Φεστιβάλ / Βραβεία

Σαραμάγκου 100 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

στα 10

Από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου, η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Σαραμάγκου 100», με την προβολή έξι ταινιών εμπνευσμένων από τα βιβλία και τη ζωή του Πορτογάλου νομπελίστα.

Flix Team
Σαραμάγκου 100 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ζοζέ Σαραμάγκου, που ξεκίνησαν στις 16 Νοεμβρίου 2021, η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζουν, στον χώρο της Τανιοθήκης, ταινίες μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ που φωτίζουν την επιδραστική προσωπικότητά του σπουδαίου συγγραφέα που βραβεύθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998 και εδραίωσε τη διεθνή φήμη που κατέστησε τον Ζοζέ Σαραμάγκου έναν συγγραφέα μεγάλης σημασίας πέρα από τα σύνορα της Πορτογαλίας.

Η πρωτοβουλία για το κινηματογραφικό αυτό φεστιβάλ, η οποία υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Camões, έχει ως στόχο να καταστήσει ευρύτερα γνωστό έναν από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα, το έργο του οποίου έχει μεταφραστεί και εκδοθεί εκτενώς στην Ελλάδα.  Οι ταινίες θα είναι υποτιτλισμένες στα αγγλικά και στα ελληνικά. Η είσοδος στις ταινίες είναι ελεύθερη.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης και στις σελίδες της στο Facebook και το Ιnstagram.

Πέμπτη 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

The Year of the Death

Η Χρονιά Θανάτου του Ρικάρντο Ρέις (2020), του Ζοάο Μποτέλο | Κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Σαραμάγκου που επικεντρώνεται στη φανταστική καθημερινότητα των τελευταίων χρόνων της ζωής ενός εκ των ετερώνυμων (alter ego) του Φερνάντο Πεσσόα.

Παρασκευή 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

embargo

Εμπάργκο του Αντόνιο Φερέιρα (2010 | Εμπνευσμένη από το ομώνυμο διήγημα του Ζοζέ Σαραμάγκο, η ταινία αφηγείται την ιστορία του Νούνο, ενός άνδρα του οποίου η ζωή διαταράσσεται ξαφνικά από μια αλληλουχία απίθανων, καφκικών γεγονότων.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

πιλαρ

Ζοζέ και Πιλάρ του Μιγκέλ Γκονσάλβες Μέντες (2010) | Ενα υπέροχο πορτρέτο του Σαραμάγκου το οποίο επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ του συγγραφέα και της Πιλάρ, της συντρόφου της ζωής του και σημαντικής επιρροής στη σκέψη του.

Enemy

Ο Ανθρωπος Αντίγραφο (Enemy) του Ντενί Βιλνέβ (2013) | Στην ταινία, που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Σαραμάγκου, ο Άνταμ Μπελ είναι ένας καθηγητής ιστορίας που έχει απογοητευτεί από τη βαρετή ζωή του. Ομως όλα αλλάζουν όταν, σε μια ταινία, βλέπει έναν σωσία του…


ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Herdeiros

Οι Κληρονόμοι του Σαραμάγκου των Κάρλος Βαζ Μάρκες και Γκράσα Καστανέιρα (2020) | Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής RTP (Πορτογαλική Ραδιοτηλεόραση) περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους Αλφόνσο Ρέις Καμπράλ, Βάλτερ Χιούγκο Μάε, Γκονσάλο Μ. Ταβάρες και Χοσέ Λουίς Πεισότο, οι οποίοι βραβεύτηκαν με το λογοτεχνικό βραβείο «Saramago».

Blindness

Περί Τυφλότητος του Φερνάντο Μεϊρέλες (2008) | Εμπνευσμένη από ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Σαραμάγκου, η ταινία αυτή περιγράφει μια δυστοπική κοινωνία όπου η ανεξήγητη τύφλωση έχει αποδεκατίσει τον πληθυσμό.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης και στις σελίδες της στο Facebook και το Ιnstagram.

saramago