Industry

«Suntan»: To Flix στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου

στα 10

Ταξιδέψαμε στην Αντίπαρο, φορέσαμε αντιηλιακό, κι ακολουθήσαμε τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, το καστ και το συνεργείο του σε περιπέτειες χωρίς δείκτη προστασίας. Δείτε τις πρώτες εικόνες...

«Suntan»: To Flix στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου
φωτό: Νίκος Πάστρας

Φτάσαμε στην Αντίπαρο μέσα στο λιοπύρι. Δώδεκα το μεσημέρι κι ο ήλιος έκαιγε κάθετα κι ανελέητα, ακόμα και στη σκιά, όμως για τη συγκεκριμένη ταινία αυτή ήταν ακριβώς η ιδανική ώρα να ξεκινήσει το μοτέρ. Βλέπετε το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου («Wasted Youth») είναι όνομα και πράγμα: κυριολεκτικά και συμβολικά ηλιοκαμμένο - μία ιστορία για τα παροδικά, πλάνα, ανεκπλήρωτα καλοκαίρια της ζωής μας. Ή αυτά που περιμένουμε να 'ρθουν- όπως το πάρει κανείς. Ζαλισμένοι από το πλοίο κι από την ξαφνική ακτινοβολία νησιώτικης ανεμελιάς, κατεβήκαμε στην παραλία λευκοί Αθηναίοι, αλλά γρήγορα γίναμε κομμάτι της εξωτικής ομάδας του συνεργείου: φορώντας μαγιώ, μακριές αφρικανικές μαντήλες για να προστατέψουν τις ήδη κατακόκκινες πλάτες τους, ισχυρό αντιηλιακό στο πρόσωπο, ψάθινα καπέλα ή τζόκερ με τη στάμπα του «Suntan», καμιά 20αριά άτομα τρέχουν πάνω κάτω στους αμμόλοφους, ανάμεσα σε τουρίστες που χαζεύουν το γύρισμα και το διασκεδάζουν.

Ανάμεσά τους κυκλοφορεί παραζαλισμένος ο «Μέισι» - το μικροσκοπικό σκυλάκι της Μιλού Βαν Γκρέσεν, του γνωστού τοπ μόντελ που είναι μέρος του καστ της ταινίας. Η ιδιοκτήτριά του είναι μέσα στο καταπράσινο νερό μαζί με την Ελλη Τρίγγου, τη Χαρά Κότσαλη, τον Ντίμι Χαρτ και τον Μάρκους Κόλεν - την πολυπολιτισμική πρωταγωνιστική παρέα της ταινίας. Ηλιοκαμμένοι, όμορφοι, λαμπεροί ακολουθούν ξανά και ξανά τις οδηγίες του Παπαδημητρόπουλου πλατσουρίζουν και πιτσιλούν νιάτα, χαρά, τρέλα, καλοκαίρι. Στη σεκάνς που παρακολουθούμε κάποια στιγμή φτάνει στην παραλία και ο Μάκης Παπαδημητρίου. Το «χλωμό» πρόσωπο. Ο κατάλευκος, «ενήλικας» ήρωας της ταινίας. Φορώντας μακρύ παντελόνι, μακρύ πουκάμισο, καπέλο, γυαλιά, ο 40χρονος ντροπαλός «Κωστής» μοιάζει με περισπωμένη στο μονοτονικό του καυτού, οργασμικού ελληνικού καλοκαιριού. Η σκηνή επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, με τον Μάκη να πέφτει στη θάλασσα, να βγαίνει, να στεγνώνει, να ντύνεται και πάλι μέχρι το λαιμό, να περπατάει ξανά την απόσταση, να γδύνεται, να πέφτει και πάλι στη θάλασσα...

Η ταινία ακολουθεί την ιστορία του Κωστή, ενός γιατρού που εγκαθίσταται στην Αντίπαρο, ζει την μοναξιά του νησιώτικου χειμώνα, μέχρι που έρχεται το καλοκαίρι. Η πόρτα του ιατρείου του ανοίγει και μπαίνει η παρέα της Αννας και των νεαρών συμφοιτητών της. Ετσι ο κόσμος του συγκρούεται με έναν άγνωστο σε αυτόν κόσμο, αλλά, κυρίως, ο ίδιος έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον εαυτό του.


Οσο κοιτάς από το μόνιτορ, η εικόνα είναι υπέροχη, χρυσή, σαν ηλιοκαμμένη επιδερμίδα. Οσο βλέπεις την ομάδα να δουλεύει, ζηλεύεις το παρεΐστικο κλίμα. Ταυτόχρονα όμως, δεν μπορείς παρά να αναγνωρίσεις έναν παλικαρίσιο επαγγελματισμό: οι συνθήκες του γυρίσματος είναι ηρωικές μέσα στο καζάνι του καλοκαιρινού μεσημεριού. Τους ακολουθούμε σε παραλίες, μέσα κι έξω από το νερό, βενζινάδικα, προβλήτες, διαδρομές από τη χώρα της Αντιπάρου προς τον Αη Γιώργη ή το Σωρό, πάνω στην άσφαλτο που βράζει. Τους παρακολουθούμε να στήνουν, να ξεστήνουν, να πάνε πρόβα, να πάνε πλάνο - μία αεικίνητη ομάδα νομάδων κινηματογραφιστών, τεχνικών, βοηθών παραγωγής. Θα τους βγάζαμε το καπέλο σε βαθιά υπόκλιση, αν δεν ήταν θανάσιμο λάθος να βγάλεις το καπέλο σου κάτω από αυτό τον ήλιο.

Την επόμενη μέρα, o Αργύρης Παπαδημητρόπουλος μας υποδέχεται στο κάμπινγκ, στο «στρατηγείο» του «Suntan». «Εδώ μένουμε όλοι μαζί - εγώ με την οικογένειά μου, οι ηθοποιοί, το συνεργείο, η παραγωγός μας Φαίδρα Βόκαλη. Ηταν απόφαση να ζήσουμε στο πετσί μας την αμόσφαιρα της ταινίας, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πίσω από το φαινομενικά χίπικο χύμα δεν κρύβεται πρόγραμμα και επαγγελματισμός...»

Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, η Φαίδρα Βόκαλη, οι ηθοποιοί - όλοι μίλησαν στο φακό του Flix κι εξήγησαν πολλά - για τις παρορμητικές, χαμηλού κόστους παραγωγές, για το πώς κάνεις ταινίες στην Ελλάδα, για τις επιλογές στο σύγχρονο κινηματογραφικό τοπίο, για το πόση σημασία έχει να πιστεύεις και να ερωτεύεσαι το όραμα που έχει ένας μεταδοτικός άνθρωπος στο μυαλό του. Γιατί αυτό κάνει και το ελληνικό σινεμά «ηλιοκαμμένο» κι όχι απλώς «καμμένο».

Ολα αυτά θα τα δείτε σύντομα, όσο η ταινία πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της. Μέχρι τότε όμως, η ομάδα του «Suntan» και το Flix σας στέλνουν τις πρώτες εικόνες - έτσι, ως κινηματογραφικές καρτ ποστάλ από την Αντίπαρο.

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη...

Suntan

Μια παραγωγή της Marni Films και της Oxymoron Films, σε συμπαραγωγή με τoυς Fassb Films, Foss Productions.

Σκηνοθεσία: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος
Σενάριο: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Σύλλας Τζουμέρκας
Δ/νση Φωτογραφίας: Χρήστος Καραμάνης
Ηχος: Λέανδρος Ντούνης
Α' Βοηθός Σκηνοθέτη: Καρολίνα Ζαπατίνα
Β' Βοηθός Σκηνοθέτη: Φοίβος Κοντογιάννης
Α' Βοηθός Κάμερας: Χρήστος Δούρος
Μπουμ: Δημήτρης Ρουχίτσας
Μακενίστας: Κάρολος Στέρμυ
Σκριπτ: Κατερίνα Μπαρμπατσάλου
DIT: Καλλιόπη Πέρδικα
Βοηθός DIT: Ασημίνα Διονυσοπούλου
Ηλεκτρολόγοι: Μανού Τιλίνσκι, Γιώργος Χατζημήτρος
Σκηνογραφία: Αλίκη Κούβακα
Φροντιστήριο: Χάρης Χαλκιόπουλος
Ενδυματολογία: Μάρλι Αλειφέρη
Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου
Παραγωγοί: Φαίδρα Βόκαλη, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος
Executive Producer: Θεοδώρα Βαλεντή
Δ/νση Παραγωγής: Ιωσήφ Αδαλόγλου, Δημήτρης Σκιαδόπουλος
Βοηθοί Παραγωγής: Νίκος Θωμάς, Δημήτρης Τσιλιφώνης, Εύα Χαλκιαδάκη

Πρωταγωνιστούν: Μάκης Παπαδημητρίου, Ελλη Τρίγγου, Χαρά Κότσαλη, Ντίμι Χαρτ, Μάρκους Κόλεν, Μιλού Βαν Γκρέσεν, κ.α.

φωτό: Νίκος Πάστρας

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

22

20

21