Φεστιβάλ / Βραβεία

Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2021 στο «The Crossing» από τη Νορβηγία

στα 10

Ο νικητής αναδείχθηκε μετά από ταυτόχρονη online ψηφοφορία διεθνούς κριτικής επιτροπής, περισσότερων από 5.000 νέων, ηλικίας 12-14 ετών, από 38 χώρες του κόσμου.

Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2021 στο «The Crossing» από τη Νορβηγία

Στην ταινία «The Crossing» της Γιοχάνε Χέλγκελαντ απονεμήθηκε φέτος το Βραβείο Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ο νικητής αναδείχθηκε μετά από ταυτόχρονη online ψηφοφορία διεθνούς κριτικής επιτροπής, περισσότερων από 5.000 νέων, ηλικίας 12-14 ετών, από 38 χώρες του κόσμου. H ταινία αφηγείται την ιστορία της τολμηρής δεκάχρονης Γκέρντα και του αδερφού της Ότο, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν οι γονείς τους συλλαμβάνονται ως ανιστασιακοί, η Γκέρντα και ο Ότο καλούνται να ολοκληρώσουν μια αποστολή. Οι άλλες δύο υποψήφιες ταινίες ήταν το «Wolfwalkers» των Τομ Μουρ & Ρος Στιούαρτ και το «Πινόκιο» του Ματέο Γκαρόνε.

Για δεύτερη χρονιά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλλει η εξάπλωση του COVID-19, η δράση έλαβε χώρα εξ’ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου. Στην Ελλάδα, τον συντονισμό της διοργάνωσης είχε για πέμπτη χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), σε συνεργασία με τα εθνικά Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, όπως πέρσι: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους - Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – CineDoc Kids. Η δράση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του  Ελληνικού Γραφείου MEDIA Δημιουργική Ευρώπη, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν το InfoKids.gr.

The Crossing 607

Διακόσιοι έφηβοι ηλικίας 12-14 ετών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, παρακολούθησαν μέσω streaming στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου τις τρεις υποψήφιες ταινίες, με ελληνικούς υπότιτλους για κωφά και βαρήκοα άτομα, διευρύνοντας έτσι την προσβασιμότητα τους. Παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να στείλουν τις ερωτήσεις τους προς τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς των ταινιών. Στη συνέχεια, την Κυριακή 25 Απριλίου συμμετείχαν σε online συζητήσεις για τις ταινίες με Έλληνες, βραβευμένους κινηματογραφιστές. Οι Αλέξης Αλεξίου, Τζώρτζης Γρηγοράκης, Σοφία Εξάρχου, Νίκος Μούτσελος, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Ελλη Τρίγγου, Δεσποινίς Τρίχρωμη, Μαρία Φιλίνη και Λευτέρης Χαρίτος,  άκουσαν τις αναλύσεις των νεαρών κριτών για τις ταινίες, απάντησαν στις ερωτήσεις τους και συζήτησαν μαζί τους για τα θέματα των ταινιών, για την κινηματογραφική γλώσσα και δημιουργία. Λίγο πριν την online ψηφοφορία, οι Ελληνες κριτές είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους με συνομήλικούς τους κριτές από τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η βραβευθείσα ταινία ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα σε τελετή απονομής που μεταδόθηκε μέσω live streaming από το site της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού προσφέρει κάθε χρόνο την ευκαιρία στους νέους που συμμετέχουν να παρακολουθήσουν Ευρωπαϊκές ταινίες που απευθύνονται στην ηλικία τους και προσεγγίζουν με ευαισθησία και χιούμορ τα ζητήματα που τους απασχολούν. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων κινηματογραφιστών συζητούν και ανταλλάσουν απόψεις, επικοινωνούν με συνομήλικους τους στην Ευρώπη, έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία για να γνωρίσουν το Ευρωπαϊκό σινεμά, τους δημιουργούς του και όσα αυτό πρεσβεύει.

Οι 38 χώρες που συμμετείχαν φέτος στην διοργάνωση ήταν οι εξής: Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Γροιλανδία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κόσοβο, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορταγαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχική Δημοκρατία.

The Crossing Poster 607

Το «The Crossing» (νορβηγικός τίτλος: «Flukten Over Grensen») αφηγείται ην ιστορία της τολμηρής δεκάχρονης Γκέρντα και του αδερφού της Οτο των οποίων οι γονείς είναι μέλη του Νορβηγικού αντιστασιακού κινήματος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μία μέρα, ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα του 1942, οι γονείς της Γκέρντα και του Οτο συλλαμβάνονται κι έτσι τα αδέρφια μένουν μόνα τους. Μετά τη σύλληψη, ανακαλύπτουν δύο παιδιά Εβραίων, τη Σάρα και τον Ντάνιελ, που κρύβονταν σε ένα μυστικό ντουλάπι στο υπόγειο του σπιτιού τους. Τώρα πια είναι η Γκέρντα και ο Οτο αυτοί που καλούνται να τελειώσουν αυτό που άρχισαν οι γονείς τους: να βοηθήσουν τη Σάρα και τον Ντάνιελ να ξεφύγουν από τους Ναζί και να περάσουν τα σύνορα για να βρεθούν στην ουδέτερη Σουηδία και να ξανασυναντήσουν τους γονείς τους. Μια ταινία για την αυτοπεποίθηση, την πίστη χωρίς συμβιβασμούς και το μεγάλο θάρρος που βρίσκεται ακόμα και στα πιο μικρά παιδιά.


Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.