Buzz

ArteKino Festival 2021: Σήμερα βλέπουμε το «Uppercase Print» του Ράντου Ζούντε

στα 10

Κάθε μέρα το Flix προτείνει επιλογές από το ArteKino Festival, το πιο συναρπαστικό online και δωρεάν κινηματογραφικό φεστιβάλ του Δεκεμβρίου.

Flix Team
ArteKino Festival 2021: Σήμερα βλέπουμε το «Uppercase Print» του Ράντου Ζούντε

Στην έκτη του χρονιά, το online κινηματογραφικό φεστιβαλ ArteΚino, με τη σφραγίδα του Arte, διεξάγεται από 1η μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, με μια επιλογή ταινιών απ' όλον τον κόσμο που ξεχωρίζουν για τη φρέσκια, τολμηρή και ανανεωτική ματιά τους στο σύγχρονο σινεμά.

Ανάμεσά τους βραβευμένες ταινίες στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, υπογραφές που ορίζουν τη σύγχρονη φιλμική κουλτούρα, ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ (ή και τα δύο μαζί) που δοκιμάζουν τα όρια και ένας ολόκληρος κόσμος φτιαγμένος από το κινηματογραφικό εδώ και τώρα. Ολες οι ταινίες προβάλλονται online και δωρεάν.

Το Flix θα παρουσιάζει κάθε μέρα μια από τις ταινίες του φετινού ArteKino Festival.

Διαβάστε αναλυτικά: ArteKino Festival 2021: Tο συναρπαστικό online φεστιβάλ είναι εδώ

Uppercase Print

Uppercase Print(Ρουμανία, 2020, 128')Δείτε το εδώ

Το 1981, σε μια επαρχιακή πόλη της Ρουμανίας, διάφορα μηνύματα διαμαρτυρίας, γραμμένα σε μπλε κιμωλία με κεφαλαία γράμματα, συνταράσσουν το απολυταρχικό καθεστώς του Τσαουσέσκου. Η Μυστική Αστυνομία ξεκινά εξονυχιστικές έρευνες, αφήνοντας αιχμές για ξένους πράκτορες. Σύντομα αποδεικνύεται ότι ο «τρομοκράτης» είναι ο δεκαεξάχρονος μαθητής Μούγκουρ Καλινέσκου, ένοχος για το πιο ειδεχθές έγκλημα: την ελεύθερη σκέψη.

O Ράντου Ζούντε - μεγάλος θριαμβευτής του Φεστιβάλ Βερολίνου με την Χρυσή Αρκτο για το πολυσηζητημένο «Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό» γύρισε ακόμη μια ταινία φέτος, ένα κράμα τεκμηρίωσης και μυθοπλασίας ή ακόμη καλύτερα μια ταινία πολύ κοντά στο για πολλούς αριστούργημά του, το «"Αδιαφορώ Αν Καταγραφούμε στην Ιστορία ως Βάρβαροι"». Στο «Uppercase Print» που μεταφράζεται στα ελληνικά ως «Κεφαλαία Γράμματα» (με το διττό νόημα που αυτό έχει ως έκφραση) επιστρέφει ξανά στο σκοτεινό παρελθόν της Ρουμανίας για να κοιτάξει πίσω από τη λογοκρισία, την απαγόρευση της ελευθερίας της έκφρασης, τις έννοιες της αντίστασης, της δικαιοσύνης και της τιμωρίας.

Uppercase Print

Αυτό που βρίσκει είναι ένα αρχειακό υλικό που σοκάρει με τον όγκο και φυσικά το περιεχόμενό του, τη λεπτή γραμμή που ενώνει το προσωπικό με το συλλογικό (όπως κάνει πάντοτε στο έργο του) και λίγο φως για να ρίξει πάνω στην άγνωστη, συγκλονιστική ιστορία ενός ήρωα που υπήρξε υπόδειγμα προς αποφυγή (για το καθεστώς) και για μίμηση (από τον απλό λαό). Ο Ράντου Ζούντε δημιουργεί ένα φιλμικό θέατρο που αναπαριστά όλο το υλικό των ανακρίσεων του Μουγκούρ Καλινέσκου, αντιπαραβάλλοντας το με εικόνες από μια «ευτυχισμένη» χώρα που ζούσε μέσα στην πλάνη ενός δικτάτορα.

Πολιτικό σινεμά που διαφέρει, πολιτικό σινεμά που έχει νόημα.

Δείτε εδώ ολόκληρο το «Uppercase Print:

Ψηφίζετε εδώ για το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ που θα δώσει στη νικήτρια ταινία 30.000 ευρώ και σε τρεις τυχερούς ένα ταξίδι για το Φεστιβάλ του Βερολίνου 2022 με πλήρη διαπίστευση για το Φεστιβάλ και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής πληρωμένα, ένα ταξίδι για το Φεστιβάλ των Καννών του 2022, με πλήρη διαπίστευση για το Φεστιβάλ και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής πληρωμένα κι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο Angell/S.

Το Flix.gr είναι media partner του ΑrteKino Festival.

Uppercase Print