Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Αϊ Γουεϊγουέι ξέρει κι άλλο μονοπάτι

στα 10

Μπορεί να του έχει απαγορευτεί η έξοδος από την Κίνα, αλλά ο επαναστατικός καλλιτέχνης γυρίζει αυτές τις μέρες ταινία στο Βερολίνο. Μέσω skype!

Ο Αϊ Γουεϊγουέι ξέρει κι άλλο μονοπάτι

Ο αντικαθεστωτικός εικαστικός καλλιτέχνης Αϊ Γουεϊγέι, στον οποίο έχει απαγορευτεί η έξοδος από την Κίνα, δεν μπορεί να το βάλει κάτω: εκεί, άλλωστε, βρίσκεται και η δύναμη της ακτιβιστικής τέχνης του. Ετσι, ο Γουεϊγουέι δέχτηκε να συμμετάσχει στη σπονδυλωτή ταινία «Berlin, I Love you», γυρισμένη ολόκληρη στο Βερολίνο, αν και ο ίδιος δεν μπορεί να ταξιδέψει ως εδώ. Το δικό του μικρού μήκους μέσα στη συνολική ταινία θ' αναφέρεται στη σχέση του Αϊ με το γιο του, Αϊ Λάο, που μόλις έκλεισε τα έξι: «Η ταινία μου θα μιλά για και με τον γιο μου, που ζει από τον Αύγουστο στο Βερολίνο και δεν μπορώ να τον επισκεφτώ.» Ο Αϊ, αφότου πέρασε 81 μέρες στη φυλακή το 2011, προκαλώντας φυσικά την παγκόσμια κατακραυγή εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης, είναι πια ελεύθερος αλλά χωρίς διαβατήριο, περιορισμένος στο Πεκίνο. Πώς καταφέρνει, λοιπόν, το γύρισμα της ταινίας στο Βερολίνο;

aw weiwei 607

Μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε, το πρώτο της Berlinale, ο παραγωγός Κλάους Κλάουζεν σκηνοθέτησε το φιλμ για λογαριασμό του Αϊ Γουεϊγουέι, μιλώντας μαζί του μέσω skype κι ακολουθώντας τις οδηγίες του. «Πάντα προσπαθούμε να βρίσκουμε μια γωνία προσέγγισης των πόλεων γι' αυτή τη σειρά ταινιών,» εξήγησε ο Κλάουζεν «και το Βερολίνο είναι μια πόλη που κάποτε υπήρξε χωρισμένη στη μέση. Η ταινία του Αϊ γυρίζεται και προβάλλεται ταυτόχρονα σε μεγάλες οθόνες στην πλατεία Ποτσντάμερ και σε μια μικρή οθόνη στο γραφείο του Γουεϊγουέι στο Πεκίνο, όπου βλέπει το συνεργείο. Είναι μια επιλογή που αναδεικνύει την πεποίθηση πως η αγάπη μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια.»

Διαβάστε ακόμη: Berlinale 2015 - Μέρα 4η, όταν ο Ιαν ΜακΚέλεν συναγωνίστηκε τον Τέρενς Μάλικ και κέρδισε

Το σενάριο της ταινίας έχει γράψει η Γουανγκ Φεν, η μητέρα του Αϊ Λάο και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και η ίδια, ο μικρός παίζει τον εαυτό του και στο φιλμ συμμετέχει επίσης ο Γερμανός ηθοποιός Τιλ Σβάιγκερ. Το γύρισμα ξεκίνησε το Σάββατο και ολοκληρώνεται σήμερα, Δευτέρα, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται κι ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ για την ίδια την αντισυμβατική παραγωγή του φιλμ.

To 65o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 5 έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen. Κάντε κλικ εδώ για συνεχή ενημέρωση.

Διαβάστε ακόμη: