Buzz

«Ανοδος»: Το υποψήφιο για Οσκαρ ντοκιμαντέρ της Τζέσικα Κίνγκντον στο Exile Room

στα 10

Την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, το υποψήφιο για Οσκαρ Ντοκιμαντέρ δωρεάν στις προβολές του Exile Room.

Flix Team
«Ανοδος»: Το υποψήφιο για Οσκαρ ντοκιμαντέρ της Τζέσικα Κίνγκντον στο Exile Room

Σε μια ευτυχή σύμπτωση, το Exile Room είχε προγραμματισεί την προβολή του «Ascencion» της Τζέσικα Κίνγκτον, πριν η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των φετινών βραβείων Οσκαρ το φέρει στην πεντάδα των ταινιών που διεκδικούν το Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Και δίκαια...

Βραβευμένο ήδη ως Καλύτερο Ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τραϊμπέκα, το «Ascension» είναι ένα υπνωτιστικό πορτρέτο του «κινεζικού ονείρου», μια αποκαλυπτική διαδρομή στα στρώματα του καπιταλισμού και το χάσμα των κοινωνικών τάξεων σε μια χώρα που μεταμορφώνεται συνεχώς.

«Ο μόχθος, ο καταναλωτισμός και ο πλούτος συνθέτουν το καπιταλιστικό τοπίο της Κίνας, από το πιο σκοτεινό ορυχείο μέχρι τις πιο πολυτελείς διασκεδάσεις. Ξεκινώντας από τη βάση του καπιταλιστικού κτήνους, παρακολουθούμε τους εργάτες που επανδρώνουν την εργοστασιακή παραγωγή, τη μεσαία τάξη που μαθαίνει να πουλάει όνειρα στους διψασμένους αγοραστές, και την ελίτ που απολαμβάνει νέα επίπεδα καταναλωτικής ηδονής χωρίς καμία τύψη. Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια της κινεζικής κοινωνίας, βλέπουμε με ανατριχιαστική λεπτομέρεια πώς το ένα επίπεδο στηρίζει το επόμενο, ενώ ταυτόχρονα συνειδητοποιούμε ότι το λεγόμενο κινέζικο όνειρο θα παραμείνει ανεκπλήρωτο για το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού αυτής της αχανούς χώρας.»

ascencion

Η αρχική ιδέα της Τζέσικα Κίνγκντον ήταν να φτιάξει μια τριλογία από ταινίες μικρού μήκους για τον κύκλο της παραγωγής και της κατανάλωσης στο σύγχρονο κόσμο - όχι στην Κίνα. Η δυσκολία της χρηματοδότησης την οδήγησε στο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, με χρονοβόρα γυρίσματα που έγιναν σε 51 περιοχές σε όλη την Κίνα.

Η προβολή της «Ανόδου» είναι μέρος των προβολών του Exile Room για τον Φεβρουάριο με γενικό τίτλο «Βιομηχανία ονείρων». Την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στην κινηματογραφική αίθουσα του Exile Room θα προβληθούν το μικρού μήκους φιλμ «Το Χωριό Που Δονείται» (The Vibrant Village) της Βερόνικα Τζούρκιεβιτζ για ένα μικροσκοπικό χωριό στην Ουγγαρία που ζει το «βιομηχανικό όνειρο» και η «Ανοδος» της Τζέσικα Κίνγκτον.

ascencion

Exile Room | Αθηνάς 12, 105 51, Μοναστηράκι, Αθήνα, τηλέφωνο: 210 3223395-6 | Η είσοδος στις προβολές των ταινιών είναι δωρεάν, οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους, δεν γίνονται κρατήσεις θέσεων και το Exile Room είναι Covid Free χώρος (οι εισερχόμενοι πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και ταυτότητα. Οι μάσκες είναι απαραίτητες καθ’ όλη τη διάρκεια των προβολών).

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Exile Room