Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Λουκρέσια Μαρτέλ είναι η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

στα 10

Η ιδιοσυγκρασιακή σκηνοθέτης από την Αργεντινή θα αποφασίσει μαζί με την επιτροπή της για τα βραβεία της φετινής Μόστρα.

Η Λουκρέσια Μαρτέλ είναι η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

«Η πιο σημαντική γυναίκα σκηνοθέτης της Λατινικής Αμερικής και μια από τις τοπ γυναίκες σκηνοθέτες στον κόσμο.»

Ετσι αποκάλεσε ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας την Λουκρέσια Μαρτέλ που αναλαμβάνει χρέη Προέδρου στη φετινή 76η διοργάνωση που διεξάγεται από τις 28 Αυγούστου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου.

«Είναι μια τιμή, μια ευθύνη και μια χαρά να είμαι μέρος αυτής της γιορτής του σινεμά και της τεράστιας ανάγκης της ανθρωπότητας να κατανοήσει τον εαυτό της», δήλωσε η Λουκρέσια Μαρτέλ που πριν δύο χρόνια είχε βρεθεί στη Μόστρα με την πιο πρόσφατη ταίνια της το «Zama».

Θυμηθείτε όταν η Λουκρέσια Μαρτέλ είχε μιλήσει στο Flix: To Flix κρέμεται από το στόμα της Λουκρέσια Μαρτέλ

Lucrecia Martel 607

H Λουκρέσια Μαρτέλ, αν και άδικα κι ελάχιστα γνωστή στη χώρα μας, είναι μια από τις πιο ιδιόμορφες και sui generis δημιουργούς παγκοσμίως. Με τέσσερις μόλις ταινίες στο ενεργητικό της («La Cienaga» του 2001, «The Holy Girl» του 2004, το «The Headless Woman» του 2008 και «Zama» του 2017), η αφαιρετικότητα και η πολυσημία των οποίων της χάρισαν την αναγνώριση, αλλά και την αμηχανία ως προς την προσέγγιση του έργου της.

«Στις ταινίες της», όπως αναφέρει ο Μπαρμπέρα, «η πρωτοτυπία των στιλιστικών της αναζητήσεων και της λεπτολόγου σκηνοθεσίας της βρίσκονται στην υπηρεσία μιας κοσμοθεωρίας ελεύθερης από συμβιβασμούς, αφιερωμένη στην εξερεύνηση των μυστηρίων της γυναικείας σεξουαλικότητας και της δυναμικής των ομάδων και των τάξεων.»

Το 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα διεξαχθεί φέτος από τις 28 Αυγούστου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου.