Φεστιβάλ / Βραβεία

Αυτό είναι το επίσημο πρόγραμμα του 70ού Φεστιβάλ Καννών

στα 10

Αυτές είναι οι ταινίες που θα συμμετάσχουν φέτος στο επίσημο πρόγραμμα του 70ού Φεστιβάλ Καννών.

Flix Team
Αυτό είναι το επίσημο πρόγραμμα του 70ού Φεστιβάλ Καννών

Ανακοινώθηκαν μόλις σε συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ Πιερ Λεσκούρ και τον Διευθυντή Τιερί Φρεμό οι ταινίες θα διεκδικήσουν το φετινό εορταστικό Χρυσό Φοίνικα του 70ού Φεστιβάλ Καννών.

Les Fantômes d'Ismaël 607

Ταινία Εναρξης

Les Fantômes d'Ismaël του Αρνό Ντεπλεσέν με τους Μαριόν Κοτιγιάρ, Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Ματιέ Αμαλρίκ

Η ιστορία ενός σκηνοθέτη που ετοιμάζεται να γυρίσει τη νέα του ταινία, όταν στη ζωή του εμφανίζεται μια παλιά ερωμένη του και φέρνει τα πάνω κάτω. All star καστ, ειδικά για το πρώτο κόκκινο χαλί του 70ού Φεστιβάλ Καννών με το λαμπερό τρίο των Μαριόν Κοτιγιάρ, Σαρλότ Γκενσμπούργκ και Ματιέ Αμαλρίκ.


ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Loveless 607

Loveless του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ

Στην πέμπτη του ταινία και πρώτη μετά το «Leviathan», ο σπουδαιότερος νέος Ρώσος σκηνοθέτης έχει έτοιμη την ταινία που αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού που χωρίζει μετά την εξαφάνιση του έφηβου γιου τους. Δράμα με άποψη, σίγουρο πολιτικό σχόλιο για τη χώρα που δεν συμπαθεί τις ταινίες του Ζβιάγιντσεφ, ένας ισχυρός διεκδικητής για ένα μεγάλο βραβείο.

Safdie Brothers

Good Time των Μπένι και Τζος Σάφντι

To φιλμ των αδελφών Σάφντι (διάσημοι στο ανεξάρτητο αμερικανικό κύκλωμα για το «Heaven Knows What» του 2014) αφηγείται την ιστορία ενός ληστή τραπεζών να γλιτώσει από την αστυνομία. Πρωταγωνιστεί ο Ρόμπερτ Πάτινσον μαζί με την Τζένιφερ Τζέισον - Λι.

You Were Never Really Here 607

You Were Never Really Here της Λιν Ράμσεϊ

Η Λιν Ράμσεϊ επιστρέφει στο διαγωνιστικό τμήμα των Καννών μετά το «We Need to Talk About Kevin» υπογράφοντας η ίδια και το σενάριο, το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του συγγραφέα Τζόναθαν Εϊμς, δημιουργού μεταξύ άλλων και της τηλεοπτικής σειράς του HBO, «Bored to Death».Ο Χοακίν Φίνιξ υποδύεται έναν βασανισμένο βετεράνο πολέμου με σκοτεινό παρελθόν, ο οποίος βοηθά στη διάσωση γυναικών που έχουν μπλεχτεί σε κυκλώματα λευκής σαρκός. Οταν όμως η προσπάθειά του να σώσει ένα κορίτσι από έναν οίκο ανοχής στο Μανχάταν πηγαίνει στραβά, πυροδοτείται μέσα του μια οργισμένη εκδίκηση απέναντι στο πρόσωπο της βίας και της διαφθοράς.

amant double 607

L' Amant Double του Φρανσουά Οζόν

Η ταινία λέγεται «Amant double» («Διπλός Εραστής») και φέρνει - πολύ - κοντά τον Ζερεμί Ρενιέ και την καλλονή Μαρίν Βακτ, που ο ίδιος ο Οζόν αποκάλυψε πριν τέσσερα χρόνια, ως πρωταγωνίστριά του στο «Νέα και Ομορφη». Η Βακτ υποδύεται την Κλοέ, μια νεαρή, ευάλωτη και καταθλιπτική κοπέλα που ερωτεύεται τον ψυχολόγο της, Πολ. Λίγους μήνες αργότερα, αποφασίζουν να ζήσουν μαζί, αλλά σύντομα εκείνη ανακαλύπτει ότι ο εραστής της τής έχει αποκρύψει την πραγματική του ταυτότητα.

Okja 607

Okja του Μπονγκ Τζουν-χο

Το νέο φιλμ του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο μετά το «Snowpiercer» λέγεται «Okja», μοιάζει κάπως έτσι, και θα βγει στην Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο ταυτόχρονα, το 2017, από το Netflix. Πρόκειται φυσικά για ένα monster movie, που παρακολουθεί την ιστορία ενός κοριτσιού που αγωνίζεται να εμποδίσει μια παντοδύναμη πολυεθνική εταιρεία ν' απαγάγει τον καλύτερό της φίλο: αυτός ο φίλος είναι ένα τεράστιο ζώο που λέγεται Οκτζα. Και θα κάνει πρεμιέρα στις Κάννες, μετά της Τίλντα Σουίντον και του Οκτζα αυτοπροσώπως.

Sacred Deer 607

The Killing of a Sacred Deer του Γιώργου Λάνθιμου

Tο «The Killing of a Sacred Deer» (σε σενάριο του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου) αφηγείται την ιστορία ενός χειρουργού, ο οποίος προσπαθεί να προσθέσει ένα καινούργιο μέλος στην οικογένειά του, ένα έφηβο αγόρι. Μόνο που η συμπεριφορά του αγοριού θα αποδειχθεί προβληματική και θα θέσει σε κίνδυνο την οικογενειακή γαλήνη του με την σύζυγό του, γκρεμίζοντας την ιδανική τους ζωή. Σύμφωνα με τις φειδωλές πληροφορίες από την παραγωγή, η ταινία είναι εμπνευσμένη από τον Ευρυπίδη με αναφορές στις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες.

The Beguiled 607

The Beguiled της Σοφία Κόπολα

Η Σοφία Κόπολα διασκευάζει Ντον Σίγκελ. Γιατί μπορεί, θα πουν κάποιοι. Γιατί όχι, θα πουν κάποιοι άλλοι. Κι, όμως, το πρώτο τρέιλερ είναι πολύ καλό και αν δεν ήξερες ότι αυτή είναι μια μυθική ταινία με πρωταγωνιστή τον Κλιντ Ιστγουντ θα πίστευες σίγουρα πως την έχει γράψει η Κόπολα σαν ιδανική συνέχεια των «εσώκλειστων κορασίδων» και «Αυτόχειρων Παρθένων» της φιλμογραφίας της.

A Gentle Creature 607

A Gentle Creature του Σεργκεί Λόζνιτσα

Μια γυναίκα ζει μόνη σε ένα χωριό στη Ρωσία. Μια μέρα παραλαμβάνει ένα πακέτο που είχε στείλει στο φυλακισμένο άντρα της. Σοκαρισμένη και μπερδεμένη, ταξιδεύει μέχρι τη φυλακή σε μια έρημη περιοχή της χώρας για να μάθει τι έχει συμβεί. Και εκεί ξεκινάει η μεγάλη της μάχη απέναντι σε ένα σύστημα που θα προσπαθήσει να την συνθλίψει καθώς εκέινη θα ζητήσει εκδίκηση με οποιονδήποτε τρόπο. Εμπνευσμένος από το «Εγκλημα και Τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, ο Σεργκέι Λόζνιτσα επιστρέφει στο διαγωνιστικό τμήμα των Καννών μετά το υπέροχο «Το Πρόσωπο της Ομίχλης» του 2012.

Happy End 607

Happy End του Μίκαελ Χάνεκε

H ταινία που διαδέχεται το «Amour», ακόμη μια συνεργασία του Αυστριακού σκηνοθέτη με την Ιζαμπέλ Ιπέρ και τον Ζαν-Λουι Τρεντινιάν και η ταινία που έρχεται ως μεγάλο φαβορί (και όχι μόνο επειδή αφορά μια οικογένεια που ζει με φόντο την προσφυγική κρίση στο Καλέ) για να χαρίσει στον Χάνεκε τον τρίτο Χρυσό του Φοίνικα (με συνεχόμενες ταινίες). Πρωταγωνιστεί και ο Ματιέ Κασοβίτς.

In the Fade 607

In the Fade του Φατίχ Ακίν

O Φατίχ Ακίν εμπιστεύεται στην Ντάιαν Κρούγκερ τον πρώτο της ρόλο σε γερμανική ταινία με την ιστορία μιας γυναίκας που θέλει να εκδικηθεί το θάνατο της οικογένειάς της. Στο σενάριο ο Φατίχ Ακίν συνεργάζεται με τον Χαρκ Μπομ (μαζί έγραψαν και το «Βερολίνο, Αντίο») και με το «In the Fade» θέλει να αφήσει πίσω του για πάντα την αποτυχία του «The Cut».

Redoubtable 607

Le Redoubtable του Μισέλ Χαζαναβίσιους

Ξεχάστε το «The Search» που παρεμβλήθηκε ενδιάμεσα και υποδεχτείτε το σκηνοθέτη του «The Artist», ο οποίος ζωντανεύει τον έρωτα του Ζαν-Λικ Γκοντάρ με την ηθοποιό Αν Βιαζέμσκι. Στο ρόλο του Γκοντάρ ο Λουί Γκαρέλ είναι ίδιος.

The Meyerowitz Stories

The Meyerowitz Stories του Νόα Μπόμπακ

Κλασικός Νόα Μπόμπακ με ενήλικα αδέρφια που έρχονται σε σύγκρουση με τον ηλικιωμένο πατέρα τους. Οπου πατέρας σημειώστε Ντάστιν Χόφμαν, όπου αδέλφια ξεκινήστε από Ανταμ Σάντλερ, πηγαίντε μέχρι Μπεν Στίλερ και δοκιμάστε και λίγη Ελιζαμπεθ Μάρβελ.

Kornél Mundruczó

Jupiter's Moon του Κορνέλ Μουντρούτσο

Ο σκηνοθέτης του «White God» (Μεγάλο Βραβείο το 2014 στο τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα) ανεβαίνει κατηγορία με την ιστορία ενός 17χρονου που προσπαθεί να περάσει παράνομα τα σύνορα της Ουγγαρίας. Μια σφαίρα θα τον σταματήσει αλλά ταυτόχρονα θα τον κάνει να αποκτήσει μια υπερφυσική ικανότητα: να μπορεί να πετάει.

Radiance 607

Radiance της Ναόμι Καβάσε

Η Μισάκο γράφει ταινίες για τυφλούς. Σε μια προβολή γνωρίζει έναν μεγαλύερο σε ηλικία από αυτήν φωτογράφο που χάνει σιγά σιγά το φως του. Οταν η Μισάκο ανακαλύπτει πως στις φωτογραφίες του κρύβεται κομμάτι του παρελθόντος της, θα προσπαθήσει μαζί του να δει ένα κόσμο που ήταν αόρατος στα μάτια της.

Beats per minute

120 Beats per Minute του Ρομπίν Καμπιγιό

O σκηνοθέτης του «Eastern Boys» αφηγείται τον αγώνα της LGBT κοινότητας να αναζητήσει το αντίδοτο σε μια θανατηφόρα ασθένεια που ακόμη δεν λεγόταν AIDS. Βρισκόμαστε στο Παρίσι των αρχών του 1990 και αυτή ειναι η ιστορία της ACT UP.

Hong Sang Soo

The Day After του Χονγκ Σανγκ-σου

O Κορεάτης που βρέθηκε τελευταία φορά στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Καννών με το «Στη Χώρα των Άλλων» το 2014, επιστρέφει με το αινιγματικό «The Day After», ενώ συμμετέχει και στις ειδικές προβολές με το «Claire's Camera».

wonderstruck 607

Wonderstruck του Τοντ Χέινς

Το «Wonderstruck» βασίζεται στο βραβευμένο ομότιτλο ιστορικό μυθιστόρημα που έγραψε και εικονογράφησε το 2011 ο Μπράιαν Σέλζνικ, ο δημιουργός του «The Invention of Hugo Cabret» που ενέπνευσε το «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε. Το φιλμ (και το βιβλίο), παρακολουθεί τις συνδεόμενες ιστορίες δυο κωφών παιδιών στο διάστημα 50 χρόνια: ο Μπεν (τον υποδύεται ο Οουκς Φέγκλεϊ του «Pete's Dragon») ζει με την οικογένειά του στη Μινεσότα το 1977 και το σκάει για να πάει στη Νέα Υόρκη να βρει τον πατέρα του. Κι η Ρόουζ (την υποδύεται η 13χρονη κωφή ηθοποιός Μίλισεντ Σίμοντς), είναι ένα κορίτσι κλειδωμένο σ' ένα σπίτι, στο Νιου Τζέρσεϊ του 1927, που αποδρά για να πάει, επίσης, στη Νέα Υόρκη, να δει από κοντά την αγαπημένη της ηθοποιό (την οποία υποδύεται η Τζούλιαν Μουρ).

rodin 607

Rodin του Ζακ Ντουαγιόν

Σκηνοθετημένη από τον Ζακ Ντουαγιόν ο οποίος έχει γράψει και το σενάριο αυτή η βιογραφική ταινία για τον Ογκίστ Ροντέν, δίνει στον Βενσάν Λιντόν έναν ρόλο αντάξιο μιας λαμπρής καριέρας αλλά και του απόηχου που άφησε η σπουδαία ερμηνεία του στον «Νόμο της Αγοράς». Το «Rodin» συναντά τον Ογκίστ Ροντέν λίγο μετά τα σαράντα του κι ενώ μπαίνει στην πιο δημιουργική περίοδο της καλλιτεχνικής του έκφρασης, η οποία έδωσε ανάμεσα σε άλλα έργα όπως ό «Σκεπτόμενος» ή το «Φιλί», αλλά και αδριάντες σε συγγραφείς όπως ο Βικτόρ Ουγκό κι ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ, οι οποίοι στην εποχή τους προκάλεσαν αντιδράσεις για την φόρμα τους.


EKTOΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ

Blade of the Immortal 607

Blade of the Immortal του Τακάσι Μίικε

O αγαπημένος Ιάπωνας των Καννών (τελευταία του εμφάνιση το 2015 στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών με το «Yakuza Apocalypse») επιστρέφει χωρίς αξιώσεις για Χρυσό Φοίνικα με το «Blade of the Immortal», μια βίαιη ιστορία εκδίκησης βασισμένη στο ομώνυμο manga του Χιροάκι Σαμούρα. Οι πρώτες φωτογραφίες και τα τρέιλερ συνηγορούν για μια από τις ομορφότερες ταινίες στο γνωστό απαστράπτον στιλ του Μίικε.

How to Talk to Girls in Parties 607

How to Talk to Girls are Parties του Τζον Κάμερον Μίτσελ

O Τζον Κάμερον Μίτσελ επιστρέφει στο σινεμά μετά το «Rabbit Hole» και την επιτυχία του «Hedwig and the Angry Inch» στο Μπρόντγουεϊ διασκευάζοντας το «How to Talk to Girls in Parties» του Νιλ Γκέιμαν για δύο αγόρια που ανακαλύπτουν πως η υπόθεση «κορίτσια» είναι πιο δύσκολη απ' ότι φαντάζονται. Ελ Φάνινγκ και Νικόλ Κίντμαν ντύνονται ήδη για το κόκκινο χαλί.

Agnes Varda JR 607

  • Visages, Villages των Ανιές Βαρντά και Tζέι Αρ

To νέο ντοκιμαντέρ της Ανιές Βαρντά, μια προσωπική περιήγηση σε μνήμες, τόπους και αγαπημένα πράγματα, εδώ με τη συνεργασία του νεαρού φωτογράφου JR.


ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

  • Twin Peaks (δύο επεισόδια από το νέο τρίτο κύκλο της σειράς) του Ντέιβιντ Λιντς
  • Come Swim της Κρίστεν Στιούαρτ (μικρού μήκους)
  • Top of the Lake: China Girl (ο δεύτερος κύκλος της σειράς) των Τζέιν Κάμπιον και Αριελ Κλαίμαν
  • 24 Frames του Αμπάς Κιαροστάμι
  • Clair's Camera του Χονγκ Σανγκ-σου
  • 12 Jours του Ρειμόντ Ντεπαρντόν
  • An Inconvenient Sequel των Μπόνι Κόεν και Τζον Σενκ
  • Demons in Paradise του Τζουντ Ράτμαν
  • Napalm του Κλοντ Λανζμάν
  • Promised Land του Γιουτζίν Τζαρέκι
  • Sea Sorrow της Βανέσα Ρεντργκρέιβ
  • They της Αναχίτα Γκαζβινιζάντε

ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

  • Prayer Before Dawn του Ζαν-Στεφάν Σοβέρ
  • The Merciless του Μπιούν Σουνγκ-Χιούν
  • The Villainess του Γιουνγκ Μπιούνγκ-Τζιλ

ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ (UN CERTAIN REGARD)

  • Barbara του Ματιέ Αμαλρίκ
  • L' Atelier του Λοράν Καντέ
  • Fortunata του Σέρτζιο Καστελίτο
  • April's Daughter του Μισέλ Φράνκο
  • Beauty and the Dogs του Κάουτερ Μπεν Χάνια
  • Out του Γιόργκι Κρίστοφ
  • Western του Βαλέσκα Γκρίσεμπαχ
  • Before we Vanish του Κιγιόσι Κουροσάουα
  • Dregs του Μοχάμαντ Ρασούλοφ
  • Jeune Femme της Λεονόρ Σεράιγ
  • The Desert Bride των Σεσίλια Ατάν και Βαλέρια Πιβάτο
  • Wind River του Τέιλορ Σέρινταν
  • The Nature of Time του Καρίμ Μουσαουί
  • Closeness του Καντεμί Μπαλάγκοφ
  • Directions του Στεφάν Κομαντάρεφ

To 70o Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 17 μέχρι και τις 28 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη

cannes 70 poster 607