Φεστιβάλ / Βραβεία

Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Ρόκο Μπέλικ «Trust Me» στην Ελληνοαμερικάνικη Ενωση

στα 10

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021, στις 18.00 με ελεύθερη είσοδο και σειρά προτεραιότητας.

Flix Team
Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Ρόκο Μπέλικ «Trust Me» στην Ελληνοαμερικάνικη Ενωση

Tο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας- ΕΚΟΜΕ, το Tμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στην Ψηφιακή Επικοινωνία και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, παρουσιάζουν το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “Trust Me” του Roko Belic, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της «10ης Παγκόσμιας Εβδομάδας της UNESCO για την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία 2021», και της αντίστοιχης Ελληνικής Εβδομάδας, που πραγματοποιείται από 24 έως 31/10/ 2021, με θέμα «Media and Information Literacy for the Public Good».

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021, στις 18.00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22), στην Αθήνα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας*. Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου.

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “Trust Me” (2020), την ελληνική έκδοση του οποίου έχουν επιμεληθεί το ΕΚΟΜΕ μαζί με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, εξερευνά την τεχνολογία της πληροφορίας και την ανάγκη για γραμματισμό στα Μέσα με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με την παραπληροφόρηση στην ψηφιακή εποχή. Εξηγεί τους τρόπους με τους οποίους η παραπληροφόρηση οδηγεί σε έλλειψη εμπιστοσύνης και κατ’ επέκταση σε ρατσισμό, πόλωση, διαταραχές της ψυχικής υγείας ακόμη και στο έγκλημα, την ώρα που οι Διαδικτυακές Πλατφόρμες και τα Μέσα επενδύουν πολλές φορές στο ένστικτο του φόβου για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Συναρπαστικές ανθρώπινες ιστορίες, γεγονότα και ειδικοί, έρχονται μέσα από το έργο αυτό να αναδείξουν τον σωστό τρόπο χρήσης και αξιοποίησης της πληροφορίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Την εκδήλωση χαιρετίζουν οι: Πάνος Κουάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΚΟΜΕ, Νίκος Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ, Rosemary Smith, Managing Director – Getting Better Foundation, Impact Producer – “Trust Me” Documentary.

Για κρατήσεις θέσεων τηλ: 210 3680052 (9:00-17:00) και culture@hau.gr έως Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου.

Η είσοδος στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης επιτρέπεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

trust me

ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Το TRUST ME (2020) διερευνά γιατί η ανθρωπότητα προσελκύεται από ιστορίες που έχουν να κάνουν με τη βία, πώς τα μέσα ενημέρωσης το αξιοποιούν και πώς συλλέγουμε, μοιραζόμαστε και διαχειριζόμαστε πληροφορίες στην ψηφιακή εποχή. Ειδικότερα, εστιάζει στην παραπληροφόρηση που προκαλεί φόβο, πώς ο φόβος προωθεί τον ρατσισμό, την πολιτική πόλωση και τις διαταραχές ψυχικής υγείας. Όταν ο φόβος αυξάνεται, διαβρώνεται η μεταξύ μας εμπιστοσύνη. Όταν οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, δεν βοηθούν ο ένας τον άλλον και η πρόοδος καθυστερεί. Τα ΜΜΕ εκμεταλλεύονται τα ένστικτα επιβίωσής μας με συγκλονιστικούς τίτλους για να κερδίσουν περισσότερα κλικ και έσοδα από διαφημίσεις και εμείς τους το επιτρέπουμε κάθε φορά που κάνουμε share. To TRUST ME χρησιμοποιεί συναρπαστικές ανθρώπινες ιστορίες, γεγονότα και ειδικούς για να δείξει την πραγματικότητα και τον σωστό τρόπο κατανάλωσης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΤο διαδίκτυο, ενώ άνοιξε έναν κόσμο πληροφοριών σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, επέτρεψε μια ύπουλη αντεπίθεση: τη μαζική «τυχαία» διάδοση παραπληροφόρησης και την παραπληροφόρηση «εκ προθέσεως». Μεγαλώνοντας τα δικά μου παιδιά σε αυτό το περιβάλλον, όπου οι περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο δεν έχουν ελεγχθεί από αξιόπιστες πηγές, όπου οι προεδρικές εκλογές μας μπορούν να χειραγωγηθούν από κακούς παράγοντες, και όπου ο πληθυσμός είναι ολοένα και περισσότερο δύσπιστος προς όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, πρέπει κάτι να γίνει.

Το TRUST ME, είναι ακριβώς αυτό. Έχω συνδυάσει την έρευνα και τις ταξιδιωτικές εμπειρίες μιας ζωής με την συμμετοχή εμπειρογνωμόνων στην παιδεία για τα ΜΜΕ, στην δημοσιογραφία και τις ψευδείς ειδήσεις, για να δημιουργήσω μια ταινία που θα προκαλέσει μια δημόσια συζήτηση ώστε να μπορέσουμε να διορθώσουμε αυτά τα προβλήματα.

Για κρατήσεις θέσεων τηλ: 210 3680052 (9:00-17:00) και culture@hau.gr έως Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου.

Η είσοδος στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης επιτρέπεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.