Φεστιβάλ / Βραβεία

Τρία ελληνικά πρότζεκτ στο Works in Progress του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι

στα 10

H ελληνική παρουσία στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι μεγαλώνει με τρία πρότζεκτ τα οποία συμμετέχουν στο τμήμα «Works in Progress», διεκδικώντας διεθνή προσοχή και στήριξη για την ολοκλήρωσή τους.

Τρία ελληνικά πρότζεκτ στο Works in Progress του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι
Σκηνή από τον «Αγιο Νικόλαο» του Λουκιανού Μοσχονά

Η ελληνική παρουσία στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι δεν εξαντλείται με τη συμμετοχή του «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα και με τις συμμετοχές των «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, της «Χαράς» του Ηλία Γιαννακάκη και του «The Capsule» της Αθηνάς Τσαγγάρη στα παράλληλα προγράμματα της διοργάνωσης.

Διαβάστε εδώ λεπτομέρειες για τις ελληνικές συμμετοχές στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι.

Στο τμήμα «Works in Progress» του Φεστιβάλ, όπου παρουσιάζονται 19 ταινίες από την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη που αναζητούν πόρους αλλά και συνεργασίες για την ολοκλήρωσή τους , συμμετέχουν τρια ελληνικά προτζεκτ που αναμένεται να τραβήξουν τα βλέμματα της διεθνούς κινηματογραφικής αγοράς.

Αυτά είναι:

2

  • «Αγιος Νικόλαος» του Λουκιανού Μοσχονά / Γεννημένος το 1985 στην Αθήνα, ο Λουκιανός Μοσχονάς είναι μισός Ελληνας, μισός Γάλλος, σπούδασε καλές τέχνες στη Λιόν και στο Παρίσι και κινηματογράφο στη Famu της Πράγας και στην Le Fresnoy Studio National des Arts Contemporains στη Λιλ και έχει πειραματιστεί στο video art και το installation ενώ έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ. Ο «Αγιος Νικόλαος» είναι η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους και η επίσημη σύνοψή της είναι αυτή: «Ο Αγιος Νικόλαος είναι μια παλιά αστική συνοικία της Αθήνας σημαδεμένη από πολλά μεταναστευτικά κύματα. Ο Λουκιανός (ένας νέος απ’ αυτή την αστική παράδοση) προσλαμβάνει τον Αντυ (έναν άλβανό γείτονά του, γνώστη της γειτονιάς) για να ανακαινίσουν το υπόγειο διαμέρισμά του. Τα οικοδομικά έργα όλο παρατείνονται σε ένα ατέλειωτο παιχνίδι που τους φέρνει κοντά. Με το πέρασμα του χρόνου, μοιράζονται μια παράξενη συνενοχή.»

  • «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ / η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη που φέρει στις αποσκευές του ταινίες μικρού μήκους («Οσίκι») και αφηγείται την ιστορία του Ζανό, ενός περίεργου τύπου, κάτι ανάμεσα σε Σαμουράι και Καραγκιόζη, ο οποίος έρχεται με το τρένο στην Αθήνα, πρώτη φορά και τελευταία. Φωτοφοβικός, ίσως βρικόλακας, δεινός χορευτής, καίγεται, σκορπίζεται, χαραμίζεται σε μια πόλη που δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα «ζεστό κορίτσι». Στην ταινία, παραγωγή του Γιώργου Τσούργιαννη, της Ελένης Μπερτέ και του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, πρωταγωνιστούν ο Βαγγέλης Μουρίκης και η Αλεξία Καλτσίκη.

2

  • Modris του Γιούρις Κιουρσέτις / Ο Γιούρις Κιουρσέτις αποφοίτησε από το Northern Media School της Μ. Βρετανίας και με την σπουδαστική του ταινία «Will Have it Tommorow» έκανε γνωστό το όνομά του σε Αγγλία και Λετονία. Από τότε, έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη, στη διαφήμιση και έχει σκηνοθετήσει ένα μεγάλου μήκους («The Escape from Cuba») και δύο μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ. Το «Modris» μια συμπαραγωγή Λετονίας, Ελλάδας (με παραγωγό τη Βίκυ Μίχα για λογαριασμό της Boo Productions) και Γερμανίας και αφηγείται την ιστορία του 17χρονου Μόντρις, ο οποίος μεγαλώνει μαζί με τη μητέρα του, αλλά οι σχέσεις τους δεν είναι καθόλου καλές, εξαιτίας του εθισμού του Μόντρις στα... φρουτακια. Οταν η μητέρα του θα τον καταδώσει στην αστυνομία, ο Μόντρις θα βρεθεί στα γρανάζια ενός αδίστακτου σωφρονιστικού συστήματος και θα στραφεί προς τη μοναδική του ελπίδα, να αναζητήσει τον πατέρα του.

Θυμίζουμε πως στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, ο μεγάλος νικητής του τμήματος «Works in Progress» ήταν «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το 48ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι που θα διεξαχθεί από τις 28 Ιουνίου έως και τις 6 Ιουλίου: