Άποψη

Flix Top Ten - 2020: Το νούμερο 9

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2020. Σήμερα μια ταινία γεμάτη ανθρωπιά, που γλυκαίνει την καρδιά.

Flix Top Ten - 2020: Το νούμερο 9

«Στη Γη του Αγριου Μελιού» («Honeyland») των Ταμάρα Κοτέβσκα, Λούμπομιρ Στεφάνοφ

Μια μικρή ταινία που μπόρεσε να ταξιδέψει μακριά και κατόρθωσε να φτάσει ως τα Οσκαρ σε δύο μάλιστα κατηγορίες, τόσο αυτή της διεθνούς ταινίας, όσο και του καλύτερου ντοκιμαντέρ, το «Στη Γη του Αγριου Μελιού», μοιάζει να γοήτευσε οποιονδήποτε θεατή, γεύτηκε λίγη από την ομορφιά της. Γυρισμένη στην διάρκεια τριών ετών, σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας, και σκηνοθετημένη μέσα από 400 ώρες υλικού σε ένα γοητευτικό παραμύθι που κατορθώνει να κρατά στην καρδιά του την αλήθεια ενός τόπου και των ανθρώπων που ακολουθεί, η ταινία σε κάνει να ξεχνάς ότι παρακολουθείς ένα ντοκιμαντερ. Σχεδόν να ξεχνάς ότι αυτό που βλέπεις είναι σινεμά, αφού ζεις μαζί με τους ήρωες του, την αλλαγή των εποχών, το πέρασμα του χρόνου, την λαμπρότητα της φύσης, το βουητό των μελισσιών, την σιωπή του θανάτου.


Η ψηφοφορία των αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2020;


honeyland 607

Power Points

Μια υπέροχη φωτογραφία που δίνει στην πραγματικότητα την υφή της ποίησης και μια πρωταγωνίστρια που αγαπάς όλο και περισσότερο καθώς περνά η ώρα, μια ιστορία που μιλά για πολλά και ουσιαστικά με τρόπο οτιδήποτε άλλο εκτός από προφανή.

honeyland 607

Θα μείνει κλασικό

Οχι για τα βραβεία του και την κριτική του αναγνώριση, αλλά κυρίως για το μήνυμα σεβασμού και συνύπαρξης που πρεσβεύει. Απέναντι στην φύση, απέναντι στον άλλο, απέναντι σε όσα μπορεί να δείχνουν διαφορετικα και ξένα. Και γιατί στο πρόσωπο της ηρωίδας του Χατίτζε μας σύστησε έναν αξέχαστο κινηματογραφικό χαρακτήρα.

honeyland 607

Η σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

H αρχή του φιλμ είναι ίσως η καλύτερη εισαγωγή στον κόσμο του. Μια γυναίκα περπατά προς μια απόκρημνη κόψη ενός λόφου, ακολουθώντας ένα στενό, απόκρημνο μονοπάτι για να φτάσει στο άγιο μέλι που οι μέλισσες φυλάνε στην σχισμή ενός βράχου. Σχεδόν δίχως προστασία και σχεδόν δίχως να την κεντρίσουν, θα μαζέψει όσο μέλι χρειάζεται από τις χρυσαφένιες κυψέλες και θα αφησει το μισό για τις μέλισσες.

honeyland 607

Γράψαμε στο Flix

Το ντοκιμαντέρ των Κοτέφσκα και Στεφάνοφ, βαδίζει προσεκτικά σε μια τέλεια ισορροπία, όπως η ηρωίδα του. Παρατηρεί, επιλέγοντας τις γωνίες του, αλλά δεν υπογραμμίζει, δεν υποδεικνύει. Είναι πολιτικό, περιβαλλοντικό, χωρίς να χάνει στιγμή την αισθητική και τη λυρικότητά του. Η φωτογραφία του είναι εστέτ, αξιοποιώντας την εναλλαγή μεταξύ του θεϊκού ανοιχτού τοπίου και των κοντινών στα χέρια της Χατιτζέ, τα πρόσωπα, τα μελίσσια, τα υφάσματα, τις ίνες του πολιτισμού που χτίζεται σιωπηλά. Κι όσο χαμηλόφωνα διατυπώνει την τραγικότητα και την πολιτική του, τόσο φιλόξενα ανεβάζει το χιούμορ (η σχέση της Χατιτζέ με τις βαφές μαλλιών είναι ένα ongoing αριστούργημα), τη θαλπωρή, το συναίσθημα..
Διαβάστε ολόκληρη την κριτική εδώ

honeyland 607

Και κάτι ακόμη

Το πρώτο χρηματικό βραβείο που οι σκηνοθέτες κέρδισαν σε ένα φεστιβάλ στην διάρκεια προετοιμασίας της ταινίας, πήγαν όλα στην αγορά ενός καινούριου σπιτιού για την Χατιτζέ. Και στην διάρκεια όλης της διαδρομής της ταινίας από επιτυχία σε επιτυχία, ποτέ δεν ξέχασαν την ηρωίδα τους και την αληθινή ζωή της.


Το Top 10 του Flix για το 2020:


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020