Το «Οταν Φυσάει Νοτιάς» της Καλλιόπης Λεγάκη στην Ταινιοθήκη

BUZZ 10 JAN  /  Flix Team

Για δύο Σάββατα, στις 11 και στις 18 Ιανουαρίου, το νέο ντοκιμαντέρ της Καλλιόπης Λεγάκη θα προβάλλεται στην Ταινιοθήκη, αφορμή για συζήτηση για τις - άγνωστες στους πολλούς - κινητές μονάδες ψυχικής υγείας στις Κυκλάδες.

«Το γεγονός ότι οι κινητές μονάδες είναι κλιμάκια ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και ψυχιάτρων, που επισκέπτονται τα νησιά κάθε δέκα πέντε μέρες, για να παράσχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς, και μάλιστα σε στενή συνεργασία με την τοπική κοινότητα, για μένα στάθηκε συγκινητικό και ταυτόχρονα δελεαστικό να ασχοληθώ με τη συγκεκριμένη θεματική. Άλλωστε η καταγραφή της δουλειάς των μονάδων ήταν σημαντική γιατί αποτελεί για τους πάσχοντες τη μοναδική διέξοδο, καθώς ζουν σε τόπους κλειστούς και απομονωμένους, σε περιοχές όπου ο φόβος, η ντροπή και το «στίγμα του τρελού» κυριαρχούν ακόμα. Τα γυρίσματα έγιναν στην Πάρο, Αντίπαρο, Άνδρο και Τήνο και ο στόχος μου από την πρώτη στιγμή ήταν, η κάμερα να «αποτυπώσει» εικόνες και στιγμές ζωής στις Κυκλάδες τον χειμώνα, το «αυθεντικό» με άλλα λόγια «πρόσωπο» των νησιών, μακριά από τα κύματα των τουριστών και όλες τις αλλαγές που συνεπάγονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Στη διάρκεια των γυρισμάτων γνωρίστηκα και συναναστράφηκα με πολλά πρόσωπα – το επιστημονικό προσωπικό των μονάδων, τους ανθρώπους που έχουν βιώσει τον ψυχικό πόνο, γιατρούς που δουλεύουν στα κέντρα υγείας, δασκάλους, παπάδες, δημάρχους και αντιδημάρχους, κοινωνικούς λειτουργούς που εργάζονται σε υπηρεσίες των δήμων, διοικητές της αστυνομίας – όλους αυτούς που αποτελούν ένα δυνατό «πλέγμα» προστασίας για τους ασθενείς των νησιών. Η ως τώρα εμπειρία μου θα έλεγα ότι είναι μοναδική, οι αφηγήσεις και οι εξομολογήσεις των ανθρώπων - από όποια πλευρά κι αν προέρχονται – είναι συγκλονιστικές, διαγράφοντας με τον τρόπο τους τον «κύκλο του σκοταδιού», έναν κύκλο απύθμενο και «παράφορο» , σαν την φουρτουνιασμένη θάλασσα, την ανεξάντλητη και γοητευτική.»

φυσάει νοτιάς

Το σημείωμα της Καλλιόπης Λεγάκη είναι κατατοπιστικό, γύρω από το θέμα του νέου της ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Οταν Φυσάει Νοτιάς» και ασχολείται με τις κινητές μονάδες ψυχικής υγείας στις Κυκλάδες. Οι συναντήσεις των θεραπευτών με ανθρώπους που πάσχουν ψυχικά και οι προσπάθειες - σε συνεργασία με την κοινότητα – για τη θεραπεία τους. Η ταινία «αφουγκράζεται» κοινωνίες «κλειστές» που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορούν οι ψυχικά πάσχοντες να ζήσουν ανάμεσα τους.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη το Σάββατο 11 και το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στις 17.00, ενώ οι προβολές του θα συνοδευτούν από συζητήσεις με ειδικούς πάνω στις ψυχικές παθήσεις σε συντονισμό της Καλλιόπης Λεγάκη.

Στις 11 Ιανουαρίου θα μιλήσουν μετά την ταινία οι Στυλιανίδης Στέλιος (Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής, Καθ. Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παντείου Πανεπιστημίου, τ. Επιστημονικός Διευθυντής ΕΠΑΨΥ) και Φωτεινή Τσαλίκογλου (Συγγραφέας-Καθ. Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου)

Στις 18 Ιανουαρίου θα μιλήσουν μετά την ταινία οι Στέλλα Παντελίδου (Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη Κινητών Μονάδων ΕΠΑΨΥ), Δημήτρης Γαλάνης (Κοινωνικός Λειτουργός ΕΠΑΨΥ) και Μαργαρίτα Τριανταφύλλου (Εξυπηρετούμενη Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας ΕΠΑΨΥ)


Οταν Φυσάει Νοτιάς | Σενάριο –Σκηνοθεσία: Καλλιόπη Λεγάκη | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Οδυσσέας Παυλόπουλος | Ήχος: Στέλιος Μιχαηλίδης | Μουσική: Νίκος Παπαδογούλας | Μοντάζ: Μπονίτα Παπαστάθη | Παραγωγή: Portolanos Films, E.K.K. & ΕΡΤ και την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννη Φ. Κωστόπουλου

φυσάει νοτιάς

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.