Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στα βραβεία της Αγοράς του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

στα 10

Δόθηκαν τα βραβεία της Αγοράς του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τέσσερις ελληνικές ταινίες να ξεκινούν με τα καλύτερα διαπιστευτήρια την πορεία τους στο θαυμαστό κόσμο της παραγωγής ταινιών.

Flix Team
Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στα βραβεία της Αγοράς του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Από τα πιο ζωντανά κομμάτια της διοργάνωσης και με ολοένα και αυξανόμενη φήμη στο εξωτερικό, η Αγορά του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με επικεφαλής την Μαρί Πιερ Μασιά της MPM Films, την Αγγελική Βέργου και τη Γιάννα Σαρρή, συνεχίζει απρόσκοπτα εδώ και χρόνια να προσελκύει το ενδιαφέρον του διεθνούς κινηματογραφικού κόσμου και να ενισχύει με πείσμα τις ελληνικές παραγωγές δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναζητήσουν συμπαραγωγή μέσα από το Forum Συμπαραγωγών Crossroads και να ολοκληρώσουν την παραγωγή τους μέσα από το τμήμα «Works in Progress».

Στη φετινή Αγορά συμμετείχαν πέντε ελληνικά σχέδια ταινιών στο Crossroads από συνολικά 13 και τέσσερις ταινίες (+ μια ελληνική συμπαραγωγή) στο Works in Progress από συνολικά 10.

Τέσσερις ελληνικές ομάδες έφυγαν με βραβείο, δίνοντας υπόσχεση πως από τη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει η υλοποίηση των ταινιών τους για τις οποίες ανυπομονούμε για το μέλλον.

Suntan Agora 607 Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Φαίδρα Βόκαλη

Το βραβείο του τμήματος «Works in Progress», ανάμεσα σε 10 ταινίες κέρδισε το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου σε παραγωγή της Φαίδρας Βόκαλη (Marni Films). Το βραβείο αποφάσισε η κριτική επιτροπή των Agora Works in Progress αποτελούμενη από τους Κωνσταντίνα Βονόρτα, (παραγωγός, Graal S.A, Ελλάδα), Αρνό Γκουρμελέν, (προγραμματιστής – Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών, Γαλλία), Γκαμπόρ Γκράινερ, εκπρόσωπος πωλήσεων – Films Boutique, Γερμανία) και αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production αξίας 70.000 ευρώ από την εταιρεία GRAAL. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου.

Tailor Agora 607 Η ομάδα του Tailor (Σόνια Λίζα Κέντερμαν και Φένια Κοσοβίτσα) και η κριτική επιτροπή του Crossroads

Στο τμήμα «Crossroads» ξεχώρισε το «Tailor» σε σκηνοθεσία της Σόνιας Λίζας Κέντερμαν και παραγωγή της Φένιας Κοσοβίτσα (Blonde Films) που βραβεύθηκε από το Eθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας (CNC) με 7.000 ευρώ για την ανάπτυξη σεναρίου, ενώ η γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film προσφέρει τις υπηρεσίες της για την ανάπτυξη κινηματογραφικού σχεδίου στο «Ark» του Αριστοτέλη Μαραγκού σε παραγωγή του Βασίλη Χρυσανθόπουλου (plays2plays productions) και στο «Pack of Sheep» του Δημήτρη Κανελλόπουλου σε παραγωγή της Ελίνας Ψύκου και της Κωνσταντίνας Σταυριανού (Graal).

Για πρώτη φορά φέτος η Αναμαρία Λοντάτο από το ARTE France προσφέρει το βραβείο ARTE International των 6.000 ευρώ στο κιν/φικό σχέδιο «Tramontane» σε σκηνοθεσία Βάτσε Μπουλγκουργιάν από το Λίβανο, ενώ ο μεγάλος νικητής της φετινής Αγοράς ήταν το «Kids from the East» του Αραμισόβα (Τσεχία/Σλοβακία) που κέρδισε το βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο) από την ελληνική εταιρία post-production 2|35, μια θέση για τον παραγωγό της ταινίας στο Producer's Network του Φεστιβάλ Καννών για το 2015 και μια υποτροφία από το MFI Script 2 Film Workshops που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ).

Διαβάστε ακόμη:

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς