Φεστιβάλ / Βραβεία

Πάμε όλοι στα Κάτω Πεδινά! Το Zagoriwood κλείνει τα 10 και γιορτάζει!

στα 10

To Zagoriwood κλείνει φέτος 10 χρόνια και συνεχίζει με το σύνθημα «δε συζητάμε απλώς για σινεμά, φτιάχνουμε ταινίες!».

Flix Team
Πάμε όλοι στα Κάτω Πεδινά! Το Zagoriwood κλείνει τα 10 και γιορτάζει!

Από τις 8 μέχρι και τις 21 Ιουλίου 2019, στα Κάτω Πεδινά, στα Ζαγορχώρια, το 10ο Zagoriwood συνεχίζει με πάθος να πιστεύει πως η απροσδόκητη επιλογή ενός απομακρυσμένου και για πολλούς άγνωστο χωριού πίσω στο 2010 για να γίνει η στέγη ενός φεστιβάλ, έδωσε την ορμή σε ένα μικρό θαύμα που ένωσε με αναπάντεχο τρόπο διδάσκοντες, μαθητές, επισκέπτες κινηματογραφικστές, θεατές και κατοίκους της περιοχής σε μια μυστική κοινότητα εκλεκτών.

Το Zagoriwood, που πραγματοποιείται από την Πολιτιστική Εταιρεία Ζαγορίου, με την καλλιτεχνική διεύθυνση του σεναριογράφου Γιώργου Μακρή, αναπτύχθηκε με βάση τη φιλοσοφία «1 άνθρωπος + 1 κάμερα +1 υπολογιστής = μια πλήρης μονάδα δημιουργίας οπτικοακουστικού έργου» και η δουλειά που γίνεται στα εργαστήρια, χωρίς να αγνοεί τη θεωρητική εμβάθυνση, βασίζεται ιδιαίτερα την πράξη. Οι διδάσκοντες είναι όλοι ενεργοί επαγγελματίες του κινηματογράφου: σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, διευθυντές φωτογραφίας, παραγωγοί, μουσικοί κ.λπ. Ο συνδυασμός των παραπάνω με τη μέθοδο που αναπτύχθηκε στα χρόνια της ύπαρξης του φεστιβάλ είναι τόσο αποτελεσματικός ώστε ήδη έχουν παραχθεί εκεί περί τις 30 ταινίες μικρού μήκους (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ).

Μερικά από τα ονόματα που έφτασαν μέχρι τα Κάτω Πεδινά για διδάξουν, να προβάλλουν τις ταινίες τους και να μιλήσουν με το κοινό ήταν ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, η Στέλλα Θεοδωράκη, ο Θάνος Αναστόπουλος, ο Πέτρος Σεβαστίκογλου, η Μαργαρίτα Μαντά, ο Νίκος Περάκης, ο Δημήτρης Αθανίτης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αργύρης Θέος, ο Χρίστος Γεωργίου, ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, ο Αντρέας Κερσανίδης, η Χρύσ Τζελέπη, η Ελισάβετ Χρονοπούλου, ο Κώστας Δανόπουλος, ο Χρήστος Βούπουρας, ο Γρηγόρης Καραντινάκης και άλλοι.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Zagoriwood στο επίσημο site, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στο επίσημο κανάλι του στο YouTube.

Zagoriwood

Zagoriwood

Φέτος, για τη 10η χρονιά το πρόγραμμα του Zagoriwood περιλαμβάνει 6 συνολικά εργαστήρια:

Εργαστήριο Ντοκιμαντέρ (9-15 Ιουλίου)
Εργαστήριο 1 - Από την ιδέα ως την ταινία (9-21 Ιουλίου)
Story-Lab / Ethnomediaology (11-15 Ιουλίου)
Εργαστήριο εφήβων (14-21 Ιουλίου)
Animation-stopmotion (16-20 Ιουλίου)
Υποκριτική (16-18 Ιουλίου)

Το πρόγραμμα των προβολών (που φέτος θα απλωθεί και σε πολλά ακόμα χωριά του Ζαγορίου), περιλαμβάνει πάνω από 30 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους. Ανάμεσά τους: «Η Δουλειά της» του Νίκου Labot, «The Waiter» του Στιβ Κρικρή, «Oταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου, «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου και άλλες.

ηρακλής αχελώος 607 Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου

Για πρώτη φορά φέτος, το Zagoriwood φιλοξενεί στο πρόγραμμα του μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Ο Aνθρωπος στο ΦυσικόΠεριβάλλον - Oταν ο Κόσμος αλλάζει». Το αφιέρωμα αυτό υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και ΔιαΒίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται ηπρόσβαση σε ΑμεΑ.

Πιο συγκεκριμένα η Πολιτιστική Εταιρεία Ζαγορίου διοργανώνει Εκδήλωση με θέμα «Φυσικό Περιβάλλον, Πολιτσιμός και Οικονομία» την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019 στην Πλατεία Κάτω Πεδινών, στις 19:30, με τη συμμετοχή των Βασίλη Νιτσιάκου (Καθηγητή της Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Ρήγα Τσιακίρη (Δασολόγου - Περιβαλλοντολόγου), Γιώργου Κοντούρη (Επιχειρηματία), Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου (Σκηνοθέτη), Ηλία Ευθυμίου ( Μελισσοκόμου). Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα (2019, 80΄).

Σύκο 607 Το Σύκο

Κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Ο Aνθρωπος Πάντοτε» την Τρίτη 16 Ιουλίου, στην αυλή του Παρθεναγωγείου Κάτω Πεδινών, στις 21:30.

Θα προβληθούν οι μικρού μήκους ταινίες (υποτιτλισμένες και σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα)

Επιστροφή στις Ρίζες (2018) | Σκηνοθεσία: Tejon tribe members.
Μια Μέρα στη ζωή ενός Φύλακα (2018) | Σκηνοθεσία: Wind Wolves Preserve rangers.
Σκάβοντας Βαθιά (2018) | Σκηνοθεσία: UCLΑn Archeology Students

και οι βραβευμένες ελληνικές

Το Χαμομήλι (2012) | Σκηνοθεσία: Νεριντάν Ζιντζηρία, 15’
O Σπόρος (2015) | Σκηνοθεσία: Ιφιγένειας Κοτσώνη, 25’
Το Σύκο (2015) | Σκηνοθεσία Νίκου Κολοβού, 13΄

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Ο Ανθρωπος Πάντοτε» συμμετέχει στις δράσεις τηςπανευρωπαϊκής εκστρατείας επικοινωνίας Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2019 (Europe in myRegion), η οποία στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να δουν και να μάθουν περισσότεραγια τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Eνωση στην περιοχή τους.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Zagoriwood στο επίσημο site, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στο επίσημο κανάλι του στο YouTube.

Zagoriwood