Φεστιβάλ / Βραβεία

Taratsa IFF 2018: Ενας κόσμος σινεμά στις ταράτσες της Θεσσαλονίκης

στα 10

Στην πέμπτη του χρονιά, το Taratsa International Film Festival αντέχει και πρωτοτυπεί με πλήθος εκδηλώσεων που φτάνουν από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την... Αθήνα.

Flix Team
Taratsa IFF 2018: Ενας κόσμος σινεμά στις ταράτσες της Θεσσαλονίκης

Το φετινό Taratsa International Film Festival περιλαμβάνει 54 ταινίες μικρού μήκους που αποτελούν τα 3 διαγωνιστικά του τμήματα - Διεθνές Διαγωνιστικό (με την ονομασία Wide Lens), Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα (Greek Scene) και Φοιτητικό Διαγωνιστικό (Student Angle) - και παράλληλες προβολές που φέρνουν τη διοργάνωση μέχρι την Αθήνα και την ταράτσα του BIOS.

Το πρόγραμμα Wide Lens φιλοξενούν η Λέσχη Θεσσαλονίκης (Τ1, Λεωφ.Νίκης 63) και το Ξέφωτο (Τ4, Λυκούργου 5, Λαδάδικα), ενώ οι ταινίες των Greek Scene και Student Angle θα προβάλλονται στις ταράτσες της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ. (Τ2, Στρ. Καλλάρη 5) και του Stay Hostel (Τ3, Ίωνος Δραγούμη 61).

Το φετινό πρόγραμμα των Παράλληλων Προβολών αποτελείται από 6 διαφορετικές ενότητες, η καθεμιά με το δικό της αντικείμενο και ενδιαφέρον. Η πρεμιέρα των Παράλληλων Προβολών στις 22 Αυγούστου είναι αφιερωμένη στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μ.Μ. Θεσσαλονίκης -το γνωστό μας TiSFF. Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει οργανώσει και επιμεληθεί το Αφιέρωμα-Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, με επιλεγμένες δημιουργίες μικρού μήκους νέων σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο. Μια επιλογή ταινιών μικρού μήκους animation για παιδιά από 6 ετών και όλη την οικογένεια από το βραβευμένο πρόγραμμα του μεγαλύτερου ελληνικού φεστιβάλ του αντίστοιχου χώρου περιλαμβάνει η προβολή του Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων. Επίσης, τα Shots of Suspense και Worlds of Mystery -με 6 ταινίες μικρού μήκους το καθένα, επιλογές της ομάδας του Taratsa- αποτελούν αντίστοιχα μια σχεδόν ανατριχιαστική συγκομιδή και ένα ταξίδι σε ασυνήθιστα μέρη, με παράξενη ατμόσφαιρα και σαγηνευτικούς εφιάλτες. Το πρόγραμμα του τμήματος συμπληρώνει το Short Animations, μέρος του προγράμματος επιμόρφωσης “Η τέχνη της εμψύχωσης-animation” του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ.

Taratsa Thessaloniki 2018

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Το Taratsa International Film Festival ξεκινάει στις 21 Αυγούστου με ένα pre-event με τίτλο The Big Time στο Θέατρο Κήπου. Τρεις κινηματογραφικές δημιουργίες αποφοίτων του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ., που διέγραψαν μιαεξαιρετική πορεία σε πολλά διεθνή φεστιβάλ (Yellow Fieber της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, Euroman του Γαβριήλ Τζάφκα, και Astrometal του Ευθύμη Kosemund Σανίδη σε σενάριο τηςΕλιζαμπέττας Ηλία-Γεωργιάδου) σε ένα event που θα περιλαμβάνει και ζωντανό διάλογο με τους δημιουργούς, και το οποίο θα ολοκληρωθεί με ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό livesession των Bouche Fermée. Παρουσιαστής του Big Time, ο Κωστής Ζαφειράκης!

Το The Caravan Bed & Breakfast, παίρνει τις αποσκευές του, ανηφορίζει στις ταράτσες του Φεστιβάλ, και τις μεταμορφώνει. Στην Τ1 (Λέσχη Θεσσαλονίκης) θα βρείτε την αριστοκρατική δεκαετία του ‘60, στην Τ2 (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ.) θα επιστρέψετε στην απελευθερωμένη δεκαετία του ‘70, στην Τ3 (Stay Hostel) θα θυμηθείτε την ποπ κουλτούρα των ‘80s, ενώ στην Τ4 (Ξέφωτο) θα μεταφερθείτε στα -όχι και τόσο μακρινά- αλλά ξέγνοιαστα ’90s!

Με τα Live Sessions At The Top, στις ταράτσες ανεβαίνουν μουσικοί για να μοιραστούν ρυθμούς και ήχους με τους φίλους του Φεστιβάλ, με πρωτότυπες συνθέσεις, κλασική μουσική, swing μελωδίες και αυτοσχεδιασμούς, κάθε μέρα λίγο πριν τις προβολές. Μουσικοί συνοδοί οι: Jamies Wylie, Αντιγόνη Μπαξέ, Νίκος Παντέχης, Γιώργος Νεράντζης, Γιάννης Ποιμενίδης και Devis Rama, ενώ την επιμέλεια έχει η Ηρώ Μενέγου.

Αφιερωμένο στην πανταχού παρούσα, κινητήρια δύναμη του φεστιβάλ, το πρώτο πάρτι της διοργάνωσης. Volunteers Party, την Πέμπτη 23 Αυγούστου, στην ταράτσα του Urania Bar, με μουσικό οικοδεσπότη τον Σάκη Τσιτομενέα του En Lefko 87,7.

Τέλος, στο κλείσιμο του φετινού φεστιβάλ στις 26 του μήνα, ο Κωστής Ζαφειράκης παρουσιάζει την Τελετή Λήξης & Απονομή Βραβείων, στην ταράτσα της Λέσχης Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά και την προβολή των βραβευμένων ταινιών, το πάρτι στο La Doze ρίχνει αυλαία.

Για τις προβολές των διαγωνιστικών τμημάτων (Wide Lens, Student Angle, Greek Scene) η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται στα 7€ το πλήρες και στα 4€ το μειωμένο (για φοιτητές, ανέργους και άτομα άνω των 65 ετών). Επίσης, διατίθεται περιορισμένος αριθμός πακέτων 3 κουπονιών, αξίας 15€ το κάθε πακέτο, με τα κουπόνια ν' αντιστοιχούν σε ισάριθμα εισιτήρια, τα οποία ισχύουν για οποιαδήποτε ημέρα και χώρο προβολής (με απαραίτητη την πρότερη τηλεφωνική κράτηση, έως μια μέρα πριν. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα κρατήσεων). Από τις 20 ως και τις 26.08 (10:00 – 18:00) υπάρχει η δυνατότητα τηλεφωνικής κράτησης, καλώντας στα 6982 095 719 και 6982 095 912. Και σε αυτή τη διοργάνωση, η είσοδος στις προβολές του Parallel Screenings είναι δωρεάν.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Taratsa International Film Festival στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, στο Twitter και το Instagram.

Taratsa Thessaloniki 2018