Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2015 - Μέρα 4η, όταν ο Ιαν ΜακΚέλεν κέρδισε στα σημεία τον Τέρενς Μάλικ!

στα 10

Το Flix βρίσκεται στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου και καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες. H τέταρτη μέρα του Φεστιβάλ έφερε δυο hot ταινίες στην Berlinale, μαζί και τους ακαταμάχητους πρωταγωνιστές τους.

Flix Team
Berlinale 2015 - Μέρα 4η, όταν ο Ιαν ΜακΚέλεν κέρδισε στα σημεία τον Τέρενς Μάλικ!

Η Κυριακή στην Berlinale ξεκίνησε γλυκόπικρα, με χαμόγελο και συγκίνηση: η δεύτερη συνεργασία του Μπιλ Κόντον με τον Ιαν ΜακΚέλεν, μετά το «Gods and Monsters» του 1998, το «Mr. Holmes», αποδείχτηκε όχι μόνο μια από τις απολαυστικότερες στιγμές του φετινού Φεστιβάλ, αλλά και μια από τις ωραιότερες ταινίες του ως τώρα, παρότι, καθώς προβάλλεται εκτός συναγωνισμού, δε θα διεκδικήσει βραβεία της διοργάνωσης. Bασισμένο στο βιβλίο του Μιτς Κάλιν, «A Slight Trick of the Mind», που κυκλοφόρησε το 2005, το «Mr. Holmes» βρίσκει τον 93χρονο Σέρλοκ Χολμς να ζει στην αγγλική εξοχή μαζί με την οικονόμο του και τον μικρό της γιο, τον Ρότζερ. Τα πρώτα σημάδια ότι το ιδιοφυές μυαλό του τον εγκαταλείπει σιγά-σιγά έχουν αρχίσει να τον ανησυχούν, αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει το αίνιγμα ενός άλυτου, ακόμα, αινίγματος που τον είχε απασχολήσει παλιά. Σε μια ταινία που παίζει με τη φενάκη της διασημότητας και με το απόλυτο του χρόνου που περνά, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, ο Ιαν ΜακΚέλεν κουβαλάει στους ώμους του αίωνες λογοτεχνίας, σινεμά και βρετανικού φλέγματος και παραδίδει τον Σέρλοκ Χολμς, όπως δεν τον έπαιξε ποτέ κανείς - με την απόλυτη γνώση της τάξης, της ελαφρότητας και της εγγενούς σοφίας του.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του «Mr. Holmes»

To 65o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 5 έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen. Κάντε κλικ εδώ για συνεχή ενημέρωση.

mr. holmes pc 607

mr. holmes pc 607

mr. holmes pc 607

mr. holmes pc 607

O Μπιλ Κόντον, ο Ιαν ΜακΚέλεν, η Λόρα Λίνεϊ και ο μικρός Μάιλο Πάρκερ, ο σκηνοθέτης κι οι πρωταγωνιστές του «Mr. Holmes», μίλησαν με τους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου, με χιούμορ και στιλ. «Φυσικά και γνώριζα από πρίν τον Ιαν», είπε ο 10χρονος Μάιλο. «Αφού είναι ο Γκάνταλφ!» Κι ο Ιαν ΜακΚέλεν, με το σταθερά υπέροχο φλέγμα του, μίλησε για τη βρετανική ιδιοσυγκρασία και για το πώς ο ίδιος χειρίζεται το πέρασμα του χρόνου.

Διαβάστε τα highlights από τη συνέντευξη Τύπου του «Mr. Holmes»

Λίγο αργότερα, η τόσο cool ομάδα του «Mr. Holmes» περπάτησε στο κόκκινο χαλί για την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας, όπου είδαμε και πού κατέληξε το θαυμάσιο πετρόλ καπέλο του Ιαν ΜακΚέλεν!

mr. holmes premiere 607

mr. holmes premiere 607

mr. holmes premiere 607

Η ανυπομονησία με την οποία περιμέναμε το «Knight of Cups», το νέο πόνημα του Τέρενς Μάλικ, μάς άφησε ελαφρώς αμήχανους μετά την προβολή της ταινίας. Ο Μάλικ συνθέτει μία φιλοσοφική διατριβή για τους στόχους, την επιτυχία, την αγάπη, την ευτυχία σε κατασκευασμένους, αποπροσανατολισμένους κόσμους. Αριστούργημα ή ορθή επανάληψη; Χρησιμοποιώντας τις κάρτες των ταρώ ως επικεφαλίδες στα κεφάλαια με τα οποία ο Μάλικ θέλει να καταπιαστεί (σ.σ. το «Knight of Cups» / «Βαλές Κούπα» σημαίνει «νεανικά ιδανικά». Αν όμως είναι ανάποδος, σημαίνει «χαμένη ψυχή»), βάζει τον ήρωά του (ο Κρίστιαν Μπέιλ όπως και στο «Δέντρο της Ζωής» ο Σον Πεν, τριγυρνά ληθαργικά από σκηνή σε σκηνή, από πλάνο σε πλάνο, ανάμεσα στη φύση και την ανθρώπινη κατασκευή αναζητώντας που στέκεται ο ίδιος) να ψάχνει και να ψάχνεται, να συλλέγει εμπειρίες, στιγμές, γνώση. Και απόγνωση. Οχι, ο Μάλικ δεν έχει απαντήσεις, θέτει απλώς ερωτήματα. Δεν βοηθάει, όσο παρακολουθεί. Δεν καταθέτει μία «ταινία», όσο μία ακόμα τολμηρή ιμπρεσιονιστική σύνθεση.

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική του «Knight of Cups»

knight of cups pc 607

Φυσικά ο Τέρενς Μάλικ δεν ήταν στην Berlinale για να... εξηγηθεί (ή, όπως συνηθίζει, ήταν ανάμεσά μας ινκόγκνιτο!), οπότε ο Κρίστιαν Μπέιλ και η Νάταλι Πόρτμαν ανέλαβαν να μιλήσουν για την ταινία και για το τι σημαίνει να δουλεύεις με τον sui generis σκηνοθέτη...

Διαβάστε τα highlights της συνέντευξης Τύπου του «Knight of Cups»

...και φώτισαν το κόκκινο χαλί στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας, αν και με εμφανίσεις πιο συμβατικές κι ανέμπνευστες απ' ό,τι θα ελπίζαμε.

knight of cups premiere 607

knight of cups premiere 607

Σε πιο αμιγώς κινηματογραφικό τόνο, ο Πατρίσιο Γκουσμάν που το 2010 είχε συναρπάσει κριτική και θεατές με το «Νοσταλγώντας το Φως», παρουσίασε στο Διαγωνιστικό Τμήμα της Berlinale τη νέα του ταινία, «The Pearl Button», το μόνο ντοκιμαντέρ που διαγωνίζεται στο φετινό Φεστιβάλ.

The Pearl Button 607

«Χώρα χωρίς ντοκιμαντέρ είναι σαν μια οικογένεια χωρίς φωτογραφίες,» έχει πει ο Χιλιανός Πατρίσιο Γκουσμάν και, σ' αυτήν την ταινία του, συνδέει την «ιστορία» του νερού της ακτογραμμής της Χιλής με την τραγική μνήμη που κρύβεται θαμμένη στο βυθό της θάλασσας. Οι εικόνες του μαγικές, λες τραβηγμένες από ένα προσωπικό οδοιπορικό στη φύση, τα ποτάμια και την (μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο) ακτογραμμή της Χιλής. Ο Γκουσμάν αφήνει το νερό να «μιλήσει» (ένας ειδικός βιολόγος μιμείται τη «φωνή» του σε μια αποκαλυπτική στιγμή), να διηγηθεί τις δικές του ιστορίες, να επιστρέψει στους πρώτους ιθαγενείς κατοίκους της χώρας και από εκεί να φτάσει μέχρι το διάστημα.

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική για το «The Pearl Button»

To 65o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 5 έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen. Κάντε κλικ εδώ για συνεχή ενημέρωση.

Διαβάστε ακόμη: