Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «Based on a True Story» του Ρόμαν Πολάνσκι ανάμεσα στις νέες ταινίες που προστίθενται στο πρόγραμμα του 70ού Φεστιβάλ Καννών

στα 10

Το ελληνογαλλικό φιλμ «Djam» του Τονί Γκατλίφ και το «The Square» του Ρούμπεν Εστλουντ είναι δύο ακόμη από τους νέους τίτλους που ανακοίνωσε χτες το Φεστιβάλ Καννών.

Το «Based on a True Story» του Ρόμαν Πολάνσκι ανάμεσα στις νέες ταινίες που προστίθενται στο πρόγραμμα του 70ού Φεστιβάλ Καννών

Μπορεί το 70ό Φεστιβάλ Καννών να ανακοίνωσε πριν από δύο περίπου εβδομάδες το μεγαλύτερο μέρος του επίσημου προγράμματός του, αλλά και των παράλληλων τμημάτων, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν κρύβει κι άλλους άσσους στο μανίκι του.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι διοργανωτές των Καννών πρόσθεσαν μερικούς επιπλέον τίτλους στο πρόγραμμα τους, είτε επειδή η συμμετοχή τους δεν ήταν απόλυτα εξασφαλισμένη μέχρι τη στιγμή της πρώτης επίσημης ανακοίνωσης, είτε απλά και μόνο για να διατηρηθεί το απαραίτητο σασπένς μέχρι την έναρξη του Φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμη: Αυτή είναι η κριτική επιτροπή του 70ού Φεστιβάλ των Καννών

Eva Green Emmanuelle Seigner 607Οι πρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Ρόμαν Πολάνσκι, Εύα Γκριν και Εμανουέλ Σενιέ, βγάζουν selfie

Από τους καινούργιους τίτλους που ανακοινώθηκαν χτες, ξεχωρίζει φυσικά η νέα δημιουργία του Ρόμαν Πολάνσκι, «Based on a True Story», η οποία θα προβληθεί στις Κάννες εκτός συναγωνισμού. Η πρώτη ταινία του σκηνοθέτη μετά την «Αφροδίτη με τη Γούνα» του 2013 είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ βασισμένο στο βραβευμένο best-seller μυθιστόρημα της Ντελφίν ντε Βιγκάν, «D’après une Histoire Vraie», που περιστρέφεται γύρω από μια συγγραφέα η οποία μετά την έκδοση του τελευταίου της βιβλίου βρίσκεται μπλεγμένη με μια εμμονοληπτική αναγνώστριά της. Ο ίδιος ο Πολάνσκι και ο Γάλλος Ολιβιέ Ασαγιάς συνυπογράφουν τη σεναριακή διασκευή του βιβλίου, ενώ πρωταγωνιστούν οι Εμανουέλ Σενιέ, Εύα Γκριν και Βενσάν Περέζ.

The Square 607 «The Square»

Μοναδική νέα προσθήκη στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα είναι το «The Square», η καινούργια ταινία του Ρούμπεν Εστλουντ, ο οποίος είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις πριν από τρία χρόνια με την εξαιρετική «Ανωτέρα Βία». Εκείνη η ταινία είχε επίσης κάνει πρεμιέρα στις Κάννες, στο τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα, όμως τώρα ο Σουηδός σκηνοθέτης διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα με ένα φιλμ που εκτυλίσσεται σε ένα διάσημο μουσείο, με φόντο τον κόσμο της τέχνης και επίκεντρο μια αμφιλεγόμενη εικαστική εγκατάσταση. Η ταινία αποτελεί το αγγλόφωνο ντεμπούτο του Εστλουντ και έχει ως πρωταγωνιστές τους Ελίζαμπεθ Μος και Ντομινίκ Γουέστ.

Djam 607 H Δάφνη Πατακιά με τον Τονί Γκατλίφ στα γυρίσματα του «Djam»

Ομως οι νέες συμμετοχές έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς περιλαμβάνουν την ελληνική συμπαραγωγή «Djam» του Τονί Γκατλίφ, με πρωταγωνίστρια τη Δάφνη Πατακιά, γυρίσματα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Λέσβο, και πηγή έμπνευσης τη ρεμπέτικη μουσική. Στην παραγωγή της ταινίας συμμετέχουν η Blonde και η Φένια Κοσοβίτσα, ενώ η ταινία θα προβληθεί σε μια ειδική εκδήλωση στην παραλία της Κρουαζέτ, συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τη λίστα των νέων τίτλων που προστέθηκαν στο πρόγραμμα του 70ού Φεστιβάλ Καννών, που θα σημάνει την έναρξή του στις 17 Μαΐου, με το «Les Fantômes d’Ismaël» του Αρνό Ντεπλεσέν.

Διαγωνιστικό Τμήμα
«The Square» του Ρούμπεν Εστλουντ

Εκτός Συναγωνισμού
«D’après une Histoire Vraie» του Ρόμαν Πολάνσκι

Ενα Κάποιο Βλέμμα
«La Cordillera» του Σαντιάγο Μίτρε
«Walking Past the Future» του Λι Ρουιτζούν

Ειδικές Προβολές
«Le Vénérable W.» του Μπάρμπετ Σρέντερ
«Carré 35» του Ερίκ Καραβακά

Παιδική Προβολή
«Zombillénium» των Αρτούρ ντε Πιν και Αλέξις Ντουκόρ

Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει επίσης ένα αφιέρωμα στον Γάλλο σκηνοθέτη Αντρέ Τεσινέ, παρουσιάζοντας την τελευταία του δημιουργία, «Nos Années Folles».

Σε ένα ειδικό event που θα περιλαμβάνει επίσης συναυλία θα προβληθεί η νέα ταινία του Τονί Γκατλίφ, «Djam», ως μέρος του "Σινεμά στην Παραλία".

La Cordillera 607 «La Cordillera»

Περισσότερο 70ό Φεστιβάλ Καννών