Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι

στα 10

Τα καλά νέα για το ελληνικό σινεμά συνεχίζονται, με τη συμμετοχή του «September», της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας της Πέννυς Παναγιωτοπούλου στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 48ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι.

Το «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι
Κόρα Καρβούνη

Δέκα ολόκληρα χρόνια μετά το ντεμπούτο της στη μεγάλου μήκους ταινία με το «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο Μπαμπάς Μου», που συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο αποσπώντας το βραβείο ανδρικού ρόλου για τον μικρό πρωταγωνιστή της, Γιώργο Καραγιάννη, η Πέννυ Παναγιωτοπούλου επιστρέφει αυτή τη φορά στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι με το «September».

Το «September» αφηγείται την ιστορία της Αννας, μίας 30χρονης κοπέλας που ζει στην Αθήνα, μόνη με το σκύλο της. Ιδιόρρυθμη και αυτάρκης, είναι αρκετά ευχαριστημένη με τη ζωή της μέχρι που πεθαίνει το σκυλί και εκείνη χάνει τον άξονά της. Τότε αρχίζει και κοιτά γύρω της, μέσα της, απέναντι - την γειτονική οικογένεια και τη γυναίκα που ζει μία εντελώς διαφορετική ζωή από τη δική της. Χτυπάει την πόρτα τους για να θάψει το σκυλί στον κήπο τους - είναι ο μόνος κήπος μέσα στο τσιμέντο της γειτονιάς τους. Οι δύο γυναίκες γνωρίζονται και, συνωμοτικά και σιωπηλά, αναγνωρίζονται: και οι δύο είναι μόνες. Η μία κρυφά επιθυμεί τη ζωή της άλλης.

Ή όπως περιγράφει την ταινία της η ίδια η Πέννυ Παναγιωτοπούλου: «μία ιδιαίτερα απλή, σιωπηλή ταινία, χωρίς ευκολίες ή πομπώδες μήνυμα. Μια ταινία παλιομοδίτικη, γιατί δε φοβηθήκαμε τα δυνατά συναισθήματα στην εποχή μας. Μια ταινία σαν τον Σεπτέμβριο - μελαγχολική, αλλά και γεμάτη από την ελπίδα μιας νέας αρχής. Ο Σεπτέμβριος είναι σαν να κλαις μέσα στη θάλασσα. Αυτό είναι η ταινία...»

Μια απόδειξη πως τα χρόνια που πέρασαν δεν στέρησαν τίποτα από το διεισδυτικό, τρυφερό και γεμάτο συναισθήματα βλέμμα μιας δημιουργού που είχε ξαναβρεθεί στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι με τους «Δύσκολους Αποχαιρετισμούς» το 2003 και τώρα επιστρέφει με μια ιστορία που όπως περιγράφει το επίσημο δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ: «παρουσιάζει μια δυνατή, εσωτερική ποικιλία πάνω στα θέματα της μοναξιάς και της εύθραυστης υφής των ανθρωπίνων σχέσεων».

Στο «September», μια συμπαραγωγή Ελλάδας - Γερμανίας, πρωταγωνιστεί η Κόρα Καρβούνη και η Μαρία Σκουλά, το σενάριο υπογράφουν η Πέννυ Παναγιωτοπούλου και η Κάλλια Παπαδάκη και τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Γιώργος Μιχελής,

Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι συμπεριλαμβάνει μια ελληνική ταινία στο Διαγωνιστικό του πρόγραμμα, μετά τη συμμετοχή του «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου στην περσινή διοργάνωση, ενώ δύο χρόνια πριν συμμετείχε στο Διαγωνιστικό τμήμα των Ντοκιμαντέρ η «Πρώτη Υλη» του Χρήστου Καρακέπελη.

Δείτε εδώ όσα μας είχε πει η Πέννυ Παναγιωτοπούλου αλλά και μερικές σκηνές από την ταινία, από την επίσκεψή μας στα γυρίσματα του «September» τον Ιούλιο του 2012.