Άποψη

Flix Top Ten - 2020: Το νούμερο 3

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2020. Στο νούμερο 3 ένα σκοτεινό παραμύθι κοσμικού τρόμου, με άφθονες πινελιές μαύρου χιούμορ, το οποίο ρίχνει το δικό του φως στις σκοτεινές πτυχές του ανδρικού ψυχισμού.

Flix Top Ten - 2020: Το νούμερο 3

«Ο Φάρος» («The Lighthouse») του Ρόμπερτ Εγκερς

Ο Τόμας Γουέικ κι ο Εφρέμ Γουίνσλοου, δυο φαροφύλακες, φτάνουν σε ένα ξερονήσι, κάπου έξω από το Μέιν, γύρω στα μέσα του 1890. Θα αναλάβουν για έναν μήνα την ευθύνη του φάρου που στέκεται εκεί και μιας σειρήνας, της οποίας ο επαναλαμβανόμενος ήχος προειδοποιεί τα πλοία που περνούν για τον κίνδυνο που παραμονεύει. Μέσα σε αυτό το αφιλόξενο τοπίο και για τα περίπου εφτά με δέκα πρώτα λεπτά, ο Ρόμπερτ Εγκερς αρχίζει να χτίζει, σιγά αλλά σταθερά, μια υποβλητική ατμόσφαιρα, καθώς ακολουθεί τους δυο ήρωές του στις καθημερινές τους ασχολίες στον φάρο, κι όλα αυτά χωρίς να ειπωθεί το παραμικρό. Κάτι που μπορεί να μοιάζει ως ασήμαντο και ως μια απλή ρουτίνα, εδώ ο Εγκερς το χρησιμοποιεί για να θεμελιώσει την δυναμική της σχέσης των ηρώων του με μια ανείπωτη ένταση να ελλοχεύει από το πρώτο κιόλας λεπτό ως κάτι το μοχθηρό. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή σε ένα εφιαλτικό ταξίδι στα αχαρτογράφητα, κρύα και σκοτεινά νερά του ανδρικού ψυχισμού, σε ένα φιλμ το οποίο κερδίζει αμέσως τον τίτλο του κλασικού.


Η ψηφοφορία των αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2020;


the lighthouse 607

Power Points

Ο Εγκερς κινηματογραφεί ένα ψυχολογικό δράμα δωματίου σε ασπρόμαυρο, σχεδόν τετράγωνο 1.19:1 κάδρο, το οποίο αποδεικνύεται τόσο κλειστοφοβικό και αποπροσανατολιστικό όπως και οτιδήποτε μέσα σε αυτό, ενώ μαζί με την εντυπωσιακή φωτογραφία του Τζάριν Μπλάσκε και τον μονοφωνικό ήχο, προσδίδουν μια αίσθηση του εξπρεσιονιστικού τρόμου από τις αρχές του 20ού αιώνα. Μαζί με αυτά προσθέστε και τις συγκλονιστικές ερμηνείες των Γουίλεμ Νταφόε και Ρόμπερτ Πάτινσον και έχετε μια κινηματογραφική εμπειρία που δεν μπορείς εύκολα να ξεχάσεις.

lighthouse 607

Θα μείνει κλασικό

Γιατί, μέσα σε αυτή την αντισυμβατική ταινία τρόμου, ο Εγκερς χρησιμοποιεί την ατμόσφαιρα του κοσμικού τρόμου από τις σελίδες των βιβλίων του Χάουαρντ Φίλιπ Λάβκραφτ και τη λογοτεχνική μαεστρία, με τη βαριά και χαρακτηριστική γραφή, του Χέρμαν Μέλβιλ για να ρίξει με τον «Φάρο» του το δικό του φως στις σκοτεινές πτυχές του ανδρικού ψυχισμού. Μια βαθιά εξερεύνηση πάνω στην αρρενωπότητα και την ίδια την (καταπιεστική) σεξουαλικότητα του άνδρα, ως μια διαρκής πάλη απέναντι στη Φύση και στην ίδια τη φύση μας. Αλλά πάνω από όλα γιατί πρόκειται για ένα εφιαλτικά σκοτεινό γοτθικό παραμύθι γεμάτο από ζοφερή ατμόσφαιρα το οποίο θα συρθεί βαθιά μέσα σας και δεν θα σας αποχωριστεί για αρκετό καιρό μετά.

lighthouse 607

Η σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

Καθώς οι ήρωες αρχίζουν να φτάνουν στα όριά τους, με τις εμμονές τους να τους κυριεύουν και την παράνοια και την ψύχωση να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, ο βετεράνος Τόμας (Γουίλεμ Νταφόε) καταριέται τον νεαρό Εφρέμ, τόσο το σώμα του όσο και την ίδια του την ψυχή, με έναν επικό μονόλογο, ο οποίος είναι γραμμένος με μια ποιητική γλώσσα η οποία συμβάλλει στην ένταση της σκηνής αλλά και στον υποδόριο τρόμο που ελλοχεύει. Μέσα από αυτό το αριστουργηματικό κρεσέντο της ερμηνείας από τον Νταφόε και της εξαιρετικής γραφής των αδερφών Εγκερς, η σκηνή αυτή αποτελεί μια προοικονομία όλων των εφιαλτικών γεγονότων που θα ακολουθήσουν, αλλά και προσθέτει με τον καλύτερο τρόπο στην τρέλα, το μαύρο χιούμορ αλλά και τον λυρισμό που επικρατούν σε όλη τη διάρκεια της ταινίας.


Γράψαμε στο Flix

Με μια ποιητική, λογοτεχνική γλώσσα που προσθέτει πολύ στον αντίκτυπο της ταινίας και μας χαρίζει μερικές από τις πιο ευφυείς προσβολές κι ευρηματικές κατάρες που ακούσαμε ποτέ, με μια κινηματογραφική γραμματική που μπλέκει τα όρια ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το ονειρικό και με το τοπίο να αποτελεί έναν ακόμη διακριτό χαρακτήρα, ο «Φάρος» λάμπει με την ένταση ενός βροντερού κεραυνού στην καρδιά μιας ξέφρενης κινηματογραφικής καταιγίδας και προβάλλει σαν ένα σπουδαίο κατόρθωμα που κερδίζει αυτοστιγμεί τη σφραγίδα ενός κλασικού φιλμ. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική εδώ.

lighthouse 607

Και κάτι ακόμα

Ο Εγκερς ήδη έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τη νέα του ταινία με τίτλο «The Northman», η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα είναι ένα δράμα στον κόσμο των Βίκινγκ, στην Ισλανδία του 10ου αιώνα, η ιστορία ενός πρίγκιπα που ζητά εκδίκηση για το θάνατο του πατέρα του, γραμμένο από τον Εγκερς και τον Ισλανδό συγγραφέα και ποιητή (και στενό συνεργάτη της Μπιορκ), Σιον. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ανια Τέιλορ-Τζόι, Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Νικόλ Κίντμαν, Γουίλεμ Νταφόε, Μπιορκ, Ιθαν Χοκ και Κλες Μπανγκ. Ανυπομονούμε.


Το Top 10 του Flix για το 2020:

Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020