Industry

Ο «Αλέξανδρος» του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλάζει πρόσωπο

στα 10

Το βραβείο του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο Αλέξανδρος, είναι αλλιώτικος από τους προηγούμενους, φιλοτεχνημένος από την Ευγενία Μανωλιουδάκη.

Flix Team
Ο «Αλέξανδρος» του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλάζει πρόσωπο

Ο Αλέξανδρος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Χρυσός ή Αργυρός, είναι το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ που έχουν κρατήσει στα χέρια τους από τον Ολιβερ Στόουν μέχρι τον Αλεξάντερ Πέιν και τον Τζιμ Τζάρμους. Το βραβείο – σύμβολο του Φεστιβάλ αλλάζει, από φέτος, μορφή και γίνεται ένα πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου σχεδιασμένο από την Ευγενία Μανωλιουδάκη, εικαστικό και designer της M-Art. Η ίδια η καλλιτέχνης εξηγεί το σκεπτικό και τις προθέσεις της: Η μελέτη της ιστορικής προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει χαράξει βασικούς δρόμους έρευνας και γνώσης, προβληματισμού και μελέτης του φαινομένου. Ο Μέγας Αλέξανδρος κατακτητής, ο Μέγας Αλέξανδρος ελευθερωτής των λαών, ο Μέγας Αλέξανδρος εκπολιτιστής και διαφωτιστής, ο Μέγας Αλέξανδρος καταλύτης λαϊκών πολιτισμών και σκοταδιστής. Είναι αλήθεια πως και η Σελήνη κρύβει επιμελώς την σκοτεινή της πλευρά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν απολαμβάνουμε την μαγεία της.

Η πρώτη μου σκέψη για την φιλοτέχνηση του βραβείου για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ήταν η σύνθεση των αντιθέσεων, των αντιφάσεων, το φως και το σκοτάδι, ένα παιχνίδι με τη σκιά, η οποία καταφέρνει να παίξει ενεργό ρόλο, να αναδείξει τον όγκο και την πλαστικότητα του γλυπτού, να αναδείξει τη διαφορά της φιγούρας από το φόντο, να αναβιώσει το ιστορικό παρελθόν με σύγχρονη προσέγγιση.

Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι πάντα ένα Ιστορικό και Μυθικό πρόσωπο, που ταξιδεύει την ιστορία, την αρχαιολογία, τη μουσική , την ποίηση, τον κινηματογράφο, την Τέχνη. Η σκιά του συμβολίζει την αναζήτηση, το άπιαστο, δημιουργεί ψευδαισθήσεις, ομολογεί αλήθειες, μάς τρομάζει, μάς διασκεδάζει, μάς συγκινεί, πάντα όμως σε ένα δεύτερο χρόνο.

Ο Αλέξανδρος της Ευγενίας Μανωλιουδάκη κάνει το ντεμπούτο του στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, φωτίζοντας με τη λάμψη του τα πρόσωπα των παραληπτών, από τις τιμητικές βραβεύσεις όπως αυτή τη Χάνα Σιγκούλα, μέχρι την τελετή λήξης το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου.

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εδώ

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

alexander 607