Ο Ραλφ γνωστός ως Καταστροφέας είναι κακός ή τουλάχιστον έτσι του επιβάλλει ο άχαρος ρόλος που παίζει εδώ και τρεις δεκαετίες στο κλασικό video game «Fix-It Felix, Jr.». Απέναντί του έχει τον καλό της υπόθεσης, τον Μαστρο-Φέλιξ που τον επισκιάζει σε εκνευριστικό βαθμό. Οταν ο Ραλφ αποφασίζει ότι βαρέθηκε να παίζει τον κακό, παίρνει την κατάσταση στα στιβαρά του χέρια και ξεκινάει μια περιήγηση σε διάφορα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Σκοπός του είναι να αποδείξει ότι έχει όλα τα φόντα για να είναι κι αυτός ήρωας. Από τους καλούς. Στη διαδρομή του από γενιά σε γενιά video games θα γίνει η αιτία να απελευθερωθεί ένας θανάσιμος ιός που απειλεί όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ενώ θα συναντήσει την απροσάρμοστη κι εριστική νεαρή Βανέλοπη Φον Σβιτς. Θα προλάβει ο Ραλφ να αποδείξει ότι είναι ήρωας πριν ανάψει το Game Over;

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περιγράψεις το «Ραλφ: Η Επόμενη Πίστα» παρά μόνο φέρνοντας αναπόφευκτα στο μυαλό σου την πρώτη φορά που είδες το «Toy Story» του Τζον Λάσετερ (ο οποίος κρατάει εδώ χρέη executive producer), δεκαεπτά χρόνια πριν.

Ο,τι ένιωσες τότε – αυτήν την σπάνια αίσθηση πως μπροστά στα μάτια σου ανοίγει μια πόρτα στην πιο αναπάντεχη και συγκινητική vintage μοντερνιτέ που αντίκρισες ποτέ – έρχεται σχεδόν δύο δεκαετίες μετά να βρει στην ιστορία αυτού του κακού γίγαντα που θέλει να γίνει καλός κάτι περισσότερο από τη μετενσάρκωσή της.

Αν τότε, οι ήρωες της ιστορίας ήταν οι κούκλες και τα παιχνίδια που κάθε βράδυ καταχωνιάζονται στα σεντούκια ενός παιδικού δωματίου (και μερικά μένουν πάντα στο πάτωμα!), εδώ η Disney φέρνει στη μόδα τα ξεχασμένα arcade video games των 80s, αυτά που μεσουράνησαν στα παιχνιδάδικα της γειτονιάς και στα lobby των ξενοδοχείων μέχρι να αντικατασταθούν για πάντα από τις κονσόλες ιδιωτικής χρήσης.

Και αν τότε, η αποστολή του παλιομοδίτη Γούντι και του νέας κοπής Μπαζ Λαϊτγιάρ ήταν να μάθουν να ζουν μεταξύ τους, η φιλοδοξία του Ραλφ είναι απείρως πιο υπαρξιακή, αφού το μόνο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι να σταματήσει να είναι ο κακός του παιχνιδιού και να γίνει καλός, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα σπίτι, μερικούς φίλους και μια καλύτερη ζωή.

Μελετημένο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια και γραμμένο με πλήρη αίσθηση πως οφείλει να απευθυνθεί ταυτόχρονα σε όσους έχουν χαλάσει περιουσίες παίζοντας Pac-Man αλλά και στη γενιά του Playstation, το «Ραλφ: Η Επόμενη Πίστα» είναι όμως και κάτι περισσότερο από ένα συναρπαστικό επίτευγμα που ζωντανεύει όλα όσα συμβαίνουν στους ήρωες ενός παιχνιδιού ενδιάμεσα στο game over και το επόμενο start.

