Η Ελλάδα του Μεσοπολέμου σε νέα ντοκουμέντα από το αρχείο της ΕΡΤ

BUZZ 10 JUL  /  Flix Team

Το αρχείο της ΕΡΤ συνεχίζει να «αποκαλύπτει» πολύτιμα ντοκουμέντα μιας άλλης εποχής.

Από βουτιές στην πλατεία Κουμουνδούρου μέχρι τα ιαματικά λουτρά της Υπάτης και από τις γυμναστικές επιδείξεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο μέχρι μια καθημερινή μέρα σε ένα ορφανοτροφείο στη Θεσσαλονίκη, να μια Ελλάδα που γνωρίζουμε ελάχιστα σε ένα ντοκουμέντο που αποκαλύπτει το αρχείο της ΕΡΤ.

Δείτε ακόμη: AI ΛΑΪΚΑΙ ΑΓΟΡΑΙ: Ενα σπάνιο ντοκουμέντο από την ΕΡΤ για τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων

αρχείο

Το πρώτο θέμα παρουσιάζει την καθημερινή ζωή στο Εθνικό Παπάφειο Ορφανοτροφείο «Ο Μελιτεύς» στη Θεσσαλονίκη. Μετά το πρωινό πλύσιμο στις βρύσες, τα παιδιά παρακολουθούν μάθημα στην αίθουσα διδασκαλίας. Ακολουθούν αθλοπαιδιές στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος. Η ώρα του γεύματος στη μεγάλη τραπεζαρία μετά την προσευχή και στη συνέχεια ο κινηματογραφικός φακός καταγράφει την ώρα της τεχνικής εκπαίδευσης: ραπτική, υποδηματοποιία, ξυλουργική. Η ταινία κλείνει με εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Ορφανοτροφείου, υπό τη μουσική της μπάντας του Ιδρύματος, παρουσία όλων των παιδιών και των μελών της Διοίκησης.

αρχείο

Το δεύτερο θέμα παρουσιάζει τις ετήσιες γυμναστικές επιδείξεις των σχολείων της πρωτεύουσας που λαμβάνουν χώρα στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Στο κατάμεστο στάδιο οι μαθητές και μαθήτριες παρουσιάζουν ασκήσεις γυμναστικής, αγωνίζονται σε δρόμους ταχύτητας και σκυταλοδρομίες.

αρχείο

Το τρίτο θέμα είναι πλάνα στην Πλατεία Κουμουνδούρου. Νεαρά αγόρια και κορίτσια κοιτούν το φακό κρατώντας στα χέρια τους ενδεικτικά του σχολείου. Μπροστά τους αγόρια κάνουν βουτιές στη μικρή στέρνα της πλατείας, απολαμβάνοντας το νερό στην αυτοσχέδια «πισίνα». Στη συνέχεια, ο φακός καταγράφει τα θαλασσινά μπάνια των Αθηναίων σε κάποια παραλία της Αττικής, όπου οι λουόμενοι απολαμβάνουν τη θάλασσα και τον ήλιο.

αρχείο

Το τέταρτο θέμα διαδραματίζεται στην κοιλάδα του Σπερχειού, όπου η αστική κοινωνία του Μεσοπολέμου απολαμβάνει τα ιαματικά λουτρά στην περιοχή της Υπάτης. Πανοραμικές λήψεις των κτηρίων των λουτρών, του περιβάλλοντος χώρου, του κήπου. Οι επισκέπτες κάνουν περίπατο, απολαμβάνοντας τις ανέσεις των εγκαταστάσεων των λουτρών.

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.