Άποψη

Flix Top Ten - 2020: Το νούμερο 4

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2020. Σήμερα ένα στιβαρό, περίτεχνο, βίαιο οπερετικό μελόδραμα, που μάς επιστρέφει στα κλασικά αριστουργήματα αντιηρώων του σινεμά των 70ς.

Flix Top Ten - 2020: Το νούμερο 4

«Ο Προδότης» (Ιl Τraditore) του Μάρκο Μπελόκιο

Μία μεγαλειώδης, επική, σκληρή αλλά και σε στγμές ποιητική, μεταφορά της αληθινής ιστορίας του Τομάζο Μπουσέτα - ενός ισχυρού αρχηγού της σισιλιάνικη μαφίας με το παρατσούκλι «Το Αφεντικό των Δύο Κόσμων», ο οποίος το 1986 συνεργάστηκε με τις αστυνομικές αρχές και οδήγησε την πανίσχυρη Κόζα Νόστρα στο εδώλιο (η διαβόητη «Δίκη Μάξι» κράτησε 6 χρόνια και η τελική ετυμηγορία καταδίκασε 475 μαφιόζους για μια πληθώρα εγκλημάτων).


Η ψηφοφορία των αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2020;


Ο Προδότης 607 4

Power Points Το σενάριο. Ο Μπελόκιο και η ομάδα συν-σεναριογράφων δεν παραμένουν στην επιφάνεια των πραγμάτων. Παρόλο που η αφήγηση είναι πληρέστατη και ακριβής, τα γεγονότα λεπτομερή και ξεκάθαρα, το ενδιαφέρον της ταινίας δεν είναι η ντοκιμαντερίστικη εξιστόρηση μίας πρωτοφανούς και καθοριστικής δίκης στα χρονικά. Το σενάριο έχει γραφτεί με επίπεδα (αναγάγοντας την προσωπική ιστορία στο larger than life κοινωνικό και πολιτικό της πλαίσιο, αλλά κι επιστρέφοντάς την πίσω στους ανθρώπους τους ίδιους), έχοντας ένα τελικό αποτέλεσμα που θυμίζει σαιξπηρική τραγωδία, με ήρωες, αντιήρωες, ηθικά διλήμματα και συνέπειες των αμαρτημάτων τους. Η σκηνοθεσία. Ο Μπελόκιο δημιουργεί ένα αυτόματα κλασικό αριστούργημα, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια στρατηγική: ναι, εξετάζει επικά την μεγάλη εικόνα ενός ιστορικού γεγονότος, αλλά πλησιάζει τον κινηματογραφικό φακό σε ασφυκτικό κοντινό στον άνθρωπο, συλλαμβάνοντας κλεμμένες στιγμές, δημιουργώντας σεκάνς ποίησης. Ο Πιερφραντζέσκο Φαβίνο. Ο πρωταγωνιστής δίνει μία ανεπανάληπτης ωστικής δύναμης ερμηνεία, μελετημένη στις λεπτομέρειες, ισχυρή σαν έκρηξη τεστοστερόνης, ψιθυριστή σαν βουβή εξομολόγηση. Και οι Κάννες και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία, ακόμα και τα Οσκαρ, του χρωστάνε μια υπόκλιση. Θα τον δικαιώσει η ιστορία.

Ο Προδότης 607 5

Θα μείνει κλασικό Με το που έπεσαν οι τίτλοι τέλους στην παγκόσμια πρεμιέρα της στις Κάννες το 2019, ήξερες ότι αυτή η ταινία είναι αυτόματα κλασική. Κρατώντας αριστοτεχνικά όλες τις σωστές ισορροπίες ανάμεσα στο έπος και την προσωπική ιστορία, ο Μπελόκιο κατέθεσε ένα οπερετικό γκανγκστερικό μελόδραμα, με σύνθετες κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις, μία ταινία που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τα αριστουργήματα του genre του σινεμά των αντιηρώων των 70ς.

Il Traditore 607 helicopter scene

Η σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

«Φοβάμαι περισσότερο το κράτος από τη Μαφία...» Και, πράγματι, το Κράτος για να εκβιάσει τη συνεργασία του Τομάζο Μπουσέτα και να τον κάνει «Προδότη» απέναντι στη σισιλιάνικη Κόζα Νόστρα, χρησιμοποιεί τον απόλυτο εκβιασμό. Οταν τα βασανιστήρια δεν πιάνουν, μία βόλτα με ελικόπτερο θα τον αναγκάσει να κοιτάξει κατάματα την αλήθεια. Historia De Un Amor...

(Το βίντεο είναι κλειδωμένο για όσους δεν είναι 18+ χρονών, λόγω των βίαιων σκηνών του)


Γράψαμε στο Flix

Ο Τομάζο Μπουσέτα δεν είναι αθώος, ούτε ήρωας. Είναι όμως ένας άνθρωπος που είδε τη ζωή του να δοξάζεται και να καταστρέφεται από τη Μαφία. Γι' αυτόν οι προδότες είναι όλοι οι άλλοι που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν μέχρι τότε τα πράγματα, καταρρίπτοντας μονομιάς την κοσμοθεωρία του για ό,τι μέχρι τότε θεωρούσε το μοναδικό τρόπο να ζεις. Και η απόφασή του να συνεργαστεί με το κράτος θα είναι καθοριστική. Ο Μπελόκιο τον ακολουθεί σε μια διακεκομμένη, τραγική, αλαζονική, βαθιά μελαγχολική διαδρομή μέσα στο χρόνο, χαρίζοντάς του τη λάμψη ενός κλασικού κινηματογραφικού ήρωα και ο Πιερφραντζέσκο Φαβίνο - σε μια από τις πιο σπουδαίες ερμηνείες που είδαμε τελευταία στο παγκόσμιο σινεμά - τον αφήνει ανεξίτηλα στη μνήμη του θεατή πρωτίστως σαν ένα σύμβολο και μια τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής αλλά κυριότερα ως έναν άνθρωπο που έχοντας γεννηθεί, υπηρετήσει και πληγωθεί από έναν κύκλο αίματος το μόνο που ζήτησε τελικά ήταν να πεθάνει ήσυχος στον ύπνο του.

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική του Flix για τον «Προδότη» του Μάρκο Μπελόκιο

Ο Προδότης 607 2

Και κάτι ακόμη

Θα ήταν το σίγουρο Οσκαρ του 2020, αν δεν είχε πέσει πάνω στα «Παράσιτα». Κι αν δεν κατάφερε να αποσπάσει τα βραβεία που του αναλογούσαν στις Κάννες, τα Πανευρωπαϊκά Βραβεία, τις Χρυσές Σφαίρες, η Ιταλική Ακαδημία, φυσικά, το αποθέωσε: 18 υποψηφιότητες και 6 David di Donatello βραβεία (Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α' Ανδρικού ρόλου, Β' Ανδρικού Ρόλου και Μοντάζ).


Το Top 10 του Flix για το 2020:

Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020