Άποψη

Το Flix προβλέπει τα 85α Οσκαρ: Α’ και Β’ Ανδρικός Ρόλος

of 10

Μετρώντας αντίστροφα προς τη βραδιά της απονομής των 85ων βραβείων Οσκαρ την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, το Flix σας ξεναγεί σε κάθε κατηγορία, με προγνωστικά, νούμερα, στατιστικές, trivia, πληροφορίες και κριτικό ένστικτο!

Το Flix προβλέπει τα 85α Οσκαρ: Α’ και Β’ Ανδρικός Ρόλος

Οσο σίγουρη είναι η μια κατηγορία, τόσο αβέβαιη η άλλη. Φέτος ήταν μια καλή χρονιά για τις ανδρικές ερμηνείες - και πότε δεν είναι; - με ρόλους που κατά κύριο λόγο επιβεβαιώνουν το σπουδαίο ταλέντο μεγάλων ηθοποιών - οι νέες αποκαλύψεις περιορίζονται στις γυναικείες κατηγορίες. Κι αν η βράβευση του Ντάνιελ Ντέι-Λούις για την ενσάρκωση του «Λίνκολν» θεωρείται σχεδόν βέβαια, τα πράγματα στην κατηγορία Β' Ανδρικού είναι πολύ λιγότερο δεδομένα. Διαβάστε παρακάτω για μια αναλυτική ματιά στις φετινές ανδρικές υποψηφιότητες.

Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

daniel

ΝΤΑΝΙΕΛ ΝΤΕΪ-ΛΟΥΙΣ για το «Λίνκολν»

Είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Στο ρόλο του πιο αγαπημένου Προέδρου των Η.Π.Α., όχι απλώς μεταμορφώθηκε και άλλαξε την κλίμακα της φωνής του – πράγματα που έχουμε μάθει να θεωρούμε δεδομένα από αυτόν τον ηθοποιό – αλλά πέτυχε την πιο εσωτερική, εγκεφαλική, χαμηλών τόνων και απίστευτης δύναμης ερμηνεία. Εχει πάρει αμπάριζα όλα τα βραβεία των ενώσεων κριτικών κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μαζί με τη Χρυσή Σφαίρα και το BAFTA κι ετοιμάζεται με σιγουριά για το τρίτο Οσκαρ της καριέρας του (μετά το «Αριστερό μου Πόδι» και το «There Will Be Blood», ενώ ήταν ακόμα υποψήφιος για το «Εις το Ονομα του Πατρός» και τις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης»). Το μόνο μας σασπένς είναι για το τι θα πει στην ευχαριστήρια ομιλία του, με τη βρετανική ευγλωττία που τον χαρακτηρίζει. Το σίγουρο είναι ότι θα συγχαρεί τον Χοακίν Φίνιξ, με τον οποία ανταλλάσσουν σταθερά αβροφροσύνες σε όλη τη διάρκεια της φετινής σεζόν των βραβείων.

joaquin

ΧΟΑΚΙΝ ΦΙΝΙΞ για το «The Master»

Δίπλα στον Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν, κάτω από τα χέρια του Πολ Τόμας Αντερσον, έδωσε φέτος μια από τις πιο συνταρακτικές ερμηνείες όχι της δικής του καριέρας, αλλά του σύγχρονου σινεμά. Μια ταυτόχρονα σωματική και εγκεφαλική εμπειρία που, οπωσδήποτε, πρέπει να έχεις φτάσει στα όρια για να την προσεγγίσεις. Ανθρωπος των άκρων, έζησε τη φετινή του λαμπερή χρονιά με σιωπή και εσωστρέφεια. Τρίτη φορά υποψήφιος (μετά τον «Μονομάχο» και το «Walk the Line») για Οσκαρ, θα στοιχηματίζαμε πάνω του αν δεν τύχαινε να βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με τον ηθοποιό που θαυμάζει περισσότερο απ’ όλους, τον Ντάνιελ Ντέι-Λούις. Ετσι, ίσως θα πρέπει να περιμένει την επόμενη συνεργασία του με τον Πολ Τόμας Αντερσον, στο «Inherent Vice» που δεν αργεί.

bradley

ΜΠΡΑΝΤΛΕΪ ΚΟΥΠΕΡ για τον «Οδηγό Αισιοδοξίας»

Κατάφερε, φέτος, να κάνει το μεγάλο πέρασμα από το mainstream στο καλλιτεχνικό, με τη θερμή υποστήριξη των απανταχού Αμερικανών θεατών και κριτικών. Εχοντας μπει στην κορυφή της λίστας των πιο σέξι ανθρώπων του θεάματος, ερχόμενος από τις επιτυχίες του «Hangover» και μιας σειράς συμβατικών ρομαντικών κομεντί, φτάνει φέτος στην πρώτη του οσκαρική υποψηφιότητα. Εδωσε παρουσία σε όλες τις λίστες με τις καλύτερες ερμηνείες, αλλά και στις Χρυσές Σφαίρες, αλλά κέρδισε το βραβείο μόνο από το National Board of Review. Παρά το σημαντικό ρεύμα της ταινίας, δε θ’ ανέβει φέτος στη σκηνή για να παραλάβει το Οσκαρ, αλλά το πετυχημένο του cross over του εξασφάλισε ένα ρόλο στο «The Place Beyond the Pines» και στις επόμενες ταινίες του Κάμερον Κρόου και του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, μ’ ένα ακόμα «Hangover» στο μεταξύ για να στανιάρουμε.

hugh

ΧΙΟΥ ΤΖΑΚΜΑΝ για τους «Αθλιους»

Εκανε το δικό του όνειρο πραγματικότητα και παράλληλα ενσάρκωσε τον πιο πολυδιάστατο και σπαρακτικό Γιάννη Αγιάννη του σινεμά. Ο Χιου Τζάκμαν εξάσκησε τις φωνητικές χορδές του και κομματιάστηκε μπροστά στην κάμερα, φέρνοντας στη σύγχρονη ιδιοσυγκρασία έναν κλασικό, ιστορικό ρόλο. Πρώτη φορά υποψήφιος για Οσκαρ, συμπεριλήφθηκε ως υποψήφιος σε όλα τα βραβεία που προηγήθηκαν, αλλά δεν κέρδισε ούτε μία φορά, παρά μόνο τη Χρυσή Σφαίρα, επειδή ακριβώς έχει την ξεχωριστή κατηγορία ερμηνείας σε «κωμωδία ή μιούζικαλ». Οπότε φέτος, στην τελετή απονομής των Οσκαρ, στην καλύτερη περίπτωση θα μας πει ένα τραγούδι!

denzel

ΝΤΕΝΖΕΛ ΓΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ για το «The Flight»

Η υποψηφιότητα του Γουάσινγκτον φέτος είναι περισσότερο ένα σημάδι αναγνώρισης από την κινηματογραφική κοινότητα για το μεγάλο ταλέντο του επιβλητικού ηθοποιού – οι πιθανότητες να φύγει με το Οσκαρ την ερχόμενη Κυριακή είναι μηδαμινές, ειδικά με μια τόσο μέτρια ταινία. Ο ηθοποιός έχει υπάρξει άλλες πέντε φορές υποψήφιος για Οσκαρ κι έχει κερδίσει το αγαλματάκι τις δύο, για το «Glory» (στον β' ανδρικό ρόλο) και για το «Training Day». Πλησιάζοντας τα εξήντα του χρόνια, είμαστε σίγουροι ότι ο επόμενος σπουδαίος ρόλος του βρίσκεται λίγα στενά πιο πέρα. Αλλά για φέτος θα πρέπει να αρκεστεί στο κομπλιμέντο της υποψηφιότητας.

Θα κερδίσει το Οσκαρ: Ο Ντάνιελ Ντέι-Λούις, σε μια από τις πιο προβλέψιμες κατηγορίες της απονομής.

Θα θέλαμε να κερδίσει το Οσκαρ: Ο Ντάνιελ Ντέι-Λούις, με πρώτο αναπληρωματικό τον Χοακίν Φίνιξ, έτσι για το γούστο.

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

waltz

ΚΡΙΣΤΟΦ ΒΑΛΤΣ για το «Django, Ο Τιμωρός»

Δεν είναι μόνο ότι η ερμηνεία του ήταν πραγματικά αριστοτεχνική. Είναι κι ότι ένα βραβείο στην κατηγορία του Β’ Ανδρικού μπορεί να θεωρηθεί «αποζημίωση» για την αξιοπρόσεκτη απουσία της ταινίας και των συντελεστών της από τις βασικές υποψηφιότητες. Σε μια κατηγορία όπου, φέτος, όλα παίζουν, ο Κριστόφ Βαλτς συγκεντρώνει πάνω του τις μεγαλύτερες πιθανότητες αυτή τη στιγμή. Κέρδισε φέτος την αντίστοιχη Χρυσή Σφαίρα κι αν τυχόν κερδίσει το Οσκαρ, ο Αυστριακός ηθοποιός θα έχει σημειώσει δύο νίκες στις δύο του υποψηφιότητες, πάντα για ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, μετά το «Inglourious Basterds».

tommy

ΤΟΜΙ ΛΙ ΤΖΟΟΥΝΣ για το «Λίνκολν»

Ερμήνευσε φέτος έναν υποδειγματικό δεύτερο ρόλο, από εκείνους που χαρακτηρίζουν μια ολόκληρη ταινία. Οι συνάδελφοί του τον τίμησαν με το φετινό SAG, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητές του να βραβευτεί τη βραδιά της οσκαρικής απονομής. Υποψήφιος ακόμα τρεις φορές, κέρδισε το Οσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου το 1994 για τον «Φυγά». Μπορεί στην κατηγορία να μην υπάρχουν φέτος φαβορί, αλλά με την υποστήριξη του Στίβεν Σπίλμπεργκ και του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν και τη συμπαράσταση του Ντάνιελ Ντέι-Λούις, ο Τόμι Λι Τζόουνς μπορεί να βρεθεί στη σκηνή να ευχαριστεί την οικογένειά του.

hoffman

ΦΙΛΙΠ ΣΙΜΟΥΡ ΧΟΦΜΑΝ για το «The Master»

Μαζί με τον Χοακίν Φίνιξ δημιούργησαν έναν από τα πιο συγκλονιστικά φετινά κινηματογραφικά δίδυμα. Στο ρόλο του ηγέτη του Cause ο Χόφμαν ήταν, όπως πάντα, ανατριχιαστικός και συγκινητικός μαζί, ένας σπουδαίος ηθοποιός που μπορεί να χειριστεί τον κάθε ρόλο και οποιοδήποτε περιβάλλον. Τρεις ακόμα φορές υποψήφιος, κέρδισε το Οσκαρ το 2006 για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στο «Capote». Φέτος, εντοπίστηκε από τις επιτροπές βραβείων αλλά δεν τιμήθηκε, τελικά, από καμία, μέσα ίσως και στη γενική αποσιώπηση της ταινίας του Πολ Τόμας Αντερσον. Εάν βρεθεί με το χρυσό αγαλματάκι στο χέρι, θα είναι μεγάλη έκπληξη.

alan

ΑΛΑΝ ΑΡΚΙΝ για το «Επιχείρηση: Argo»

Βρίσκεται φέτος σταθερά στις υποψηφιότητες για τον Β’ Ανδρικό Ρόλο, χωρίς όμως να καταφέρνει την τελική νίκη. Με τις οσκαρικές του υποψηφιότητες να ξεκινούν από το 1967 (για το «The Russians Are Coming The Russians Are Coming»), τιμήθηκε με το βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου το 2007 για το «Little Miss Sunshine». Το «Argo» έχει αναπτύξει τεράστια ταχύτητα θριάμβου τον τελευταίο μήνα, αλλά ο χείμαρρός του δεν μοιάζει να παρασύρει και τον Αλαν Αρκιν στη σκηνή.

bobby

ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΕ ΝΙΡΟ για τον «Οδηγό Αισιοδοξίας»

Θα έπρεπε να του γίνει μάθημα. Με το που έπαιξε έναν λίγο πιο σύνθετο, λίγο πιο βαθύ ρόλο απ’ ό,τι συνηθίζει τελευταία, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια, περνά απ’ όλα τα βραβεία και φτάνει υποψήφιος για Οσκαρ. Ο Ντε Νίρο έχει βρεθεί υποψήφιος άλλες έξι φορές κι έχει κερδίσει τις δύο, για το «Οργισμένο Είδωλο» και για το δεύτερο μέρος του «Νονού» σε Β' Ανδρικό Ρόλο. Οχι, φέτος δεν είναι η χρονιά που θα τριτώσει, απλώς ελπίζουμε να τον βλέπουμε συχνότερα σε ρόλους που αξίζουν το ταλέντο του.

Θα κερδίσει το Οσκαρ: Ο Κριστόφ Βαλτς, γιατί συγκεντρώνει πάνω του το hype και γιατί εκπροσωπεί το «παραμελημένο» «Django Unchained» του Κουέντιν Ταραντίνο.

Θα θέλαμε να κερδίσει το Οσκαρ: Ο Τόμι Λι Τζόουνς γιατί δίπλα στον γίγαντα Ντάνιελ Ντέι Λούις, στο «Λίνκολν», κατάφερε έως και να κλέψει την παράσταση.

Περισσότερες οσκαρικές προβλέψεις:

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φετινή οσκαρική κούρσα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς και θυμηθείτε την αποκλειστική ζωντανή μετάδοση των Οσκαρ από τη Νova στις 3.30 ώρα Κυριακής 24 Φεβρουαρίου προς Δευτέρα ξημερώματα.