Το κεντρικό θέμα του φετινού, 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου, είναι η «αναθεώρηση», η εκ νέου θεώρηση του σινεμά και του τρόπου θέασής του. Κι η καρδιά αυτού του συλλογισμού περικλείεται στο πρόγραμμα «A Trip to the Moon», ένα avant-garde ταξίδι στο φεγγάρι!
The Hammer and the Feather
Οι προγραμματιστές του Φεστιβάλ εξηγούν ότι, απ' όλα τα μνημεία που μπορεί κανείς ν' αναθεωρήσει, επέλεξαν ως θεματική το φεγγάρι, εξαιτίας της σταθερότητάς του, ως σημείο αναφοράς απέναντι στο οποίο προβάλλεται η εκπληκτική ικανότητα του κινηματογράφου να δει τα πράγματα με διαρκώς ανανεούμενους τρόπους: η μεταβαλλόμενη προοπτική του, η εγγύτητά του και η παρέμβαση σ' αυτό προσφέρουν αμέτρητες οπτικές γωνίες, σε κάτι που ο άνθρωπος βλέπει, κυριολεκτικά, με πολύ λίγους τρόπους στη διάρκεια όλου του Χρόνου. Ετσι, σ' αυτό το πρόγραμμα, προσεγγίζοντας την αναπαράσταση και την εξερεύνηση ενός μνημείου - του φεγγαριού - στον κινηματογράφο, αποκαλύπτεται μια πλειάδα από τεχνικές και αισθητικές επιλογές «αναθεώρησης», εγγενών στο ίδιο το σινεμά.
Moon 1969
Επιπλέον, το πρόγραμμα θα προβάλλεται σ' έναν από τους πιο αγαπημένους χώρους στους διοργανωτές και το κοινό του Φεστιβάλ, στον Ταρσανά, το παλιό ναυπηγείο όπου ανάμεσα σε σκαριά από βάρκες υψώνεται η οθόνη, οι ταινίες απλώνονται στο περιβάλλον και ο χώρος μπαίνει μέσα στο φιλμ. Η εμπειρία του φεγγαριού, ως θεματική του προγράμματος, ως αυτοαναφορά του ίδιου του σινεμά και με τη χρήση αυτής της μοναδικής τοποθεσίας του νησιού, συνδυάζονται σ' ένα ρηξικέλευθο, πρωτότυπο βίωμα, όπως είναι και ο στόχος όλων των προβολών της διοργάνωσης.
Διαβάστε ακόμη: «Open the Doors!» Ο Πέτερ Λίκτερ έρχεται στο Φεστιβάλ Σύρου
Contact Light
Συγκεκριμένα, να τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα και πώς οι ταινίες εμπλέκονται ακόμα περισσότερο στη φετινή θεματική του Φεστιβάλ. Η κλασική ταινία της αφετηρίας του κινηματογράφου το «Ταξίδι στο Φεγγάρι» του Ζορζ Μελιές (1902), παρουσιάζει την ικανότητα να ταξιδέψει κανείς πέρα απο τη δική μας ατμόσφαιρα ως αποτέλεσμα ενός πηδαλίου μαγείας.
Celestial Object
Τώρα ζούμε σε μια εποχή που έχει αφήσει πίσω το «Whitey on the Moon» (Τζιλ Σκοτ-Χέρον, 1970), όταν το ταξίδι στο φεγγάρι φάνταζε σε πολλούς ως ύβρις της πλεονεξίας του δυτικού πολιτισμού - των ανθρώπων που στρέφουν το βλέμμα στ' αστέρια όταν ο δικός μας πλανήτης χρειάζεται τόση προσοχή. Ανάμεσα σ' αυτούς τους δύο πόλους της θεώρησής μας για το φεγγάρι, η ιστορία του σινεμά προσφέρει πολυσχιδείς απεικονίσεις του μονιμότερού μας δορυφόρου: ως μια αδιανόητη τρέλα, ως το αντικείμενο του μεγαλύτερου ανθρώπινου επιτεύγματος, ως ένα πανανθρώπινο έμβλημα του ονείρου. Αυτό το πρόγραμμα ξαναγράφει την ασπρόμαυρη σκέψη για το φεγγάρι, πρώτα εξερευνώντας τις ιστορικές αντιλήψεις του φεγγαριού στο «The Hammer and the Feather» (Τζον Γουντς), τη συρρίκνωση της απόστασης μεταξύ του εδώ και του εκεί, την αντιμετώπιση του φεγγαριού ως τόπο κι όχι ως ουράνιο στολίδι, στο «Contact Light» (Μάικλ Μπετανκούρ) και το «Moon 1969» (Σκοτ Μπάρτλετ).
Journey to the Moon
Επειτα το πρόγραμμα μετατοπίζεται και, στο «Celestial Object» του Μπεν Μπάλκομ και το «Journey to the Moon» του Γουίλιαμ Κέντριτζ, εξετάζει το πώς το φεγγάρι εξελίχθηκε ως είδωλο, περιορίζοντας το επίγειο. Ειδικά στην ταινία του Κέντριτζ είναι αισθητό το hangover μετά την ευφορία που ακολούθησε την εποχή της προσελήνωσης, την αποκατάσταση της απόστασης, το ερώτημα αν πραγματικά άξιζε να διασκορπίσουμε τη μαγεία της σελήνης με την πραγματικότητα του ταξιδιού στο διάστημα.
Moon's Pool
Τέλος, στο «Moons Pool» της Γκούνβορ Νέλσον και το «Sea of Vapors» της Σίλβια Σέντελμπαουερ, το φεγγάρι διερευνάται ως πηγή μιας εναλλακτικής αίσθησης του χρόνου, ως αντίστιξη της κανονιστικής/εκλογικευμένης/ηλιακής εγκοσμιότητας. Ενα αληθινό trip!
Sea of Vapors
Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου διεξάγεται από τις 28 Ιουλίου ως και την 1η Αυγούστου, στην Ερμούπολη κι άλλες τοποθεσίες στη Σύρο. Εκτός από το «A Trip to the Moon», το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:
- Τις προβολές «Open the Doors!» που επιμελήθηκε ο Πέτερ Λίκτερ και συνδέει την avant-garde με το σινεμά επιστημονικής φαντασίας
- Ενα σεμινάριο κι ένα πρόγραμμα ταινιών με την επιμέλεια του πρωτοποριακού σκηνοθέτη Πιπ Τσοντόροφ
- Ενα αφιέρωμα σε έναν από τους σπουδαιότερους επικονιαστές του αβαντ γκαρντ κινηματογράφου και μουσικής, Τόνι Κόνραντ, με μια βραδιά θερινών προβολών και ζωντανής μουσικής
- Παρουσίαση της δουλειάς γνωστών καλλιτεχνών και σκηνοθετών όπως η Αθηνά Τσαγκάρη και η Εύα Στεφανή
- Χαμένες εικόνες: Δίνοντας εικόνα στη μνήμη - ταινίες που χρησιμεύουν ως αναπαράσταση μιας ανάμνησης ενός μέρους, γεγονότος ή χρόνου για τους σκηνοθέτες
- "Ταξίδι στο φεγγάρι" - Διαφορετικές εκδοχές αυτού του ουράνιου αντικειμένου
- Ενας κόσμος τελειώνει / Νέα ξεκινήματα - μια ματιά στις εξαφανιζόμενες παραδόσεις και στην ανάδειξη νέων πολιτισμών
- Ντοκιμαντερ found footage (αποσπασματικές λήψεις) - Μια σειρά ταινιών που αμφισβητούν την έννοια του «αυθεντικού»
Για να ενημερώνεστε διαρκώς, επισκεφθείτε το επίσημο website του SIFF 2016