' αυτό το βάπτισμα.

Δείτε εδώ το βίντεό μας από την αρχή της προβολής του «Okja» και νιώστε την αίσθηση που επικρατούσε στην αίθουσα.

Okja 607 6

Η ίδια η ταινία, ωστόσο, το παραμυθένιο και ταυτόχρονα αιχμηρό «Okja» του Μπονγκ Τζουν-χο, αποζημίωσε και με το παραπάνω τους θεατές του. Ο Κορεάτης σκηνοθέτης κατασκεύασε κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα υπέροχο ήρωα σε CGI, κάτι πολύ πιο μαγικό από ένα παιδικό παραμύθι, κάτι πολύ πιο σπουδαίο από συμβολική υπόκλιση σε κλασικούς κινηματογραφικούς παραμυθάδες προκατόχους του. Επικαλούμενος το γιγάντιο ψέμα που είναι το σινεμά, μας αποκάλυψε τη δική μας τεράστια αλήθεια, για το σεβασμό, την αγάπη, και την αλόγιστη κακοποίηση της φύσης.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Okja»

Okja pc 607 1

Αμέσως μετά τη δημοσιογραφική προβολή, ο Μπονγκ Τζουν-χο και οι πρωταγωνιστές του, η πάντα υπερβατική Τίλντα Σουίντον, ο Τζέικ Τζίλενχαλ,ο Πολ Ντέινο, η Λίλι Κόλινς και η μικρή Αν Σέο Χιουν, έδωσαν μια συνέντευξη Τύπου, εξίσου αφοπλιστική με την ταινία.

cannes day 2 okja 607

Okja 607 last

Okja pc 607 6

Είπε η Τίλντα Σουίντον, «Δεν είναι μόνο το περιβάλλον, η φύση, αλλά και η ανθρώπινη φύση. Το συναισθηματικό περιβάλλον. Η παιδική μας ηλικία. Αυτό πρέπει επίσης να το συντηρήσουμε, να το διαφυλάξουμε. Είναι αυτό που είπαμε και για τον Μιγιαζάκι. Το περιβάλλον των ταινιών του είναι κάτι που κουβαλάμε. Εγώ το έχω πει πολλές φορές: αν πέσω σε κώμα, θα ήθελα αυτά που βλέπω και νιώθω, η μουσική που θα παίζεται να είναι από ταινίες του Μιγιαζάκι. Θα ήθελα να είμαι σε αυτό το "περιβάλλον". Αυτό που κουβαλάμε τελικά και ξεπερνά ακόμα και το ίδιο μας το συναίσθημα, ξεπερνά και το ίδιο το σινεμά. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο...»

Οσο για το καυτό (που όλο και κρυώνει, φυσικά), θέμα των αντιδράσεων στη συμμετοχή του Netflix στο Φεστιβάλ και τις μάλλον επιθετικές δηλώσεις του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής, Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Μπονγκ Τζουν-χο είπε, με παιδικό ενθουσιασμό, > «Εγώ είμαι απλά χαρούμενος που ο Αλμοδόβαρ θα δει την ταινία απόψε. Είμαι χαρούμενος που θα δω μαζί του την ταινία μου. Είμαι τεράστιος θαυμαστής του και το γεγονός ότι μίλησε για την ταινία μου, θετικά ή όχι, είναι τιμή μου.»

Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα από τη συνέντευξη Τύπου του «Okja»

Το ίδιο βράδυ, χωρίς την Okja που μάλλον επέστρεψε στο δάσος της στην Κορέα, οι συντελεστές της ταινίας έδωσαν ατμοσφαιρικό παρών στο κόκκινο χαλί. Χαζέψτε φωτογραφίες παρακάτω.

cannes day 2 okja 607

cannes day 2 okja 607

cannes day 2 okja 607

cannes day 2 okja 607

cannes day 2 okja 607

cannes day 2 okja 607

cannes day 2 okja 607

Στην επίσημη πρεμιέρα του «Okja», ωστόσο, έσπευσαν και άλλοι σταρ που βρίσκονται στις Κάννες για δικά τους projects, από την Τζούλιαν Μουρ και τη Ζιλιέτ Μπινός, ως την Ασουάρια Ρέι, την Μπέλα Χαντίντ και σύσσωμη την Κριτική Επιτροπή που, αν ήθελε, ας έκανε κι αλλιώς.

cannes day 2 607

cannes day 2 607

cannes day 2 607

cannes day 2 607

cannes day 2 607

cannes day 2 607

cannes day 2 607

cannes day 2 607

Λίγο πιο πέρα - και σε τόσο διαφορετικό ύφος - η Ανιές Βαρντά παρουσίασε θριαμβευτικά τη νέα της ταινίας, το ντοκιμαντέρ «Visages, Villages», μια περιήγησή της, παρέα με τον φωτογράφο J.R., στη γαλλική επαρχία.

ανιές βαρντά 607

Σε «επίσημη ημέρα Rihanna» θα μπορούσε να ανακηρυχτεί η 3η μέρα των Καννών, μια και η αισθησιακή σταρ «φόρεσε», για να τη δει όλος ο κόσμος, την αγάπη και τη συνεργασία της με τα κοσμήματα Chopard. H ερωτικήι στορία ανάμεσα στη Rihanna και τη Chopard έλαμπε στα κόκκινα χαλιά της υφηλίου εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά τώρα, η Rihanna και η Πρόεδρος και Δημιουργική Διευθύντρια της Chopard, Καρολίν Σέφελε, δούλεψαν στενά μαζί κι ένωσαν τη δημιουργικότητά τους και το πάθος τους, στο σχεδιασμό μιας μοναδική συλλογής υψηλής κοσμηματοποιίας, εμπνευσμένης από τις νησιωτικές ρίζες της Rihanna, τους κήπους με την πλούσια βλάστηση των Μπαρμπέιντος και τη μεθυστική ατμόσφαιρα του Καρναβαλιού. Για ν' αναδείξει τη σειρά RIHANNA ♥ CHOPARD, με ευκαιρία την 70ή επέτειο του Φεστιβάλ και την 20ή επέτειο της Chopard ως επίσημου χορηγού, η Rihanna διέσχισε το κόκκινο χαλί των Καννών για πρώτη φορά στη ζωή της. Απολαύστε στιλ παρακάτω.

cannes day 2 607

cannes day 2 607

cannes day 2 607

cannes day 2 607

cannes day 2 607

cannes day 2 607

cannes day 2 607

cannes day 2 607

Ήταν, όμως, μια άλλη εμφάνιση που προκάλεσε όχι αισθητική, αλλά πολιτική ένταση στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Καννών. Ηταν το φόρεμα που έκανε το κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Καννών «εμπόλεμη ζώνη», το φόρεσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ισραήλ στην πρεμιέρα του 70ού Φεστιβάλ και μέχρι στιγμής έχει χαρακτηριστεί «κακόγουστο», «αποικιοκρατικό», «επιθετικό», «φάρσα του photoshop».

Miri

Miri

Στο τελείωμα του φορέματος, που σχεδίασε ο Αβιάντ Αρίκ Χέρμαν, απεικονίζεται η Ιερουσαλήμ να ξεπροβάλλει μέσα από τα τείχη σε μια πολιτική δήλωση που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό, όσο και σε στιλιστικό επίπεδο. H υπουργός της ακροδεξιάς κυβέρνησης δήλωσε: «Φέτος γιορτάζουμε 50 χρόνια από την απελευθέρωση και την επανένωση της Ιερουσαλήμ. Είμαι περήφανη που γιορτάζουμε αυτή την ιστορική επέτειο μέσα από την τέχνη και τη μόδα και είμαι χαρούμενη που αυτό το έργο του Ισραηλινού σχεδιαστή Αβιάντ Χέρμαν είναι τόσο συγκινητικό και τιμά την ομορφιά του κύρους της αιώνιας πρωτεύουσάς μας, της Ιερουσαλήμ».

Διαβάστε περισσότερα για την εμφάνιση της Μίρι Ρετζέβ και τις εκδηλώσεις αγανάκτησης που προκάλεσε

The Square 607

Μέσα στη σκοτεινή αίθουσα, μακριά από το κόκκινο χαλί, αλλά όχι μακριά από τα media και την επιφανειακότητα του glam, έκανε τη δημοσιογραφική προβολή της η νέα ταινία του Ρούμπεν Οστλουντ, «The Square», που έθεσε μια δυνατή υποψηφιότητα για τα βραβεία του Φεστιβάλ: Σινεμά σαν κοινωνικό πείραμα, με κυνικό χιούμορ και περισσή ευφυΐα που κατορθώνει να σε διασκεδάζει και να σε ταράζει την ίδια στιγμή.

Πάρτε μια κατατοπιστική γεύση από το 70ό Φεστιβάλ Καννών:

To 70ό Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 17 μέχρι και τις 28 Μαΐου. Τo Flix θα βρίσκεται εκεί για ενημέρωση κάθε λεπτό για όσα θα συμβούν εντός και εκτός των σκοτεινών αιθουσών. Διαβάστε περισσότερα στο ειδικό του τμήμα, αφιερωμένο στο Φεστιβάλ Καννών, που ανανεώνεται συνεχώς.