Άποψη

To Flix προβλέπει τα 85α Οσκαρ: Μικρού Μήκους animation και live action

στα 10

Μετρώντας αντίστροφα προς τη βραδιά της απονομής των 85ων βραβείων Οσκαρ την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, το Flix σας ξεναγεί σε κάθε κατηγορία, με προγνωστικά, νούμερα, στατιστικές, trivia, πληροφορίες και κριτικό ένστικτο!

Flix Team
To Flix προβλέπει τα 85α Οσκαρ: Μικρού Μήκους animation και live action
«Head Over Heals» του Τίμοθι Ρέκαρτ

Εχουμε μάθει ν’ ανακαλύπτουμε ανάμεσά τους τις νέες τάσεις στο σινεμά και τα ονόματα που θα διαμορφώσουν το κινηματογραφικό μέλλον. Οι ταινίες που διαγωνίζονται στις κατηγορίες Μικρού Μήκους Animation και Μικρού Μήκους Live Action είναι από εκείνες όπου παίζονται τα πιο δυνατά στοιχήματα, αν και φέτος τα φαβορί θεωρούνται δεδομένα: το «Paperman» της Disney στην πρώτη κατηγορία και το «Curfew» στη δεύτερη.

Σε κάθε περίπτωση, οι animation ταινίες έχουν βγει σχεδόν όλες online, είτε ολόκληρες είτε τα τρέιλερ τους, οπότε μπορείτε να μελετήσετε και να διαμορφώσετε τη δική σας γνώμη, με την υπόσχεση να τις δούμε προσεχώς.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (Animation)

«Adam and Dog», Μίνκιου Λι, Η.Π.Α., 15'

adam

Τι συνέβη τις πρώτες εκείνες μέρες της Δημιουργίας, που έκανε τον Ανθρωπο και το Σκύλο αχώριστους συντρόφους; Ο σκύλος, ζώντας σ’ αυτόν τον αλλόκοτο κόσμο, συναντά ένα παράξενο πλάσμα, έναν άνθρωπο που ονομάζεται Αδάμ – και μαζί ανακαλύπτει ένα νέο σύνδεσμο με τον κόσμο. Σ’ αυτήν τη μικρού μήκους ταινία συνεργάστηκαν καλλιτέχνες από διάφορα στούντιο, μεταξύ των οποίων την Disney, την Pixar και την Dreamworks. Δείτε την ταινία παρακάτω και επισκεφθείτε το επίσημο website της.


**«Fresh Guacamole», PES, Η.Π.Α., 2’**![guacamole](https://flix.gr/uploads/images/1361638586.jpg)Stop motion animation, όπου ένας άντρας παρασκευάζει το ντιπ του τίτλου, με μια απρόσμενη επιλογή υλικών. Αυτή εδώ είναι η πιο… μικρή μικρού μήκους ταινία που διαγωνίστηκε ποτέ στα Οσκαρ.**«Head Over Heals», Τίμοθι Ρέκαρτ, Μεγ. Βρετανία, 11'**![head](https://flix.gr/uploads/images/1361638600.jpg)Μετά από πολλά χρόνια γάμου, ο Γουόλτερ και η Ματζ έχουν απομακρυνθεί: εκείνος ζει στο πάτωμα κι εκείνη στο ταβάνι. Ζουν χωριστές, παράλληλες ζωές, δε μιλούν ποτέ, ούτε καν κοιτάζονται. Οταν ο Γουόλτερ θα προσπαθήσει ν' αναζωπυρώσει τον παλιό τους έρωτα, η ισορροπία τους θα καταστραφεί και το ζευγάρι που δεν μπορεί να συμφωνήσει σε τίποτα, θ' αναγκαστεί να βρει έναν τρόπο να ξαναφτιάξει το γάμο του. Πτυχιακή ταινία του National Film & Television School στο Λονδίνο, η ταινία δημιουργήθηκε από 11 φοιτητές μέσα σε 15 μήνες. Δείτε παρακάτω το τρέιλερ.

«The Longest Daycare», Ντέιβιντ Σίλβερμαν, Η.Π.Α., 5'

daycare

Η Μάγκι Σίμπσον περνά μια μέρα στον Παιδικό Σταθμό της Αϊν Ραντ. Η ταινία προβλήθηκε στις αίθουσες, πριν το «Ice Age 4». Σκηνοθετεί ο Ντέιβιντ Σίλβερμαν ο οποίος έχει υπογράψει, εκτός από αρκετά επεισόδια «Simpsons», και την πρώτη κινηματογραφική ταινία της οικογένειας το 2007. Δείτε την ταινία παρακάτω.

