Buzz

Best of Flix Week: Τα καλύτερα της κινηματογραφικής εβδομάδας που πέρασε

στα 10

To κλείσιμο της ΕΡΤ εξακολουθεί να μας απασχολεί όπως κι ολόκληρη την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα. Ο θάνατος του Τζέιμς Γκαντολφίνι εξακολουθεί να μας στεναχωρεί. Ο «Ανθρωπος από Ατσάλι» εξακολουθεί να πετά ψηλά. Αυτά κι όλα όσα μας απασχόλησαν την εβδομάδα που πέρασε, σε επανάληψη.

Flix Team
Best of Flix Week: Τα καλύτερα της κινηματογραφικής εβδομάδας που πέρασε

No Signal. Χρειάστηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ για να ανακαλύψουν αρκετοί (ανάμεσα στα πολλά στραβά της) την σημασία και την προσφορά της ΕΡΤ, όμως για τους ανθρώπους του κινηματογράφου αυτή υπήρξε εδώ και χρόνια δεδομένη. Δεν ήταν μόνο ότι μαζί με την Nova υπήρξε ο μοναδικός τηλεοπτικός οργανισμός που εφάρμοζε τον νόμο, επιστρέφοντας το 1,5% των εσόδων της από τις διαφημίσεις στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, αλλά ότι και πέρα από αυτό υπήρξε ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του ελληνικού σινεμά κι ένας σταθερός συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Τι σημαίνει στ΄αλήθεια το ξαφνικό σταμάτημα της λειτουργίας της για τους ανθρώπους που κάνουν σινεμά στην Ελλάδα; Για όσους τα κινηματογραφικά τους projects έχουν εγκριθεί από την ΕΡΤ, για όσους έχουν στηρίξει στα κονδύλια για το οποία είχε δεσμευθεί συμπαραγωγές με το εξωτερικό και συμμετοχές σε προγράμματα ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων; Για όσους έχουν ήδη ξεκινήσει γυρίσματα και ξαφνικά βρίσκονται δίχως ένα σημαντικό μερίδιο του προϋπολογισμού τους; Το Flix μίλησε με ανθρώπους του σινεμά και τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γρηγόρη Καραντινάκη δοκιμάζοντας να ακτινογραφήσει μια κατάσταση που μπορεί αν δυνάμει να αποβεί μοιραία για το momentum της κινηματογραφικής παραγωγής στην χώρα μας.

2

Bada Bing! Μπορεί ο θάνατος ενός ανθρώπου της τέχνης να είναι πάντα μια απώλεια, όμως το να λυπάσαι για τον τον θάνατο κάποιου σαν να ήταν δικός σου άνθρωπος, δεν είναι πάντα μια απόλυτα «υγιής» αντίδραση. Οφείλουμε όμως να παραδεχτούμε, ότι κάπως έτσι νιώσαμε για τον Τζέιμς Γκαντολφίνι, που έφυγε άκαιρα στα 51 του χρόνια, από καρδιακή προσβολή. Είχε να κάνει με τα χρόνια που περάσαμε στην παρέα του Τόνι Σοπράνο, γνωρίζοντας την οικογένειά του την «οικογένειά» του και τον εσωτερικό του κόσμο, αλλά και με το γεγονός ότι ο άνθρωπος που τον υποδυόταν έμοιαζε με έναν από τους πιο cool τύπους εκεί έξω: Περισσότερο αλληθινός άνθρωπος και λιγότερο Χολιγουντιανός σταρ. Μας λείπει ήδη, όπως κι ότι σήμαινε για την τηλεόραση, αλλά δεν θα πάψουμε να τον θυμόμαστε.

2

Δεν είναι πουλί! Η εβδομάδα ανήκει δίχως αμφιβολία στον «Ανθρωπο από Ατσάλι», το reboot της μυθολογίας του Superman από τον Ζακ Σναιντερ. Οχι, δεν μας ενθουσίασε, όμως όπως και στην Αμερική έτσι και στην Ελλάδα, όλα δείχνουν ότι θα είναι η ταινία που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του μεγάλου κοινού. Με αφορμή την έξοδό του στις Ελληνικές αίθουσες, ανατρέχουμε στις πολλαπλές origin stories ενός χαρακτήρα που είναι ένας από τους πρώτους υπερήρωες της ποπ κουλτούρας. Μένουμε σε αυτά, και προσπαθούμε να ξεχάσουμε ότι το φιλμ του Σνάϊντερ χρησιμοποιήθηκε στην Αμερική με μια σειρά από (όχι ακριβώς απρόσμενους) τρόπους, από εργαλείο στρατολόγησης, μέχρι θρησκευτική παραβολή για χριστιανούς σινεφίλ.

2

Coming attractions. Ειδαμε πολλά τρέιλερ στην διάρκεια της εβδομάδας. Αλλά αυτό που ξεχώρισε ήταν δίχως αμφιβολία το «The Wolf of Wall Street» του Μάρτιν Σκορσέζε. Δεν είναι μόνο το όνομα του σκηνοθέτη ή του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο που πρωταγωνιστεί για μια ακόμη φορά σε ταινία του, αλλά και η ξέφρενη ενέργειά του και η ένταση που υπόσχεται μια από τις καλύτερες ταινίες του Σκορσέζε εδώ και χρόνια.

2

Ωρα για τηλεόραση. Από το «Mad Men» το οποίο πλησιάζοντας στο τέλος ενός ακόμη κύκλου ανεβάζει ρυθμούς, έως σειρές που περιμένουμε να ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι όπως το «The Bridge» ή και αργότερα («Masters of Sex», «True Detective»), η καλή τηλεόραση μας αφορά. Οπως η διαφορετική προσέγγιση στην μάλλον κουρασμένη μυθολογία των serial Killers που επιχειρεί το «The Fall», αλλά και η πολυαναμενόμενη σειρά «Penny Dreadful» που ετοιμάζει για τον χειμώνα ο Σαμ Μέντες.

Τι μάθαμε αυτή την εβδομάδα: