Φεστιβάλ / Βραβεία

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου στο Mόνιτορ της ΕΡΤ2

στα 10

Κάθε Πέμπτη του Αυγούστου στην ΕΡΤ2, κινηματογραφικές προβολές σε επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF).

Flix Team
Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου στο Mόνιτορ της ΕΡΤ2

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου συνεργάζεται με την ΕΡΤ και παρουσιάζει ένα κινηματογραφικό πρόγραμμα τεσσάρων εβδομαδιαίων προβολών στη Δημόσια Τηλεόραση, επεκτείνοντας τις δράσεις του «Off Season / Εκτός εποχής», της φετινής θεματικής σε ένα νέο μέσο προβολής. Επεκτείνοντας το σκεπτικό του για την ανάπτυξη μιας νέας σινεφιλίας στη νέα, ψηφιακή εποχή, το Φεστιβάλ επιχειρεί να παρουσιάσει σε ένα ευρύ κοινό δυσεύρετες ταινίες που συνήθως ακολουθούν άλλα δίκτυα διανομής όπως προβολές σε ταινιοθήκες, φεστιβάλ, αλλά και εκθεσιακούς χώρους, μουσεία και γκαλερί.

Τέσσερις προβολές, ισάριθμες με τις ημέρες διεξαγωγής του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (3 με 6 Σεπτεμβρίου 2020), οκτώ ταινίες που θα κάνουν την τηλεοπτική τους πρεμιέρα αυτόν τον Αύγουστο. Συντονιστείτε κάθε Πέμπτη του Αυγούστου (6, 13, 20, 27), στις 23:30 στην ΕΡΤ2.

Για το Μόνιτορ #1, το SIFF συστήνεται στο κοινό που δεν είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί κάποια από τις προηγούμενες διοργανώσεις, ανατρέχοντας στο πρόγραμμα των περασμένων ετών. Η σειρά των προβολών στην ΕΡΤ2 ανοίγει με το Μόνο άνδρες, μία ταινία της Εύας Στεφανή, μιας σκηνοθέτιδας που έχει συμμετάσχει στο φεστιβάλ ως Artist in Focus το 2019 και έχει παρουσιάσει επανειλημμένα στο SIFF το υλικό της, και με το Απάτη, μία ταινία που έχει προβληθεί σε προηγούμενη διοργάνωση, το 2016. Το πρόγραμμα του Mόνιτορ #1 συνομιλεί απρόσμενα και με την παρούσα συνθήκη, καθώς διαπραγματεύεται, συχνά με παιγνιώδη τρόπο, την εμπειρία της απόλυτης απομόνωσης και της ολοκληρωτικής διασύνδεσης, αλλά και των βαθύτερων στοιχείων που ενώνουν την ανθρωπότητα σε περιόδους κρίσης.

Ενώ στο πρόγραμμα των Μόνιτορ #2, #3 και #4 θα προβληθούν ταινίες που δεν έχουν προβληθεί ξανά σε κάποια διοργάνωση του SIFF και, για κάποιες από αυτές, η συγκεκριμένη προβολή στην ΕΡΤ2 θα αποτελεί την ελληνική τους πρεμιέρα. Ταινίες που διαπραγματεύονται τη φετινή θεματική «Off Season / Εκτός εποχής» και λειτουργούν ως προπομπός του Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί αρχές Σεπτεμβρίου στη Σύρο (3-6/09). Οι επιλεγμένες ταινίες θα μεταφέρουν την εμπειρία της μετακίνησης, της περιπλάνησης και της υπέρβασης, τον τρόπο με τον οποίο τα υλικά αντικείμενα και η ανθρώπινη εργασία μεταφέρουν το πνεύμα ενός «άλλου» (ή ξένου) τόπου, όπως και την αίσθηση διαστολής του χρόνου και των «διακοπών» από την καθημερινότητα.

Διαβάστε ποιες ταινίες θα αποτελέσουν το πρόγραμμα «Μόνιτορ», με τη σειρά και την ημερομηνία που θα προβληθούν:

Μόνιτορ #1 | Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Μόνο άνδρες (2019), Ελλάδα, 70', Σκηνοθεσία: Εύα Στεφανή
Απάτη (2016), ΗΠΑ, 52', Σκηνοθεσία: Dean Fleischer-Camp (Ντιν Φλάισερ Καμπ)

Μόνιτορ #2 | Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Τζόγος, θεοί και LSD (2002), Καναδάς / Ελβετία, 180', Σκηνοθεσία: Peter Mettler (Πίτερ Μέτλερ)

Μόνιτορ #3 | Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Ημερολόγια ξενοδοχείου / επεισόδιο: B&B (2005), Ηνωμένο Βασίλειο, 6', Σκηνοθεσία: John Smith (Τζον Σμιθ)
Σουλάτσο (1996), Ηνωμένο Βασίλειο, 100', Σκηνοθεσία: Andrew Kötting (Άντριου Κέτινγκ)

Μόνιτορ #4 | Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Ταξίδι στο βουνό (1999), Αυστρία, 4', Σκηνοθεσία: Siegfried A. Fruhauf (Ζίγκφριντ Φρούχαουφ)
Εργοστάσιο ψεύτικων φρούτων (1986), ΗΠΑ, 22', Σκηνοθεσία: Chick Strand (Τσικ Στραντ)
Το μεγάλο αλλόκοτο (2019), ΗΠΑ, 60', Σκηνοθεσία: Jodie Mack (Τζόντι Μακ)

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.). Το SIFF υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Μπορείτε να ενημερώνεστε αναλυτικά για όλες τις λεπτομέρειες και τις επόμενες ανακοινώσεις του προγράμματος του #siff2020 μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα, καθώς και στα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Φεστιβάλ.

siff 2020 poster 607