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ που πάνε οι ήρωες των video games όταν κανείς δεν παίζει μαζί τους, πώς ακριβώς διαπραγματεύονται τη φύση τους τα φαντάσματα του Pac-Man, τι συμβαίνει όταν ένας ήρωας πεθαίνει στην πίστα ενός άλλου παιχνιδιού από το δικό του και γιατί ο Super Mario είναι ο θρύλος που οφείλει να είναι, το «Ραλφ» λύνει κάθε απορία φέρνοντας στη ζωή έναν ολόκληρο κόσμο με καθημερινά προβλήματα όπως αυτά των ανθρώπων, κανόνες που δεν πρέπει να παραβιαστούν και μεγαλύτερη απειλή απ' όλες το τράβηγμα της πρίζας που απενεργοποιεί το ηλεκτρονικό μηχάνημα!

Εκεί, όμως, που το «Ραλφ» κερδίζει τις πίστες με άνεση είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταμορφώνεται διακριτικά και με τη βοήθεια ενός σπουδαίου σεναρίου από ένα απίθανο φόρο τιμής στα οκτάμπιτα παιχνίδια των 80s σε μια ταινία για τους «ελαττωματικούς» ανθρώπους, είτε αυτοί είναι ένας άξεστος γίγαντας που δεν ξέρει να κάνει τίποτε άλλο από το να σπάει πράγματα, είτε η «χαλασμένη» ηρωίδα ενός παιχνιδιού που είναι καταδικασμένη στο να μην παίξει ποτέ!

Η σχέση του Ραλφ με την Βανέλοπη (πιο γνωστή ως «glitch» - «βλάβη» επειδή τα πίξελ της είναι χαλασμένα σε μια από τις πιο ευφυείς ιδέες που σκέφτηκε ποτέ σεναριογράφος στην ιστορία των animation) απλώνεται πάνω από την ταινία σαν μια σπαρακτική κραυγή πάνω στη διαφορετικότητα, συμπληρώνοντας ιδανικά αυτό που υπήρξε το κεντρικό θέμα σε όλη την ιστορία των κινηματογραφικών κινουμένων σχεδίων, από την εποχή της «Χιονάτης» και του «Nτάμπο» μέχρι τα φετινά «ParaNorman» και «Frankenweenie».

Με φόντο μια χώρα φτιαγμένη από ζαχαρωτά, η σχέση αυτών των δύο ηρώων είναι μια από τις πιο συγκινητικές που ειπώθηκαν ποτέ στο σινεμά. Οχι μόνο ένα αταίριαστο ζευγάρι, αλλά και δύο άνθρωποι που δεν θα μπορούσαν ποτέ να βρίσκονται στο ίδιο... παιχνίδι, ο Ραλφ και η Βανέλοπη βρίσκουν ο ένας στον άλλον τον καθρέφτη του εαυτού τους και ένα λόγο για να αποδείξουν πως τα ελαττώματά τους είναι αυτά που τους κάνουν πιο δυνατούς και πιο ελεύθερους από όλους.

Εξαιτίας τους, το «Ραλφ» γίνεται σχεδόν μια αρχετυπική ιστορία πάνω στους outsiders της ζωής, ένα αποκαλυπτικό ταξίδι στο «να είσαι ο εαυτός σου, no matter what», ένα λυτρωτικό μάθημα πως όλα όσα καταστρέφουμε μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να τα φτιάξουμε και μια παραβολή για όλα τα game over που θα απειλούν τη ζωή μας, ορίζοντας το πραγματικό νόημα του να τερματίζεις: οχι για να βγεις πρώτος, αλλά για να έχεις τη δυνατότητα να ξεκινήσεις ξανά από την αρχή...

[H ταινία προβάλλεται και σε 3D, το οποίο αξίζει να προτιμήσετε. Εκτός από την προσεγμένη ελληνική μεταγλώττιση, το «Ραλφ: Η Επόμενη Πίστα» προβάλλεται σε περιορισμένο αριθμό αιθουσών και στην πρωτότυπη εκδοχή του. Αναζητήστε την, μόνο και μόνο για την οσκαρικών προδιαγραφών ερμηνεία του Τζον Σι Ράιλι στο ρόλό του Ραλφ, αλλά μόνο σε δισδιάστατη εκδοχή.]