Φεστιβάλ / Βραβεία

Συζήτηση για την αποκατάσταση των ταινιών στο πλαίσιο του «Ελλάδα-Γαλλία: Κινηματογραφικές Συναντήσεις»

στα 10

Συζήτηση με θέμα «Γαλλική Ταινιοθήκη και Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Συνεργασία και διδάγματα για την συντήρηση, αποκατάσταση, ψηφιοποίηση και προβολή των ταινιών στις συλλογές τους
» το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου.

Flix Team
Συζήτηση για την αποκατάσταση των ταινιών στο πλαίσιο του «Ελλάδα-Γαλλία: Κινηματογραφικές Συναντήσεις»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γαλλικής Πρεσβείας, του Γαλλικού Ινστιτούτου και της Γαλλικής Ταινιοθήκης,  διοργανώνουν συζήτηση με θέμα: «Γαλλική Ταινιοθήκη και Ταινιοθήκη της Ελλάδος: συνεργασία και διδάγματα για την συντήρηση, αποκατάσταση, ψηφιοποίηση και προβολή των ταινιών στις συλλογές τους»στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ελλάδα-Γαλλία: Κινηματογραφικές Συναντήσεις» που διεξάγεται μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου και σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί τo Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς στις 19:30, παρουσία του Ερβέ Πισάρ, Διευθυντή των Κινηματογραφικών Συλλογών της Γαλλικής Ταινιοθήκης.

Ο Ερβέ Πισάρ είναι ο άνθρωπος-κλειδί για την συντήρηση της κινηματογραφικής κληρονομιάς της Γαλλίας, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του στην αποκατάσταση της ταινίας «Οι Απάχηδες των Αθηνών». Στην συζήτηση θα συμμετάσχει και η Ηλέκτρα Βενάκη, υπεύθυνη αποκατάστασης των «Απάχηδων» και, προσφάτως, της υπό αποκατάσταση ταινίας του Ροβήρου Μανθούλη Πρόσωπο με πρόσωπο.

Θα μιλήσουν οι:
Μαρία Κομνηνού, Πρόεδρος Δ.Σ. Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ομότιμη Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α
Ερβέ Πισάρ, Υπεύθυνος εμπλουτισμού συλλογών και αποκατάστασης των ταινιών, Γαλλική Ταινιοθήκη
Ηλέκτρα Βενάκη, Υπεύθυνη αποκατάστασης και ψηφιοποίησης της ταινίας «Οι Απάχηδες των Αθηνών»
Ιουλία Μέρμηγκα, Διδάσκουσα Κινηματογραφικών και Πολιτισμικών σπουδών (ΕΚΠΑ), επιστημονική συνεργάτις της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

Στο πλαίσιο της συζήτησης θα προβληθεί η αποκατεστημένη ταινία «Οι Απάχηδες των Αθηνών» (1930, 92’) του Δημήτρη Γαζιάδη, με γαλλικούς μεσότιτλους και ελληνικούς υπότιτλους και το «Ζ» (1969, 127’) του Κώστα Γαβρά με ελληνικούς υπότιτλους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθούν όλοι οι ισχύοντες υγειονομικοί κανονισμοί.


Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος μετρά 7 δεκαετίες στενούς δεσμούς με την Γαλλική Ταινιοθήκη, από τον Ανρί Λανγκλουά στον Κώστα Γαβρά, και η συνεργασία αυτή βοήθησε στην ανάδυση της κινηματογραφοφιλίας και τα τελευταία χρόνια στον εκσυγχρονισμό και προγραμματισμό της συντήρησης, αποκατάστασης, ψηφιοποίησης και προβολής των ταινιών στον ψηφιακό κόσμο. Παράδειγμα η αποκατάσταση και ψηφιοποίηση της ταινίας του Δημήτρη Γαζιάδη Οι Απάχηδες των Αθηνών που πριν 7 χρόνια ανακαλύφθηκε στο αρχείο της Γαλλικής Ταινιοθήκης. Χάρη στην αιγίδα του Προέδρου Κώστα Γαβρά, με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και με την αμέριστη βοήθεια του τεχνικού επιτελείου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, η ταινία προβάλλεται στα μεγαλύτερα διεθνή Φεστιβάλ, όπως της Μπολόνιας, το ψηφιακό Giornate di Cinema Muto και στο Αμερικανικό Telluride.

Σήμερα, με την τεχνογνωσία της Γαλλικής Ταινιοθήκης και του Ιταλικού Εργαστηρίου Imagine Ritrovato, η Ταινιοθήκη έχει έτοιμη μελέτη για τον πλήρη εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων της, ώστε να συμβάλει αποφασιστικά στην σωστή διάσωση των έργων του ελληνικού κινηματογράφου. Με την βοήθεια του Υ.Π.Π.Ο.Α η μελέτη αυτή θα υποβληθεί στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Με την βοήθεια των ομιλητών, αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στην συζήτηση.

Ελλάδα Γαλλία