Φεστιβάλ / Βραβεία

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Ερχεται η ιέρεια του πειραματικού animation, Μάρθα Κόλμπερν

στα 10

Το SIFF 2017 έρχεται, από τις 14 ως τις 19 Ιουλίου. Και μαζί, η Αμερικανίδα καλλιτέχνης Μάρθα Κόλμπερν παρουσιάζει τη δουλειά της και διοργανώνει workshop.

Flix Team
5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Ερχεται η ιέρεια του πειραματικού animation, Μάρθα Κόλμπερν

Η σκηνοθέτις και εικαστική καλλιτέχνης Μάρθα Κόλμπερν θα εστιάσει στο φετινό πρόγραμμα στην τέχνη του animation, μέσα από δύο προγράμματα που θα επιμεληθεί στο πλαίσιο της «λευκής επιταγής» (συμπεριλαμβάνοντας και κάποιες από τις δικές της ταινίες) και παραδίδοντας ένα εργαστήριο ανοιχτό στο κοινό. Το animation προσφέρει ένα πρόσφορο έδαφος για τον προσδιορισμό του «Cracking Up», μιας που από καταβολής κόσμου μέχρι σήμερα είναι γνωστό για την ιδιότητά του να συνοψίζει, συχνά μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, τις μυριάδες αποχρώσεις του όρου. Το SIFF υποδέχεται με χαρά μια από τις πιο σημαντικές σύγχρονες εκπροσώπους του πειραματικού animation.

Διαβάστε ακόμη: 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Με το «Cracking Up», θα πάθω κάτι;

siff colburn 607 Μάρθα Κόλμπερν

Σημειώνει η Μάρθα Κόλμπερν, με αφορμή την επίσκεψή της στο SIFF 2017: «“Ο κόσμος υπάρχει μόνο στα μάτια σου – πρόκειται για μια δική σου σύλληψη. Μπορείς να τον κάνεις όσο πιο μικρό ή μεγάλο επιθυμείς. Κι εσύ προσπαθείς να είσαι ένα μικρό, ασήμαντο άτομο. Μάρτυς μου ο Θεός, αν ποτέ λυγίσω (crack στο πρωτότυπο), θα κάνω όλο τον κόσμο να λυγίσει μαζί μου”, γράφει ο Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ. Αυτό το απόσπασμα από τη συλλογή The Crack-Up θα είναι και η εισαγωγή μου σ’ αυτό το πρόγραμμα, καθώς εισάγει το θέμα της πραγματικότητας ως δικής μας σύλληψης και την ιδέα του να παίρνουμε κι άλλους μαζί μας στην πορεία αυτού του “cracking up”, καθώς λυγίζουμε, γονατίζουμε, σπάμε ή πεθαίνουμε απ’ τα γέλια.

siff colburn 607 Myth

Από τους βετεράνους του Δευτέρου Παγκοσμίου έως τους πρωτοπόρους του ύστερου μοντερνισμού και τους εκδικητές των τοξικών ΜΜΕ, αυτοί οι καλλιτέχνες της κινούμενης εικόνας και δημιουργοί κινουμένων σχεδίων χρησιμοποιούν την τέχνη τους για να εκφράσουν την εσωτερική τους τρέλα και να σπείρουν τον πανικό – ή να αναδιοργανώσουν το “εξωτερικό χάος”. Τα περιπλανώμενα πνεύματα των νεκρών συναντούν κόσμους που είναι φτιαγμένοι από γραμμές και ρυθμό. Επινοημένες τεχνικές όπως αυτές που συναντούμε στο Ψυχεδελοχρώμα του Τζεφ Σερ ή τις αυτοφυείς γεννήτριες τονικοτήτων του Iαν Χέλιγουελ γίνονται εμμονικές και παράλογες δημιουργίες. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που επιστρατεύουν οι καλλιτέχνες σ’ αυτά τα προγράμματα προβολών για να εκφράσουν την αναγκαιότητα της τέχνης. Η τέχνη απαραιτήτως τηρεί την ισορροπία ανάμεσα στον Έξω Κόσμο και τον εσωτερικό τους κόσμο.

siff colburn 607 Evil of Dracula

Κάποιες φορές αυτό απαιτεί την επινοητικότητα, την προσαρμογή ή και την καύση παιχνιδιών – όπως στην περίπτωση του Τζεφ Κιν που στη δεκαετία του ‘60 έκανε την ποπ κουλτούρα να καταρρεύσει, γράφοντας και σβήνοντας, ζωγραφίζοντας, κάνοντας κολάζ με χιλιάδες εικόνες –2.000, 5.000, 14.000– τα νούμερα είναι αδιανόητα. Η εμμονική φύση του animation μπορεί να ιδωθεί ως ένα τεκμήριο της διαύγειας του δημιουργού –που έχει ως αποτέλεσμα τη γένεση μιας ταινίας– ή ως τεκμήριο της τρέλας του ή του “crack’dness”. Η τέχνη του animation, αυστηρώς ακατάλληλη για τους μη έχοντες υπομονή, είναι μια κατάθεση της επιθυμίας των δημιουργών να φτιάξουν έναν εναλλακτικό κόσμο, χωρίς να λησμονούν ποτέ τους δεσμούς τους με την ιστορία. Η ταινία Κάστρο/Πουαγέ του Λάρι Τζόρνταν ζωντανεύει τα χαρακτικά του Γάλλου καλλιτέχνη Ζαν Πουαγέ (1465–1503). O Νόρμαν ΜακΛάρεν ζωντανεύει τις παρτιτούρες του Μακάβριου χορού του Καμίλ Σεν-Σανς. Oσο για τη Σελίνα Τρεπ, αυτή ατενίζει το μέλλον φτιάχνοντας αντίδοτα για το άρρωστο, τοξικό μας περιβάλλον.»

siff colburn 607 Hey Tiger

Η Μάρθα Κόλμπερν είναι μια καλλιτέχνις της κινούμενης εικόνας που ζει μεταξύ Πενσυλβάνιας και Αμστερνταμ. Ως αυτοδίδακτη σκηνοθέτης, ξεκίνησε να δουλεύει με υλικό αρχείου το 1994 και έκτοτε έχει ολοκληρώσει 60 ταινίες. Η μπάντα της από τη Βαλτιμόρη, οι The Dramatics, κυκλοφόρησε έξι άλμπουμ. Πέρα από τη σκηνοθεσία, παρουσιάζει σε εκθέσεις αντικείμενα και συνθέσεις από τις ταινίες της, ενώ χρησιμοποιεί σλάιντ και τοιχογραφίες για τη δημιουργία εγκαταστάσεων. Εχει διδάξει την τεχνική της στο animation σε εργαστήρια στην Κίνα, στην Ευρώπη, στον Καναδά, στο Μεξικό και στην Αμερική, και έχει γυρίσει μουσικά βίντεο και φιλμάκια για συγκροτήματα όπως οι Deerhoof, Laura Ortman, Rota Braga, Felix Kubin – και για πολλούς ακόμα. Το 2010 οι ταινίες της έγιναν μέρος της συλλογής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Μουσείου Τέχνης της Φιλαδέλφειας.

siff colburn 607 Mythlabs

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ CARTE BLANCHE

Σε κάθε πρόγραμμα, θα προβληθούν κάποιες από τις ταινίες της Μάρθα Κόλμπερν και άλλων δημιουργών, περισσότερες λεπτομέρειες προσεχώς

Ελέφαντες που χορεύουν και σύννεφα που τρώνε

Μαγνητοταινία, κάρβουνο, μπογιά, κούκλες, παιχνίδια, αποκόμματα από περιοδικά, χιόνια στην τηλεόραση, φωτιά, σκίτσα και πολλά άλλα στοιχεία γίνονται ταινία. Χρησιμοποιώντας «χειροπιαστές» τεχνικές –που δεν αποκλείουν τη χρήση υπολογιστών–, αυτοί οι καλλιτέχνες (εμού συμπεριλαμβανομένης) δουλεύουν με υλικά τα οποία βρίσκουν ενδιαφέροντα και μπορούν να ζωντανέψουν τους φανταστικούς τους κόσμους. Ο δικός τους ορισμός του «cracking up» είναι ευφάνταστος, γεμάτος τραγούδια και χορούς και, πάνω απ’ όλα, ολότελα κατα-στροφικός, ακόμα κι όταν προξενεί ταυτόχρονα ψυχική ανά-ταση.

siff colburn 607 Pervert

Πολυερωτικές κούκλες και άνθρωποι-αρπακτικά

Αγνό σήμα ανατροφοδότησης από τον άλλο κόσμο, απιστίες κι αμαρτίες στη Φλόριντα, πολιτικοποιημένα αυτά που σκάνε στο άκουσμα της μουσικής του Στραβίνσκι και πύρινα σπερματόζωα εκρήγνυνται σε ένα κινηματογραφικό ξέσπασμα ιδεών για το πώς να τη βγάλουμε καθαρή σ’ αυτή τη ζήση –από τα σπερματόζωα έως τον τάφο– χωρίς να τρελαθούμε. Κάπως έτσι οδηγούμαστε στη μίνι-ρετροσπεκτίβα στις ταινίες της Μάρθα Κόλμπερν (δηλαδή στις ταινίες μου) που δεσπόζει σ’ αυτό το πρόγραμμα προβολών. Η έκφραση της επιθυμίας μας ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, ν’ αλλάξουμε τους εαυτούς μας, να πραγματώσουμε το πάθος και τις απογοητεύσεις που μας φέρνει αυτός ο κόσμος βρίσκεται σ’ αυτές τις ταινίες. Aραγε, όλα γίνονται προς αναζήτηση της ψυχικής υγείας; Μάρθα Κόλμπερν

siff 2017 607

Frantic Frames: Ενα workshop για το stop-motion

Για μία ημέρα, στο SIFF 2017, η Μάρθα Κόλμπερν θα διοργανώσει εργαστήριο, καθοδηγώντας τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν το συλλογικό «Syros Film», με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο εκείνη δημιουργεί τα έργα της. Είναι ένα εργαστήριο που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, παιδιά κι ενήλικες.

Το εργαστήριο ξεκινά με μια συζήτηση - και, εάν το επιτρέπει ο χρόνος, μια προβολή - για διάφορες ταινίες που παρουσιάζουν τις τεχνικές του stop-motion. Ανάμεσά τους, σχέδιο με κάρβουνο, πλαστελίνες, κολάζ και ζωγραφική, από δημιουργούς σαν τους Σταν Βαν Ντερ Μπεκ, Μπρους Μπίκφορντ και άλλους σύγχρονους καλλιτέχνες του animation. Επιπλέον, η Κόλμπερν παρουσιάζει αποσπάσματα από δικές της ταινίες και αντλεί από τις λεπτομέρειές τους για να εξηγήσει τις τεχνικές.

Στους συμμετέχοντες θα ζητηθεί να φέρουν κάποια υλικά, κολάζ, σχέδια ή χαρτοκοπτική ή αντικείμενα που έχουν βρει και που θέλουν να χρησιμοποιήσουν στο έργο, με επίκεντρο τη θεματική του φετινού Φεστιβάλ, «cracking up». Στο τελικό στάδιο του εργαστηρίου, θα παρουσιαστούν κάποια εφέ, η χρήση φακών, τζελ, φωτισμού. Κάθε συμμετέχων τραβά περίπου 5-10 δευτερόλεπτα και μετά όλα τα ταινιάκια συνδυάζονται με jump cuts. Η ταινία που θα δημιουργηθεί, θα προβληθεί στο Φεστιβάλ.

Κάποιες παραπάνω επιλογές από τα δρώμενα του SIFF 2017 (κλικάρετε στα ονόματα για περισσότερες πληροφορίες για τους καλλιτέχνες)

  • Λευκή επιταγή στον ανθρωπολόγο και σκηνοθέτη Philip Cartelli και Mariangela Ciccarello, που θα επιμεληθούν ένα πρόγραμμα προβολών και θα παρουσιάσουν τα works-in-progress τους.
  • Μια οπτικοακουστική παράσταση από τους Elektronik Meditation, μια συνεργασία των Γιάννη Αναστασάκη και Σαβίνας Γιαννάτου.
  • Ο παγκοσμίως γνωστός DJ και μουσικός παραγωγός Yves Tumor παρουσιάζει τη μουσική που έγραψε έπειτα από ανάθεση του SIFF για την προβολή της κλασικής ιαπωνικής βωβής ταινίας «A Page of Madness» του Τεϊνοσούκε Κινουγκάσα (1926), σε μια μοναδική ζωντανή περφόρμανς.
  • Το φεστιβάλ θα κλείσει σε μια πολύ ιδιαίτερη τοποθεσία, στο λατομείο της Σύρου, με μια περφόρμανς εμπνευσμένη από την ινδονησιακή παράδοση του «γκαμελάν». Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αντης Σκορδής, η ορχήστρα Γκαμελάν της Σύρου, Mike Cooper και Xavier Querel.

Από τις 14 μέχρι και τις 19 Ιουλίου, το Flix θα βρίσκεται στη Σύρο για να σάς μεταφέρει εικόνες του φεστιβάλ - ή για να σας συναντήσει εκεί. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του SIFF.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ιδρύθηκε το 2013 και προβάλλει μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ειδών σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του νησιού. Διεξάγεται στο μέσο του καλοκαιριού και τοποθετείται πέρα από τις συνηθισμένες απαιτήσεις και ιεραρχίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το SIFF ενσωματώνει στο δικό του μοναδικό σκηνικό εκδηλώσεις, στυλ και προγράμματα – πειραματικά και αφηγηματικά, σύγχρονα και με αναδρομικό χαρακτήρα, ελληνικά και διεθνή, εργαστήρια και εκδηλώσεις διευρυμένου κινηματογράφου.

Διαβάστε ακόμη:

Διαβάστε και δείτε όσα ζήσαμε πέρσι, στο SIFF 2016

siff 2017 poster 607