Buzz

«Strasbourg 1518»: αυτή είναι η νέα μικρού μήκους του Τζόναθαν Γκλέιζερ

στα 10

Ο Τζόναθαν Γκλέιζερ («Under the Skin», «Birth») συνεργάζεται ξανά με την συνθέτη Μίκα Λέβι σε μια μικρού μήκους που μάς αιφνιδίασε!

«Strasbourg 1518»: αυτή είναι η νέα μικρού μήκους του Τζόναθαν Γκλέιζερ

Ο Τζόναθαν Γκλέιζερ είναι ένας από τους ελάχιστους auteur της γενιάς μας που θα μπορούσε να υπερασπιστεί τον τίτλο του «μοναδικού» και του πρωτοπόρου - με μία ολόδική του φιλμική γλώσσα, προσωπική γραφή, σήμα-κατατεθέν στιλ και όραμα.

Από το «Sexy Beast» (2000) το crime-romance με τους Ρέι Γουίνστον και Μπεν Κίνγκσλεϊ, μέχρι το μονοπλάνο της Νικόλ Κίντμαν στο «Birth» (2004) και την υγρή, εξωγήινη φαντασίωση με τη μορφή της Σκάρλετ Τζοχάνσον του «Under the Skin» (2014), οι ταινίες του Γκλέιζερ αποτελούν ευχάριστη έκπληξη κι ανατροπή σε ένα σκηνικό κινηματογραφικής μονοτονίας.

Μόνο που έχουν περάσει ήδη 6 χρόνια μετά το το αριστουργηματικό «Κάτω από το Δέρμα» και ο Γκλέιζερ (ο οποίος παραμένει δραστήριος στο χώρο της διαφήμισης) δεν έχει γυρίσει την επόμενη μεγάλου μήκους του (η οποία φημολογείται ότι θα είναι μία ταινία για το Ολοκαύτωμα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Αουσβιτς.

Μοναδικό δείγμα της δουλειάς του, το «The Fall», μία μικρού μήκους ταινία, μία ολιγόλεπτη δυστοπική (κυριολεκτική και μεταφορική) κατάβαση στην κόλαση, υπό τους ανατριχιαστικούς ατονικούς ήχους της Μίκα Λέβι (υπεύθυνης και για το σάουντρακ του «Κάτω από το Δέρμα») και χωρίς ίχνος διαλόγου.

Strasbourg 1518 607

Σήμερα, οι δυο τους συνεργάζονται ξανά. Ο Γκλέιζερ και η Λέβι χορογραφούν, για άλλη μία φορά με μοναδική, τολμηρή κοινή αισθητική στην εικόνα και τον ήχο, το «Strasbourg 1518», ένα φιλμάκι που τους ανέθεσαν η Artangel και η χορευτική ομάδα Sadler’s Wells για λογαρισαμό της «Quarantine Series» σειράς του BBC Arts Culture.

Πρωταγωνιστές τους, μερικοί από τους σπουδαιότερους χορευτές στον κόσμο και πηγή έμπνευσής τους η διαβόητη «ψυχωτική, ορμητική μανία που κατέβαλε τους κατοίκους του Στρασβούργου πριν από 500 χρόνια». Το ιστορικό αυτό γεγονός είναι γνωστό κι ως «η χορευτική πανούκλα» και πιστεύεται ότι προκλήθηκε από τροφική δηλητηρίαση που δημιούργησε μαζική υστερία στον πληθυσμό.

Η Λέβι ακολούθησε την επιτυχία του «Under the Skin» με το soundtrack για το «Jackie» του Πάμπλο Λαραΐν (το οποίο της χάρισε και οσκαρική υποψηφιότητα) και το αντίστοιχο για το «Monos» του Αλεχάντρο Λάντες.

Δείτε την εδώ:


Διαβάστε περισσότερα: