Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2014: Ενας Πρόεδρος, μια Υφυπουργός και μια «Ατέρμονη Θλίψη»

στα 10

Ολοκληρώθηκε μια από τις πιο μακρόσυρτες τελετές λήξεις του πρόσφατου παρελθόντος για το 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με ρεκόρ ομιλιών και τον Χρυσό Αλέξανδρο να καταλήγει στην «Ατέρμονη Θλίψη» του Χόρχε Πέρες Σολάνο από το Μεξικό.

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2014: Ενας Πρόεδρος, μια Υφυπουργός και μια «Ατέρμονη Θλίψη»
Σκηνή από το «Ατέρμονη Θλίψη»

Μπορεί στις μπροστινές καρέκλες του Ολύμπιον να ήταν σχεδόν άπαντες οι απόντες των προηγούμενων ημερών του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - από τον απερχόμενο αλλά ακόμη εδώ Πρόεδρο Γιάννη Σμαραγδή μέχρι την Υφυπουργό Πολιτισμού Αντζελα Γκερέκου, άλλα όχι και τον γενικώς απόντα Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Πέτρο Μάρκαρη, ωστόσο τα πνεύματα στην τελετή λήξη κρατήθηκαν σε χαρακτηριστικά άνευρα επίπεδα.

Η επέτειος των 100 Χρόνων του Ελληνικού Κινηματογράφου και η παρουσία της Υφυπουργού θα πίστευε κανείς πως ήταν η τέλεια αφορμή για να δοθεί μια εξέλιξη στα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με επίμαχο σημείο τη θέση του Γενικού Διευθυντή, αλλά η Αντζελα Γκερέκου αρκέστηκε στο γνωστό «οφείλω να κάνω/κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για το ελληνικό σινεμά», θυμήθηκε τις μέρες που έπαιζε στο σινεμά και δέχθηκε και μια ανθοδέσμη για την ονομαστική της εορτή λες και η τελετή λήξης ενός Διεθνούς Φεστιβάλ ήταν το καταλληλότερο μέρος για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Τελετή Λήξης 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 607

Ενσωματωμένη στην τελετή λήξης η πολυσυζητημένη βράβευση των Βούλα Ζουμπουλάκη, Αννα Συνοδινού, Λάκη Παπαστάθη και Παντελή Βούλγαρη βρήκε τις δύο τιμώμενες κυρίες να λείπουν από την τελετή λόγω προβλημάτων υγείας, ενώ ο ανηψιός της Αννας Συνοδινού βρήκε απέναντι του το κοινό της αίθουσας όταν άρχισε να ευχαριστεί εκτός από το Φεστιβάλ, τον Μάκη Βορίδη, τον Αντώνη Σαμαρά και μια σειρά από άλλους ανθρώπους, ξεχνώντας πως είχε ανεβεί στη σκηνή για να τιμήσει τη θεία του - παρεπιπτόντως θα μπορούσε η φωτογραφία της Αννας Συνοδινού στην οθόνη του Ολύμπιον να προέρχεται από κάποια από τις ελάχιστες ταινίες που έχει κάνει.

Τελετή Λήξης 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 607

Ο Παντελής Βούλγαρης ήταν ο πιο λιτός στην ομιλία του, γυρίζοντας το χρόνο πίσω στο 1965 όταν ξεκινούσε την καριέρα του, αναφερόμενος στον Λάκη Παπαστάθη, ο οποίος με τη σειρά του μίλησε εξονυχιστικά για το έργο του Παντελή Βούλγαρη.

Μιάμιση ώρα (!) μετά, με την τελετή να θυμίζει παλιότερες εποχές του Φεστιβάλ και με τους περισσότερους βραβευμένους να μην βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και τον Χρυσό Αλέξανδρο να πηγαίνει σε ένα outsider, την «Ατέρμονη Θλίψη» του Χόρχε Περές Σολάνο από το Μεξικό, η τελετή λήξης που παρουσίασε όπως και πέρσι η Στεφανία Γουλιώτη ολοκληρώθηκε με όλους τους παραπάνω να φεύγουν από την αίθουσα πριν ξεκινήσει η προβολή της τελευταίας βραβευμένης με το Χρυσό Λέοντα στη Βενετία ταινίας του Ρόι Αντερσον «Ενα Περιστέρι Εκατσε Σε Ενα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Υπαρξή του».

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Τελετή Λήξης 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 607

Αναλυτικά τα Βραβεία του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Τα Βραβεία της Διεθνούς Επιτροπής

  • Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος: «Ατέρμονη Θλίψη», Χόρχε Πέρες Σολάνο, Μεξικό
  • Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος: «Δίπλα της», Ασαφ Κορμάν, Ισραήλ
  • Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος: «Μάθημα», Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ, Βουλγαρία
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας: Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκιι για την «Φυλή», Ουκρανία
  • Βραβείο Σεναρίου: Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ για το «Μάθημα», Βουλγαρία
  • Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Μπρουκ Μπλουμ για το «Εκτός Ελέγχου», Η.Π.Α.
  • Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Σβέριρ Γκούντνασον για το «Πάρκο με τις Μύγες», Σουηδία
  • Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης: «Πλευρικοί Ανεμοι», Μάρτι Χέλντε, Εσθονία

Για την ιστορία η τελευταία φορά που στο Διαγωνιστικό Τμήμα δε βραβεύτηκε καμιά από τις ελληνικές συμμετοχές ήταν στο 50ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το 2009.

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είχε ως πρόεδρο τον Αυστριακό σκηνοθέτη Γκετς Σπίλμαν και μέλη τους Ράσα Σαλτί (Λίβανος), Μίρολιουμπ Βούτσκοβιτς (Σερβία), Γιοάνα Λαπίνσκα (Πολωνία) και Θανάση Καραθάνο (Ελλάδα).

Goodnight Mommy 607 Goodnight Mommy

Βραβεία FIPRESCI (Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου)

Η Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους: Χοσέ Αντόνιο Τεόντορο, Πρόεδρος (Καναδάς), Μιγκέ Τουράν (Τουρκία) και Νίνο Φένεκ Μικελίδη (Ελλάδα), απένειμε τα βραβεία:

  • Διαγωνιστικό Τμήμα: «Goodnight Mommy», Σεβερίν Φιαλά και Βερόνικα Φραντς, Αυστρία
  • Ελληνική Ταινία: «Νορβηγία», Γιάννης Βεσλεμές
  • Ειδική Μνεία: «Πολκ», Νίκος Νικολόπουλος και Βλαδίμηρος Νικολούζος, Ελλάδα

Βραβείο ΠΕΚΚ (Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου): «Το Μικρό Ψάρι», Γιάννης Οικονομίδης

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»: «Μάθημα Αποκατάστασης», Ιβάν Ι. Τβερντόβσκι, Ρωσία - Γερμανία (Διαγωνιστικό Τμήμα)

corrections class 607 Μάθημα Αποκατάστασης

Βραβεία Κοινού Fischer

Ο νεός Χρυσός Αλέξανδρος που έκανε το ντεμπούτο του στη χθεσινή τελετή σχεδιάστηκε από την Ευγενία Μανωλιουδάκη


Ταμείο Χρηματοδότησης Συμπαραγωγών Γαλλίας - Ελλάδας

Για πρώτη φορά εγκρίθηκαν ταινίες που θα υποστηριχθούν ταυτόχρονα από το γαλλικό CNC και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Για τη φετινή χρονιά το Ταμείο θα διαθέσει συνολικά 1.000.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 800.000 δίνονται από τη Γαλλία και οι 200.000 από την Ελλάδα. Η επιτροπή που εξέτασε αυτήν την πρώτη κατάθεση projects απαρτίζεται από έξι συνολικά άτομα, τρία από τη Γαλλία, τους παραγωγούς Μαρί Πιέρ Μασιά, Ζακ Μπιντού και Ερίκ Λαζές της εταιρείας διανομής Pyramide, και από την Ελλάδα τους σκηνοθέτες Πάνο Χ. Κούτρα, Ιριδα Ζαχμανίδη και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Παραγωγής του Ε.Κ.Κ. Γιάννη Ηλιόπουλο. Τα σχέδια που εγκρίθηκαν ανακοινώθηκαν στην τελετή λήξης από τον Γενικό Διευθυντή του ΕΚΚ, Γρηγόρη Καραντινάκη και την παραγωγό και συντονίστρια του τμήματος Αγορά του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Μαρί Πιερ Μασιά και είναι τα ακόλουθα:

  • Χρόνια Πολλά του Χρίστου Γεωργίου
  • Ο Γιος της Σοφίας της Ελίνας Ψύκου
  • Stage Fright του Γιώργου Ζώη
  • Γυρίζοντας τον Κόσμο των Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν
  • Λαμπερή Αθήνα του Αντουάν Ντανίς
  • Η Ελληνίδα Θεία Μου της Σαντρίν Ντιμά

Διαβάστε εδώ τα βραβεία της Αγοράς του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς