Φεστιβάλ / Βραβεία

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου τη... βλέπει αλλιώς (την οθόνη!), με Cellule d’Intervention Metamkine και Τόνι Κόνραντ

στα 10

Ανοίγοντας αυλαία με το τρίο Cellule d’Intervention Metamkine, αφιερώνοντας στον μεγάλο πειραματιστή του σινεμά, Τόνι Κόνραντ, το φετινό Φεστιβάλ Σύρου έχει βαλθεί να μας το αποδείξει: δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να βλέπεις τα πράγματα, ούτε και τις ταινίες!

Flix Team
Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου τη... βλέπει αλλιώς (την οθόνη!), με Cellule d’Intervention Metamkine και Τόνι Κόνραντ

Φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του μια σειρά από απίθανες performances που διευρύνουν τα παραδοσιακά όρια του κινηματογράφου. Η βραδιά της έναρξης του Φεστιβάλ στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης φιλοξενεί το τρίο Cellule d’Intervention Metamkine, που θα δημιουργήσει επιτόπου μια καλειδοσκοπική κινηματογραφική εμπειρία, χρησιμοποιώντας προτζέκτορες 16mm, κασέτες κι αντικείμενα ή εργαλεία που εντείνουν, μεταβάλλουν και μεταμορφώνουν τον ήχο και την εικόνα. Μπροστά στα μάτια μας θα κατασκευαστεί μια καινούρια, πρωτότυπη ταινία, αξιοποιώντας τα βασικά στοιχεί του σινεμά: το φιλμμ, το φως και τον ήχο.

Δείτε ακόμη: Ο Νεριτάν Ζιντζιρία σκηνοθετεί μικρού μήκους ταινία για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου

Με τη συνδρομή των Cellule d’Intervention Metamkine, το Φεστιβάλ θα αναδείξει ήδη από την έναρξή του την κεντρική θεματική του για φέτος, την «αναθεώρηση/revision», φέρνοντας στην προσοχή του κοινού την πολυπρισματικότητα της κινηματογραφικής εμπειρίας. Aυτό το... παρεμβατικό καλλιτεχνικό κύτταρο έχει εδώ και καιρό χαιρετιστεί ως το κυριότερο γκρουπ διευρυμένων κινηματογραφικών performances στη Γαλλία κι ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς.

Διαβάστε ακόμη: «Open the Doors!» Ο Πέτερ Λίκτερ έρχεται στο Φεστιβάλ Σύρου

siff metamkine 607

Οι Xavier Quérel, Christophe Auger και Jérôme Noetinger, καλλιτέχνες της εικόνας και του ήχου, έχουν περάσει τα τελευταία 20 χρόνια τελειοποιώντας αυτήν την εκστατική και διαρκώς μεταβαλλόμενη performance φωτός, φιλμ, σκιάς και μαγνητοφωνημένων αποσπασμάτων που συνδυάζονται σε άγνωστες κινηματογραφικές σφαίρες. Στη διάρκεια της παράστασης, καθώς καθρέφτες και προτζέκτορες δημιουργούν εικόνες σε μια κινηματογραφική οθόνη, οι θεατές παρακολουθούν το έργο, σα να έβλεπαν μια ταινία, αλλά και, ταυτόχρονα, έχουν συναίσθηση της ίδιας της ζωντανής δημιουργίας του. Δουλεύοντας μ' ένα οπλοστάσιο από κομμάτια φιλμ, που έχουν φτιάξει ή βρει, πειραγμένες μηχανές προβολής, μείκτες και συνθεσάιζερ, οι Cellule d’Intervention Metamkine εξερευνούν τη σχέση μεταξύ της εικόνας και του ήχου, περιπλανώμενοι σε μέρη συμβατικής ή ελλειπτικής αφήγησης, χορογραφώντας με μαεστρία μια παράσταση που μοιάζει να υπερβαίνει τον έλεγχό τους. Αν οι μηχανές προβολής φέρνουν το έργο στην οθόνη, οι ζωντανές δράσεις των καλλιτεχνών είναι εκείνες που ενορχηστρώνουν τις μηχανές και τις οδηγούν σ' αμέτρητα ευρήματα. Εκείνο που παρουσιάζεται στην οθόνη δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τις μεταβολλές που φέρνουν οι καλλιτέχνες στη σκηνή.

Διαβάστε ακόμη: Ταξίδι στο Φεστιβάλ Σύρου; Ταξίδι στο Φεγγάρι!

siff metamkine 607

Εναν από τους σπουδαιότερους πειραματιστές στην ιστορία του avant-garde κινηματογράφου τιμά το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου, τον Τόνι Κόνραντ, με ένα αφιέρωμα τόσο μοναδικό όσο κι ο ίδιος. Με εφαλτήριο την εμβληματική ταινία του Κόνραντ του 1965, το «The Flicker», το πρόγραμμα εξερευνά τη μεγάλη κινηματογραφική κληρονομιά που άφησε η ταινία. Με επίκεντρο την πιο βασική μονάδα, το καρέ, το πείραμα του Κόνραντ ώθησε τα όρια της αντίληψης του μέσου σε πρωτοφανή μέρη, επιτιθέμενο στο φαινόμενο φι της ψευδαίσθησης της κίνησης και πυροδοτώντας έναν ολόκληρο δευτερεύοντα κόσμο από οπτικές παραισθήσεις και οφθαλμαπάτες. Ενώ η επίδραση της ταινίας διατρέχει την κινηματογραφική ιστορία, η ίδια η ταινία παραμένει μια ιδανική μεταφορά για ολόκληρη την καριέρα του Κόνραντ: μια αρχική έκρηξη, την οποία όσο περισσότερο είσαι πρόθυμος να κοιτάξεις και να κρατήσεις στο βλέμμα σου, τόσο ανακαλύπτεις ότι μέσα της υπάρχουν περισσότερα πράγματα να δεις.

siff metamkine 607

Ο Τόνι Κόνραντ ήταν, ταυτόχρονα, πρωτοπόρος μουσικός: τη δική του, μοντέρνα αντίληψη της μουσικής διέπουν εξίσου με το σινεμά του οι ιδέες των μαθηματικών και της φυσικής. Ετσι, στο υπαίθριο αφιέρωμα στο έργο του, θα προβάλλονται ταυτόχρονα πολλές ταινίες flicker, δημιουργώντας ένα ιδιότυπο κινηματογραφικό τσίρκο, με πρωτότυπη μουσική από τους Mike Cooper, Jérôme Noetinger και Alyssa Moxley. Αυτή η περιπλεκόμενη παρουσίαση ζωντανής μουσικής και κινηματογραφικής προβολής θα αναδείξει και θα τιμήσει έναν καλλιτέχνη που ασφαλώς επαναπροσδιόρισε το πεδίο του σινεμά και που, κυριολεκτικά, μάς πρότεινε νέους τρόπους να βλέπουμε τον κόσμο και την τέχνη.

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου διεξάγεται από τις 28 Ιουλίου ως και την 1η Αυγούστου, στην Ερμούπολη κι άλλες τοποθεσίες στη Σύρο. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

Για να ενημερώνεστε διαρκώς, επισκεφθείτε το επίσημο website του SIFF 2016

syros siff poster 2016 607