Buzz

Ο Νίκος Ζερβός και ο Κώστας Φέρρης μιλούν 39 χρόνια μετά για τον «Εξόριστο στην Κεντρική Λεωφόρο»

στα 10

Λίγο πριν την προβολή της ταινίας του Νίκου Ζερβού στη Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά, σκηνοθέτης και ηθοποιός ζητούν αποκατάσταση, 39 χρόνια μετά.

Flix Team
Ο Νίκος Ζερβός και ο Κώστας Φέρρης μιλούν 39 χρόνια μετά για τον «Εξόριστο στην Κεντρική Λεωφόρο»

«Ούτε ένα βραβείο, ούτε μια διάκριση, ούτε μια καλή κριτική, Νομίζω πως είναι ίσως η πιο αδικημένη ταινία της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου.»

Ο Κώστας Φέρρης δίνει το στίγμα για μια συζήτηση που 39 ολόκληρα χρόνια μετά βρίσκει τον πρωταγωνιστή και τον σκηνοθέτη του «Εξοριστου στην Κεντρική Λεωφόρο» να μιλούν για την ταινία που ο Νίκος Ζερβός σκηνοθέτησε το 1979 και η οποία θα προβληθεί στο πλαίσιο της Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά την Παρασκευή 9 Μαρτίου στις 00:30 στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ.

Εξόριστος στην Κεντρική Λεωφόρο του Νίκου Ζερβού - Παρασκευή 9 Μαρτίου στις 00:30 - Προλογίζει η ηθοποιός και σκηνοθέτης Σοφία Γεωργοβασίλη

Ενας άντρας γύρω στα 40 έχει φτάσει σε μια οριακή υπαρξιακά κατάσταση. Εκπρόσωπος της γενιάς που έζησε την εξέγερση του γαλλικού Μάη, από κοντά, και του Μπέρκλεϊ, από μακριά, σήμερα δεν εκφράζεται από καμιά κοινωνική ή ιδεολογική ομάδα. Αποδιωγμένος από τους πάντες, φεύγει από το κοινόβιο όπου ζούσε. Βγαίνει στους δρόμους, ξεχύνεται στη λεωφόρο και συναντάει παλιούς φίλους, ανθρώπους της γενιάς του, ενώ ξανασμίγει με την παλιά του φιλενάδα. Καθώς, ούτε ο έρωτας ούτε οι βαθυστόχαστες θεωρίες μπορούν να γεμίσουν την άδεια ψυχή του, σκηνοθετεί τον θεατρικό θάνατό του.

«Βασικός ήρωας της ταινίας ο Κώστας Φέρρης, έξοχος σαν ερμηνευτής, που ωστόσο κουβαλάει τα βιώματά του στον τύπο που ‘υποδύεται’. Στην ουσία δεν ερμηνεύει κανένα ρόλο, αλλά ζει τον εαυτό του. Και αυτό είναι που έχει αξία. Υπάρχει και μια κοπελιά (Μαρίλλη Τσοπανέλλη), γνώστρια της σεξουαλικότητας, νέα που θέλει υποσυνείδητα να συνταιριαστεί με τούτον το ‘θανατοποινίτη’. Με διαθέσεις λανθάνοντα μαζοχισμού θέλει να ενταχθεί σε μια κατάσταση, να βιώσει μια σειρά από βιώματα που της είναι ξένα και τελικά γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο απροσπέλαστα. Μετά είναι οι φίλοι, ή καλύτερα ο φίλος (εδώ ξαναβρίσκουμε το γνωστό από το ‘Αλδεβαράν’ Δημήτρη Φινίνη-έχει κάνει και τις σκηνογραφίες της ταινίας), που μοιάζει να έχει ενταχθεί πλέον στην καινούρια κατάσταση της τελευταίας 20ετίας του 20ου αιώνα, χωρίς κίνδυνο να διακυβεύει πλέον την ύπαρξή του. Υπάρχει τέλος και το κοινόβιο, λύση αποτυχημένη λίαν, που τυραννάει τον Φέρρη-ήρωα, μην μπορώντας να την αποδιώξει, γνωρίζοντας ίσως έτσι το δικό του τέλος» - Βαγγέλης Κοτρώνης

Εξόριστος στην Κεντρική Λεωφόρο του Νίκου Ζερβού | 1979 | 82᾽ | Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Movie Makers, Κώστας Φέρρης| Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σάκης Μανιάτης | Παίζουν οι: Κώστας Φέρρης, Μαρίλη Τσοπανέλλη, Σπύρος Σακκάς, Δημήτρης Σταύρακας κ.α.

Εξόριστος στην Κεντρική Λεωφόρο 607