«Paperman», Τζον Καρς, Η.Π.Α., 7'

paperman

Η ιδέα του «Paperman» ξεκίνησε όταν ο Τζον Καρς, υπεύθυνος animation σε πολλές ταινίες της Pixar και πιο πρόσφατη δουλειά του το «Tangled» της Disney, σκέφτηκε: «Γιατί πρέπει να αφήσουμε τις ζωγραφιές να ξεχαστούν; Γιατί δεν μπορούμε να τις φέρουμε στο προσκήνιο και να κυριαρχήσουν στην εικόνα; Υπάρχει κάποιος τρόπος που δεν έχουμε σκεφτεί ακόμη, ώστε το computer animation μπορεί να ακολουθήσει το παραδοσιακό animation;» Ο τρόπος βρέθηκε σ' αυτό το υπέροχο love story, παραγωγής της Disney, φαβορί για το Οσκαρ της κατηγορίας. Διαβάστε περισσότερα για το «Paperman» και δείτε το ολόκληρο εδώ.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (Live Action)

«Asad», Μπράιαν Μπάκλεϊ, Ν. Αφρική / Η.Π.Α., 18'

asad

Ιστορία ενηλικίωσης ενός αγοριού στη Σομαλία, που προσπαθεί να επιβιώσει σε μια εμπόλεμη χώρα. Η ταινία γυρίστηκε στην Κέιπ Τάουν, με ερασιτέχνες ηθοποιούς από τις κοινότητες των προσφύγων. Εχει κερδίσει ήδη 13 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, ανάμεσά τους στην Τραϊμπέκα, το Raindance και το Λος Αντζελες. Δείτε παρακάτω το τρέιλερ.


**«Buzkashi Boys», Σαμ Φρεντς, Αφγανιστάν / Η.Π.Α., 28'**![buzkashi](https://media.flix.gr.s3-eu-west-1.amazonaws.com/uploads/images/1361638788.jpg)Γυρισμένο στη σημερινή Καμπούλ και με πλαίσιο το βίαιο εθνικό άθλημα Buzkashi, η ταινία παρακολουθεί τη διαδικασία ενηλικίωσης δύο αγοριών που προσπαθούν ενάντια στις συνθήκες, στην καρδιά του πολέμου, να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Η ταινία γυρίστηκε με τη συνεργασία μια ολόκληρης ομάδας συντελεστών απ' όλον τον κόσμο που θέλησαν να καταγράψουν τη ζωή στο σύγχρονο Αφγανιστάν. Δείτε παρακάτω το τρέιλερ.
**«Death of a Shadow (Dood van een Schaduw)», Τομ Βαν Αβερμετ, Βέλγιο / Γαλλία, 20'**![death](https://media.flix.gr.s3-eu-west-1.amazonaws.com/uploads/images/1361638799.jpg)Με πρωταγωνιστή τον [Ματίας Σένερτς](https://flix.gr/articles/o-matias-senerts-sto-flix-thelo-oi-roloi-na-me-tro.html), αυτή η ταινία φαντασίας παρακολουθεί ένα νεκρό στρατιώτη, παγιδευμένο ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Ο Νατάν συλλέγει τις σκιές ετοιμοθάνατων ανδρών και γυναικών, για να εξαγοράσει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και να ξανασυναντήσει μια κοπέλα που γνώρισε ακριβώς πριν πεθάνει. Δείτε παρακάτω το τρέιλερ.

«Henry», Γιαν Ινγκλαντ, Καναδάς, 21'

henry

Ο Ανρί είναι ένας διάσημος σολίστας, αλλά η μεγάλη του αγάπη, εκτός από το πιάνο, είναι η Μαρία. Οταν εκείνη εξαφανιστεί μυστηριωδώς, ο Ανρί θ' ανακαλύψει την αναπόφευκτη ετυμηγορία της ζωής. Ηθοποιός και ο ίδιος ο Ινγκλαντ, τοποθετεί μπροστά στην κάμερά του ένα ίνδαλμα του θεάτρου του Κεμπέκ, τον Ζεράρ Πουαριέ, με συγκινητικό αποτέλεσμα.

«Curfew», Σον Κρίστενσεν, Η.Π.Α., 19'

curfew

Στη δυσκολότερη περίοδο της ζωής του, ο Ρίτσι λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από την αδελφή του που έχει χρόνια να δει, η οποία του ζητά να κρατήσει την 9χρονη κόρη της, τη Σοφία, για λίγες ώρες. Δυνατό, κλασικό δράμα, το «Curfew» θεωρείται το φαβορί στην κατηγορία του. Δείτε παρακάτω το τρέιλερ.



Περισσότερες οσκαρικές προβλέψεις:

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φετινή οσκαρική κούρσα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς και θυμηθείτε την αποκλειστική ζωντανή μετάδοση των Οσκαρ από τη Νova στις 3.30 ώρα Κυριακής 24 Φεβρουαρίου προς Δευτέρα ξημερώματα.