Φεστιβάλ / Βραβεία

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Βουτιά στο υποσυνείδητο

στα 10

Το φεστιβάλ που αγαπά όσο τίποτα άλλο τους κινηματογραφικούς πειραματισμούς ξεκίνησε χτες με αποστολή να μας μυήσει σε αχαρτογράφητες περιοχές του σινεμά. Το Flix ήταν εκεί!

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Βουτιά στο υποσυνείδητο
φωτογραφίες: Μυρτώ Τζίμα

Τα περισσότερα φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο επιλέγουν συνήθως για τη βραδιά της επίσημης έναρξής τους κάποια feelgood, λιγότερο ή περισσότερο εμπορική ταινία, ενίοτε χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία και άγχος για την αντικειμενική της αξία. Οχι όμως αυτό το φεστιβάλ...

Πιστό στην ανάδειξη των πιο ιδιαίτερων κινηματογραφικών –και όχι μόνο– πειραματισμών, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου δεν θα μπορούσε φυσικά να ακολουθήσει την πεπατημένη. Ούτε καν να επιλέξει ένα συμβατικό φιλμ ως ταινία έναρξης.

Διαβάστε ακόμη: Avant-garde στη θάλασσα: Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου ξεκινά

Syros Metamkine 607 Cellule d’Intervention Metamkine

Αντίθετα, ξεκίνησε χτες τη φετινή του διοργάνωση στο ιστορικό θέατρο Απόλλων με μια αμετανόητα avant-garde περφόρμανς των Γάλλων Metakine, ή αλλιώς με ένα αντισυμβατικό, ζωντανό φιλμ που γεννιέται και παίρνει μορφή μπροστά στα μάτια σου και που – όπως και τα καλύτερα δείγματα πειραματικού σινεμά – αποπειράται να διευρύνει τα παραδοσιακά όρια του κινηματογράφου και να σε μεταφέρει σε μια σχεδόν ασυνείδητη κατάσταση.

Cellule d’Intervention Metamkine Cellule d’Intervention Metamkine

Παρόντες αλλά σχεδόν αόρατοι πάνω στη σκηνή, οι τρεις καλλιτέχνες (Κριστόφ Οζέρ, Ζερόμ Νετινγκέρ και Ξαβιέ Κερέλ) επιστράτευσαν προτζέκτορες 16mm, καθρέφτες, μαγνητοταινίες κι άλλα αντικείμενα ή εργαλεία, καθώς κι ένα οπλοστάσιο από φιλμ που βρήκαν ή δημιούργησαν οι ίδιοι για να οδηγήσουν το κοινό σε μια αχαρτογράφητη «περιοχή ανάμεσα στην εμπειρία του ζωντανού και στην εμπειρία του καταγεγραμμένου».

Cellule d’Intervention Metamkine 607 Cellule d’Intervention Metamkine

Βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στον αυτοσχεδιασμό και την έννοια του χειροποίητου, η ρευστή και αδιάκοπα μεταλλασσόμενη περφόρμανς των Metamkine σίγουρα δεν αποτελεί ένα ανάλαφρο και ανώδυνο θέαμα, ζητώντας από το κοινό να αφήσει τις προσδοκίες του έξω από την αίθουσα και να βιώσει χωρίς ζώνες ασφαλείας αυτό το άλλοτε ονειρικό και άλλοτε εφιαλτικό τριπάκι που το τρίο κατασκευάζει επί σκηνής, καθώς το φιλμ παίρνει κυριολεκτικά (!) φωτιά μπροστά στα μάτια μας. Οσοι όμως αφέθηκαν στα χέρια τους έγιναν κοινωνοί μιας απαιτητικής όσο και συναρπαστικής συναισθητικής οπτικοακουστικής εμπειρίας.

Cellule d’Intervention Metamkine 607 Cellule d’Intervention Metamkine

Δείγμα εξαιρετικού curating (είτε προέρχεται από τους δημιουργούς του Φεστιβάλ είτε από διεθνούς φήμες συνεργάτες που συμμετέχουν με carte blanche), το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου διακρίνεται από μια αίσθηση συνέχειας, συνοχής και συνέπειας ανάμεσα στις επιλογές του, αναζητώντας χωρίς φόβο, αλλά με πάθος, τα όρια και τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ πειραματικού και μέινστριμ σινεμά.

Η αναζήτηση αυτής της συναρπαστικής ενδιάμεσης περιοχής γίνεται εμφανής περισσότερο από ποτέ στην carte blanche του Πέτερ Λίχτερ με τίτλο «Τας Θύρας!» («Open the Doors!»), ένα πρόγραμμα που εξερευνά τη σχέση μεταξύ μέινιστριμ και avant-garde σινεμά, με οδηγό την επιστημονική φαντασία.

Altered States 607 «Ανεξέλεγκτες Καταστάσεις»

Σε μια αλληλουχία ευφάνταστου timing, την περφόρμανς των Metamkine διαδέχθηκε η double feature προβολή της ταινίας του Κεν Ράσελ, «Ανεξέλεγκτες Καταστάσεις» («Altered States», 1980), και του μικρού μήκους φιλμ του Τακάσι Μάκινο, «Still in Cosmos» (2009), η σταδιακή καταβύθιση ενός επιστήμονα σε μια αρχέγονη κατάσταση του υποσυνειδήτου μέσω πειραμάτων με ψυχότροπες ουσίες και το πυρετώδες μοντάζ αρχετυπικών υδάτινων και φυτικών εικόνων, αντίστοιχα, τολμηρές καλλιτεχνικές απόπειρες και τα δύο μιας επιστροφής σε ένα πρότερο στάδιο της ύπαρξης

Altered States 607 «Ανεξέλεγκτες Καταστάσεις»

Μήπως αυτό δεν είναι εν τέλει και μέρος της γοητείας του πειραματικού σινεμά; Μια επιστροφή στο σχεδόν ξεχασμένο βίωμα του κινηματογράφου ως μιας οπτικοακουστικής εμπειρίας ικανής να μεταφέρει το θεατή σε μια σχεδόν ασυνείδητη, ονειρική κατάσταση.

Και το Διεθνές Φεστιβάλ Σύρου το έχει ήδη καταφέρει, κερδίζοντας το επιπρόσθετο στοίχημα να πραγματοποιήσει τη δύσκολη αυτή αποστολή με φόντο το ειδυλλιακό περιβάλλον του νησιού.

Διαβάστε ακόμη

Syros Film Festival 607

Syros Film Festival 607