Buzz

Ο Λούκα Γκουαντανίνο ετοιμάζει ακόμη ένα ριμέικ του «Σημαδεμένου». Η μοναδική αντίδραση είναι «γιατί;»

στα 10

Το hype ξεκίνησε - και ίσως αυτό πλέον είναι το ζητούμενο σε ένα Χόλιγουντ που απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την έννοια του «original».

Ο Λούκα Γκουαντανίνο ετοιμάζει ακόμη ένα ριμέικ του «Σημαδεμένου». Η μοναδική αντίδραση είναι «γιατί;»

Είναι μια νέα κατηγορία ταινιών στην οποία - κατά ένα περίεργο τρόπο - ειδικεύεται ο Λούκα Γκουαναντίνο. Ριμέικ ή σίκουελ ταινιών που μοιάζουν πραγματικά αχρείαστα και τα οποία δημιουργούν ωκεανούς hype πριν κάνουν την πρεμιέρα τους για να ανακαλύψει κανείς αυτό που ήξερε από την αρχή: ότι ήταν αχρείαστα.

Συνέβη μέχρι στιγμής με το ριμέικ (ή ό,τι ήταν αυτό) του «Suspiria», μια από τις χειρότερες ταινίες των τελευταίων χρόνων, η οποία όμως είχε τόσο hype και όλοι περίμεναν τόσο πολύ να τη δουν που κανείς δεν θυμάται πως δεν βλεπόταν. Και πάει να συμβεί ξανά με το σίκουελ του «Να με Φωνάζεις με τ' Ονομά Σου» που όλοι εύχονται να ναυαγήσει κάπου στο δρόμο, γιατί η πορεία του μοιάζει κάπως προδιαγεγραμμένη: η έξοδός της θα κορυφωθεί μέσα από φήμες και εικόνες του τι συμβαίνει στα γυρίσματα, πόσο και αν είναι γυμνοί ο Τίμοθι Σαλαμέ με τον Αρμι Χάμερ και μερικές instagram εικόνες από το ρεπεράζ της ταινίας μέχρι που η ταινία θα βγει και όλοι θα θυμηθούν πως κανείς δεν ζήτησε και κυρίως δεν ήθελε ένα σίκουελ της πρώτης ταινίας.

Διαβάστε ακόμη: 30 χρόνια μετά ο «Σημαδεμένος» του Μπράιαν Ντε Πάλμα παραμένει ένα διαχρονικό classic

guadangin

Δεν προκαταλαμβάνει κανείς. Ούτε αρνείται την ανάγκη κάθε εποχής να δει τις ιστορίες της να συνεχίζουν ή να ειπωθούν υπό ένα νέο πρίσμα. Απλά σε μια βιομηχανία που τρέμει σαν τον διάολο τις original ιστορίες (ενώ κατά τη διάρκεια των βραβείων υποκρίνεται ότι ενδιαφέρεται μόνο γι' αυτές), η οποιαδήποτε ανακοίνωση ενός ριμέικ/reboot/σίκουλ/πρίκουελ κτλ. μοιάζει με κόκκινο πανί. Το ίδιο συνέβη και με τα ριμέικ κλασικών ταινιών που έχουν ανακοινωθεί ήδη, όπως αυτό της «Νύχτας του Κυνηγού», των «Αλλων» του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ και άλλων...

Και κάπως έτσι φτάνουμε στην ανακοίνωση ότι ο Λούκα Γκουαντανίνο θα σκηνοθετήσει τον «Σημαδεμένο» σε ένα νέο reboot και μάλιστα σε σενάριο των αδερφών Κοέν. Αφήνοντας έξω το γεγονός του τι σημαίνει και κυρίως τι συμβαίνει όταν οι αδερφοί Κοέν δεν σκηνοθέτούν κάποιο σενάριό τους (το «Suburbicon» είναι μόνο το πιο πρόσφατο παράδειγμα), ποιο είναι ακριβώς το χαρακτηριστικό εκείνο που κάνει τον Γκουαντανίνο ιδανικό να συναγωνιστεί τον Χάουαρντ Χοκς του 1932 και τον Μπράιαν Ντε Πάλμα του 1983;

Οι πληροφορίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή μιλούν για μεταφορά του σκηνικού στο Λος Αντζελες (η πρώτη ταινία διαδραματιζόταν στο Σικάγο και η δεύτερη στο Μαϊάμι) και ότι τον κεντρικό ρόλο μπορεί να παίξει ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν. Οι πρώτες αντιδράσεις επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό που γράψαμε στην αρχή: το hype προηγείται ήδη της ταινίας, με αντιδράσεις εναντίον της απόφασης της Universal για το ριμέικ. Aλλά και όσους, σωστά, επισημαίνουν πως αν θεωρούμε τον Λούκα Γκουαντανίνο ένα πραγματικό ταλέντο που έχει να δώσει νέο αέρα στο σύγχρονο σινεμά, γιατί αναλαμβάνει συνεχώς ριμέικ και σίκουελς - η ταινία που ετοιμάζει και θα προηγηθεί του «Scarface» είναι ένα ριμέικ του «Αρχοντα των Μυγών», βασισμένου στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ.

Δείτε εδώ ένα μικρό βίντεο για όσα ενώνουν τους δύο πρώτους «Σημαδεμένους»: