Buzz

Το ντοκιμαντέρ «Τουρκοκρατία» της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού online και δωρεάν για όλους

στα 10

Για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού την Τετάρτη 24 Μαρτίου στις 19:00​ θα προβάλει από το κανάλι του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού στο YouTube το ντοκιμαντέρ «Τουρκοκρατία» της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού.

Flix Team
Το ντοκιμαντέρ «Τουρκοκρατία» της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού online και δωρεάν για όλους

Μάρτιος 1449. Τρία ναυλωμένα γενοβέζικα καράβια περιμένουν στο Γύθειο να παραλάβουν έναν γενναίο βασιλέα, που είχε στεφθεί στον Μυστρά Αυτοκράτωρ των Ρωμαίων. Οι προφητείες γι’ αυτόν είναι δυσοίωνες; Θα περάσουν 400 χρόνια. Το γένος σε επανάσταση. Υπέρ πίστεως και πατρίδος. Σε πείσμα της λογικής και των πολιτικών υπολογισμών θα κατορθώσουν το αδύνατο; Θα νικήσουν μια αυτοκρατορία και θα στήσουν κράτος; Θα πραγματοποιηθεί το όραμα των αγωνιστών;

«Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί και να μη λέγει ούτε ο δυνατός εγώ, ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς εγώ; Όταν αγωνιστεί μόνος του και φτιάσει ή χαλάσει, να λέγει εγώ. Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε εμείς. Είμαστε εις το εμείς και όχι εις το εγώ!»
Στρατηγός Μακρυγιάννης

Τουρκοκρατία

Για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού την Τετάρτη 24 Μαρτίου στις 19:00​ θα προβάλει από το κανάλι του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού στο YouTube το ντοκιμαντέρ «Τουρκοκρατία» της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού που γυρίστηκε στην Ελλάδα την Τουρκία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σκωτία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Συρία, μέρος της σειράς της ΕΡΤ «Δεν Είσαι Μόνος» του 2013.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης ευχαριστώντας την δημιουργό για την παραχώρηση της ταινίας, η οποία θα μείνει για λίγες ημέρες διαθέσιμη online και δωρεάν για όλους, τόνισε : «200 χρόνια απο την Επανάσταση των προγόνων μας, την έναρξη της Απελευθέρωσης, της Παλιγγενεσίας! Της ίδρυσης του σύγχρονου Ελληνικού κράτους & της πατρίδας που μας αγκαλιάζει, και ενίοτε ας μας πληγώνει. Τα 200 αυτά χρόνια σημαδεύτηκαν από πολέμους, κρίσεις, ξεριζωμούς, εμφυλίους, με παράλληλη ενίσχυση την ταυτότητά μας,εν τέλει όμως την σύσταση ενός Δημοκρατικού Κράτους, την εγκαθίδρυση στα σημερινά σύνορα του, τον εκσυγχρονισμό, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με ενισχυμένη την εθνική αυτοπεποίθηση, την πίστη ότι μαζί δυνάμεθα, είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε πολλά. Σας εύχομαι καλή θέαση μίας ακόμη εξαιρετικής ποιότητας ταινίας της συνδημότη μας, σκηνοθέτη Μαρίας Χατζημιχάλη – Παπαλιού.»


Τουρκοκρατία | Σκηνοθεσία –Σενάριο: Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού | Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος | Πρωτότυπη Μουσική: Μάριος Αριστόπουλος | Αφήγηση: Κώστας Καστανάς | Κείμενο - Έρευνα: Γεώργιος Τσούπρας | Συμμετείχαν: π. Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών - Βασίλης Τσούπρας, Θεολόγος, Κοινωνιολόγος

Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ online και δωρεάν για όλους: