Buzz

Ενα οικογενειακό μυστικό πυροδοτεί ένα συναρπαστικό θρίλερ στο «Ενας Γιος» του Μεχντί Μπαρσαουί

στα 10

Το βραβευμένο στη Βενετία, τα γαλλικά Σεζάρ και το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας, εξαιρετικό ντεμπούτο του Τυνήσιου σκηνοθέτη, ανοίγει στους κινηματογράφους στις 15 Ιουλίου, και σύντομα στο Cinobo

Flix Team
Ενα οικογενειακό μυστικό πυροδοτεί ένα συναρπαστικό θρίλερ στο «Ενας Γιος» του Μεχντί Μπαρσαουί

Χτισμένο πάνω σε μια ιστορία που έχει στο κέντρο της ένα εκρηκτικό μυστικό, ικανό να δυναμιτίσει την σχέση μιας οικογένειας και δομημένο με τρόπο που μεταμορφώνει την ηθική διελκυστίνδα μεταξύ των ηρώων, σε κάτι που σε αφορά άμεσα και επειγόντως, με τον τρόπο ενός αγωνιώδους θρίλερ, το «Ενας Γιος» είναι μια από εκείνες τις ταινίες που σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή και σε κρατούν δέσμιο της γοητείας και των ερωτηματικών που γεννούν, για πολύ καιρό. Ξεκινώντας την καριέρα του από το φεστιβάλ Βενετίας όπου κέρδισε το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Σάμι Μπουατζίλα στο τμήμα Orizzonti, το φιλμ είχε μια λαμπρή φεστιβαλική διαδρομή ενώ πρόσφατα κέρδισε και το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής ΟΠΑΝΔΑ, αλλά και το Βραβείο Κοινού Fischer, στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου 2021.

Δες το πολυβραβευμένο A Son στους κινηματογράφους από τις 15 Ιουλίου και σύντομα αποκλειστικά στο Cinobo

a son

Τοποθετημένο στην Τυνησία το καλοκαίρι του 2011, το φιλμ ξεκινά σχεδόν ειδυλλιακά, με μια οικογένεια να ταξιδεύει στον νότο της χώρας ,κάνοντας τις διακοπές τους. Ο Φάρες, η Μέριεμ κι ο δεκάχρονος γιος τους Αζίζ, δείχνουν ως μια ιδανική, αγαπημένη «ομάδα», ασφαλείς στον μικρόκοσμό τους, ακόμη κι αν η χώρα προσπαθεί ακόμη να ξεχάσει τις πληγές της πρόσφατης επανάστασης. Ομως όπως συμβαίνει συχνά, όλα θα αλλάξουν σε μια μόνο στιγμή και για τους τρεις τους κι αυτή η στιγμή, θα φέρει κυριολεκτικά τον κόσμο τους πάνω κάτω. Σε ένα ερημικό σημείο της διαδρομής τους, θα πέσουν θύματα τρομοκρατικής επίθεσης κι ο μικρός Αζίζ θα τραυματιστεί σοβαρά. Οι γονείς του θα κάνουν αγώνα δρόμου για να τον οδηγήσουν ως το νοσοκομείο, όπου θα ανακαλύψουν ότι ο γιος τους χρειάζεται επειγόντως μεταμοσχευση συκωτιού και θα κάνουν τα πάντα για να βρουν τον κατάλληλο δότη. Ομως ο τραυματισμός του, θα αποκαλύψει ένα καλά κρυμμένο μυστικό, που θα θέσει σε αμφισβήτηση ολόκληρη την δομή της οικογένειας και που θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και βαρυτητα την στιγμή που ο γιος τους αγωνίζεται να κρατηθεί στη ζωή.

a son

Πάνω σε αυτή τη γεμάτη σασπένς συνθήκη, ο Μεχντί Μπαρσαουί στήνει ένα λεπτών αποχρώσειων αλλά υψηλής συναισθηματικής έντασης δράμα, που κυλά με τον ρυθμό ενός θρίλερ που όπως λέει ο ίδιος αντλεί ως ένα σημείο κι από την δική του εμπειρία και οικογένεια. Είτε συνειδητά, είτε όχι, πάντα αντλείς από την προσωπική σου ζωή. Κάθε ιστορία έχει ένα κομμάτι του συγγραφέα μέσα. Οι γονείς μου πήραν διαζύγιο όταν ήμουν πολύ μικρός και μεγάλωσα με τη μητέρα μου και δύο αδέρφια από προηγούμενο γάμο. Πάντα αναρωτιόμουν πώς θα ήταν να έχω πατέρα, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα ετεροθαλή και τα μη-ετεροθαλή αδέρφια κ.λπ.. Αργότερα άρχισα να σκέφτομαι για τους δεσμούς αίματος που συνδέουν μια οικογένεια. Πώς ορίζει κανείς έναν γονιό; Τι σημαίνει να είσαι γονιός; Φτάνει απλά το γενετικό υλικό για να γίνει κάποιος γονιός; Αυτά τα ερωτήματα αποτέλεσαν τους σπόρους για το σενάριο.

Δείτε ακόμη: Οι Cinobo Nights μας είναι πιο όμορφες από τις μέρες σας

a son

Αυτά τα ερωτηματικά κι ο τρόπος που η ταινία τα εξερευνά, δείχνουν έναν δημιουργό που όχι μόνο ξέρει να στήνει μια πολυεπίπεδη και γεμάτη αποχρώσεις ιστορία, μα που κατορθώνει να σκιαγραφεί με προσοχή στις λεπτομέρειες και εμβαθύνοντας στην ουσία, τα πορτρέτα των κεντρικών χαρακτήρων του, αλλά του κόσμου γύρω τους, την δυναμική των σχέσεων και των συνθηκών της ζωής στον αραβικό κόσμο, τα όρια της αγάπης και των δεσμών που μας ενώνουν, αλλά και της προοδευτικότητας και της ανεκτικότητας των ατόμων, αλλά κι ολόκληρης της κοινωνίας. Ο Μπαρσαουί κατορθώνει να εστιάζει αριστοτεχνικά στην επέιγουσα, συναρπαστική ιστορία της οικογένειας, αλλά να σου επιτρέπει να αντιληφθείς την μεγαλύτερη εικόνα, τον κόσμο στον οποίο βρίσκονται και ζουν, μεγεθύνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της ιστορίας του.

a son

«Στην Τυνησία, πολιτικά και κοινωνικά, το 2011 ήταν μια κομβική χρονιά» λέει ο ίδιος. «Βρισκόμαστε 7 μήνες μετά την επανάσταση. Για μένα ήταν σημαντικό να τοποθετήσω την ιστορία μου σε αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή γιατί μου επέτρεπε να δώσω στην ιστορία κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο. Δεν με ενδιέφερε ποτέ να μιλήσω για την επανάσταση. Δεν είμαι κατάλληλος, δεν είμαι ούτε ιστορικός, ούτε πολιτικός επιστήμονας. Με ενδιέφεραν οι επιπτώσεις της πολιτικής ζωής σε μια φυσιολογική οικογένεια. Γι’ αυτό η ιστορία μου διαδραματίζεται εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Ήθελα οι χαρακτήρες μου να βρίσκονται σε εκείνο το κομβικό χρονικά σημείο, αλλά δεν ήθελα αυτό να γίνει ο βασικός άξονας της ταινίας. Το πολιτικό πλαίσιο ποτέ δεν εισβάλλει στην πιο προσωπική και οικεία σφαίρα της ταινίας. Τα γεγονότα επηρεάζουν σαφώς την ιστορία αλλά ο κεντρικός άξονας παραμένει πάντα το δράμα της οικογένειας. Στην αρχή της ιστορίας, πριν την ενέδρα καταλαβαίνουμε πως αυτή είναι μια προστατευμένη οικογένεια. Πάνε από το ένα «κουκούλι» στο άλλο, είτε αυτό είναι η κοινωνική τους ζωή, το Range Rover τους, που είναι πανάκριβο στην Τυνησία, το ξενοδοχείο… Γι’ αυτό όταν ξεκινούν οι πυροβολισμοί, ένα στοιχείο που είναι κινητήριο και σοκαριστικό, επέλεξα να δείξω το τζάμι του αμαξιού να θρυμματίζεται. Για μένα αυτό συμβολίζει τη σχέση που έχουν ο Φαρές και η Μεριέμ με την πραγματικότητα – τη χώρα τους και τον κόσμο γύρω τους. Η προσωπική τους σφαίρα παραβιάζεται και ο προστατευτικός κλοιός αφαιρείται».

Διαβάστε ακόμη: Το Cinobo παρουσιάζει το ποιητικό σινεμά του Γουόνγκ Καρ Γουάι στα θερινά

a son

Μια ιστορία σαν αυτή απαιτεί όπως είναι φυσικό δυο εξαιρετικούς ερμηνευτές για να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητά της και η Νάτζλα Μπεν Αμπνταλάχ και ο Σάμι Μπουατζίλα, είναι απλά εξαιρετικού στους ρόλους του πρωταγωνιστικού ζευγαριού, με τον τελευταίο μάλιστα, να κερδίζει το Σεζάρ πρώτου ανδρικού ρόλου, με μια ερμηνεία που δείχνει συνεχώς ηλεκτρισμένη και που αφήνει να φανούν οι αποχρώσεις μιας αληθινά πολύπλοκης συναισθηματικής διαδρομής, που σιγοβράζει έτοιμη να εκραγεί κάτω από την επιφάνεια.

a son

Κι αυτή ακριβώς η υπόκωφη ένταση των πρωταγωνιστών, αλλά και της ιστορίας είναι που κάνει την ταινία να σε κρατά σταθερά στην άκρη της καρέκλας σου, τοποθετώντας τον εαυτό σου στην θέση των ηρώων και προσπαθώντας να σκεφτείς τι θα έκανες εσύ αν βρισκόσουν σε μια αντίστοιχη κατάσταση, με τον τρόπο που το κάνουν τα πιο πετυχημένα έργα τέχνης από τις αρχαίες τραγωδίες μέχρι τα τεταμένα δράματα του Ασγκάρ Φαραντί. Κάπως έτσι το «Ενας Γιος» βρίσκει τη θέση του ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά κινηματογραφικά ντεμπουτα των τελευταίων ετών, συστήνοντάς μας έναν σκηνοθέτη που είναι βέβαιο πως έχει μια σπουδαία πορεία μπροστά του, και που χάρη στο Cinobo έχουμε την τύχη να τον ανακαλύψουμε στο πρώτο, σημαντικό του βήμα.

Δες το πολυβραβευμένο A Son στους κινηματογράφους από τις 15 Ιουλίου και σύντομα αποκλειστικά στο Cinobo

Un Fils Greek Pster