H προϊστορία του Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων που δόθηκε πρώτη φορά το 2002 θα μπορούσε να είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να προβλέψει κανείς τι ακριβώς θα συμβεί στην εν λόγω κατηγορία φέτος. Ή μήπως όχι;
Εξι φορές νικήτρια, η Pixar (με τα «Finding Nemo», «The Incredibles», «Ratatouille», «Wall-E», «Up» και «Toy Story 3») παραμένει η βασίλισσα της κατηγορίας, έχοντας χάσει μόνο για το «Monsters Inc.» και το «Cars», ενώ η μοναδική ταινία της που δεν προτάθηκε στην κατηγορία αυτή τη δεκαετία - και όχι άδικα - είναι το «Cars 2».
Οι υπόλοιπες ταινίες που έχουν κερδίσει το συγκεκριμένο Οσκαρ είναι το «Shrek» με το λανσάρισμα της κατηγορίας το 2002, το «Spiritied Away» του Χαγιάο Μιγιαζάκι, το «Wallace and Gromit: The Curse of the Were Rabbit», το «Happy Feet» και το «Rango» του Γκορ Βερμπίνσκι που κέρδισε στην περσινή 84η απονομή.
Γεγονός που μας φέρνει νομοτελειακά σε ακόμη μια χρονιά όπου η Pixar δεν είναι το φαβορί για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, αφού το «Brave», όχι μόνο είναι μια από τις πιο αδύναμες ταινίες που βγήκαν ποτέ από το δαιμόνιο στούντιο, αλλά κυρίως γιατί και οι τέσσερις αντίπαλες ταινίες είναι κάθε μια με τον δικό της τρόπο καλύτερες με μια από αυτές να αποτελεί ήδη ένα instant classic.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τις φετινές υποψηφιότητες ένα animation τη φορά!
Brave των Μαρκ Αντριους, Μπρέντα Τσάπμαν
Αν το «Brave» ήταν μια από τις πρώτες ταινίες της Pixar, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Ερχόμενο, όμως, μετά από ένα σερί αριστουργηματικών animation, το πρώτο φιλμ στην ιστορία της εταιρείας με ήρωα ένα κορίτσι, μοιάζει... λίγο. Οι χαρακτήρες δεν είναι γραμμένοι με την ίδια χειρουργική ακρίβεια ευαισθησίας και παιδικής αθωότητας, το στόρι παλινδρομεί ανάμεσα στο κλασικό παραμύθι και το μύθο και η γυναικεία χειραφέτηση - που θα μπορούσε να ήταν το πιο δυνατό του όπλο - καταλήγει σε μια μάλλον συντηρητική κοσμοθεωρία για το τέλος (ή την αρχή) των μεγάλων ηρωίδων της ζωής και του σινεμά. Αλάνθαστα σχεδιασμένο μεν, αδικαιολόγητα παιδικό δε, το «Brave» με τις υπέροχες στιγμές του καταγράφεται ως μια από τις μεγάλες αστοχίες της Pixar - ίσως περισσότερο και από το «Cars 2» - και ενώ έχει ήδη βραβευθεί με αρκετά βραβεία (και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων), φτάνει στα Οσκαρ από κεκτημένη ταχύτητα σχεδόν ως φαβορί. Αν κερδίσει, θα είναι η πρώτη μη δίκαιη νίκη της Pixar από το λανσάρισμα της κατηγορίας μέχρι και σήμερα.
Pirates: Band of Misfits! των Πίτερ Λορντ και Τζεφ Νιούιτ
Ενώνοντας το κενό ανάμεσα στο «Chicken Run» του 2000 και το «Wallace & Gromit: The Curse of the Were Rabbit» που χάρισε στην Aardman το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων το 2006, το «Pirates: Band of Misfits!» υπενθυμίζει γιατί η τεχνική με τις πλαστελίνες στην οποία ειδικεύεται η βρετανική εταιρία παραμένει ο πιο ασφαλής δρόμος για τον κλασικό μοντερνισμό και κυρίως πως το computer animation μπορεί να μοιάζει με έργο τέχνης. Αν και περισσότερο παιδικό απ' όσο θα επέτρεπε η ιστορία του, το «Pirates: Band of Misfits!» είναι η ταινία που σίγουρα δεν θα κερδίσει το Οσκαρ, αλλά που κοσμεί την πεντάδα ως το πραγματικά αντίπαλο δέος - τόσο σχεδιαστικά όσο και σεναριακά - της Pixar.
ParaNorman των Κρις Μπάτλερ και Σαμ Μπελ
Κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Το «ParaNorman» υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της χρονιάς. Ενα ντελιριακό animation για την υπεράσπιση της διαφορετικότητας ως ζήτημα ζωής και θανάτου (και όχι μόνο επειδή σύστησε τον πρώτο γκέι ήρωα σε ταινία κινουμένων σχεδίων). Τρομακτικό, ευαίσθητο, υπέροχα σχεδιασμένο και γραμμένο με γνώση των αναφορών του στην ιστορία του σινεμά του τρόμου, το «ParaNorman» θα έπαιζε κανονικά χωρίς αντίπαλο στη φετινή κατηγορία. Αν - δυστυχώς γι' αυτό - δεν υπήρχε μέσα στην πεντάδα ο μεγάλος φόρος τιμής του Τιμ Μπάρτον στα horror movies και την ασπρόμαυρη διαδικασία της ενηλικίωσης.
Αν δεν συμβεί το απρόοπτο που όλοι περιμένουμε - δείτε παρακάτω - ο Τιμ Μπάρτον θα πάρει φέτος το πρώτο του Οσκαρ. Οχι για κάποια από τις live action ταινίες του για τις οποίες δεν προτάθηκε ποτέ, αλλά για το μεγάλου μήκους stop motion ριμέικ στο δικό του μικρού μήκους «Frankenweenie» που συνοψίζει όλο του το έργο μέσα σε μια ασπρόμαυρη πανδαισία ρετρό νοσταλγίας, σινεφίλ οργασμού και εκκεντρικής χαρτογράφησης του τι σημαίνει να είσαι παιδί, να πιστεύεις ότι μπορείς να νικήσεις το θάνατο και τελικά να ενηλικιώνεσαι κουβαλώντας για πάντα τα τραύματά σου! Το «Frankenweenie» είναι υπέροχο, είναι όμως ταυτόχρονα και μια ακόμη σελίδα στο μεγάλο βιβλίο του Μπάρτον. Ούτε η καλύτερη, ούτε η πιο πρωτότυπη, ούτε η πιο μαγική.
Προσθέστε όλα τα καλά που αναφέραμε για τις προηγούμενες τέσσερις ταινίες, συν έναν από τους πιο καλούς κακούς στην ιστορία του σινεμά, συν ένα δεύτερο ρόλο από τους πιο σπουδαίους που γράφτηκαν ποτέ, συν ένα οργιώδες revival των οκτάμπιτων παιχνιδιών με τα οποία μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά, συν ένα από τα ωραιότερα σενάρια για τη σημασία του να είσαι ο εαυτός σου, να ξέρεις να σηκώνεσαι όταν η ζωή σε έχει προγραμματίσει να πέφτεις και για τα game over που δεν σημαίνουν απαραίτητα το τέλος... Ναι προσθέστε γενικώς όλα όσα έχουν φέρει το σύγχρονο animation στο να μοιάζει με το πιο συναρπαστικό genre της εποχής μας και στο ίσον γράψτε «Wreck-it Ralph». Παίρνοντας οριστικά την εκδίκησή της ακόμη και από την Pixar, η Disney παρέδωσε φέτος ένα από τα καλύτερα animation όλων των εποχών, ήδη κλασικό και καταχωρημένο ψηλά στη λίστα της ιστορίας του είδους. Αν δεν κερδίσει το Οσκαρ θα είναι αδικία, αλλά ο Ραλφ θα έχει για πάντα την Βανέλοπη...
Θα κερδίσει το Οσκαρ: Κάποιο ανάμεσα στα «Brave», «Frankenweenie», «Wreck-it Ralph».
Θα θέλαμε να κερδίσει το Οσκαρ: Το «Wreck-it Ralph».
Περισσότερες οσκαρικές προβλέψεις:
- Δείτε τα Οσκαρ με τον τρόπο του Flix!
- Oscars 2013: Οι υποψηφιότητες!
- Το Flix προβλέπει τα 85α Οσκαρ: Α' & Β' Γυναικείος ρόλος
- Το Flix προβλέπει τα 85α Οσκαρ: Α' και Β' Ανδρικός Ρόλος
- Το Flix προβλέπει τα 85α Οσκαρ: Πρωτότυπο και Διασκευασμένο Σενάριο
- Το Flix προβλέπει τα 85α Οσκαρ: Καλύτερη Σκηνοθεσία!
- To Flix προβλέπει τα 85α Οσκαρ: Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
- To Flix προβλέπει τα 85α Οσκαρ: Καλύτερη Ταινία
- Το Flix προβλέπει τα 85α Οσκαρ: Μικρού Μήκους animation και live action
Tags: Oscars 2013