Buzz

Ο Μισέλ Χαζαναβίσιους σκηνοθετεί τον... Ζαν-Λικ Γκοντάρ στο «Redoubtable»

στα 10

Τον μεγάλο έρωτα ανάμεσα στην Αν Βιαζέμσκι και τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ αφηγείται η νέα ταινία του Μισέλ - «The Artist» - Χαζαναβίσιους.

Ο Μισέλ Χαζαναβίσιους σκηνοθετεί τον... Ζαν-Λικ Γκοντάρ στο «Redoubtable»
Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ μαζί με την Αν Βιαζέμσκι

Η τελευταία ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους ήταν το «The Search» που - ευτυχώς για όλους μας - το ξέχασε πριν απ' όλους η ίδια η Ιστορία, ενώ η ελληνική διανομή δεν τόλμησε να το βγάλει στις αίθουσες, αφού μετά το γιουχάισμα που πήρε στο Φεστιβάλ Καννών το 2014 η έξοδός του ήταν μάλλον μια παρακινδυνευμένη απόφαση.

Ο Χαζαναβίσιους πήρε απ' ότι φαίνεται το μαθημά του και η νέα του ταινία, με τίτλο «Redoubtable» (σημαίνει «τρομερό») τον βρίσκει πιο κοντά στα μονοπάτια του «The Artist» (ναι αυτή η μικρή ταινία που του χάρισε Οσκαρ Σκηνοθεσίας και τον χρέωσε με μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων). Η ταινία μιλάει για έναν κινηματογραφικό έρωτα και δη αυτόν ανάμεσα σε δύο θρύλους: τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ και την Αν Βιαζέμσκι που υπήρξαν παντρεμένοι από το 1967 μέχρι και το 1979.

Διαβάστε ακόμη: Φαμπρίς Αρανιό: «Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ είναι ένας άνθρωπος σαν όλους τους άλλους»

Anne Wiazemsky Jean Luc Godard 607 Στα γυρίσματα του «La Chinoise»

Anne Wiazemsky Jean Luc Godard 607 Στα γυρίσματα του «Sympathy for the Devil»

Το ζευγάρι γνωρίστηκε στα γυρίσματα του «La Chinoise» το 1967, παντρεύτηκαν την ίδια χρονιά, ενώ η Βιαζέμσκι έπαιξε σε τρεις ακόμη ταινίες του συζύγου της, το «Week End» του 1967, το «Sympathy for the Devil» του 1968 και το «Tout va Bien» του 1972. Χώρισαν το 1979, ενώ η ιστορία τους είναι κομμάτι της αυτοβιογραφίας της Βιαζέμσκι με τίτλο «Un An Apres» (Ενα Χρόνο Μετά) που κυκλοφόρησε το 2015.

Η Βιαζέμσκι που ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός με το «Au Hasard Balthazar» του Ρομπέρ Μπρεσόν και εκτός από τις συνεργασίες της με τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ, συνεργάστηκε με τον Πιερ Πάολο Παζολίνι στο «Χοιροστάσιο» και το «Θεώρημα» υπήρξε ταυτόχρονα ηθοποιός, σκηνοθέτης και η ίδια και συγγραφέας, αλλά και μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του γαλλικού σινεμά.

Διαβάστε ακόμη: Histoire(s) du Cinéma: Οταν ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ έκανε viral την ιστορία του σινεμά

Anne Wiazemsky Jean Luc Godard 607 Στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1967

Anne Wiazemsky Jean Luc Godard 607 Στους δρόμους του Παρισιού κατά τη διάρκεια του Μαΐου του 1968

Το μεγάλο βάρος του να υποδυθεί τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ θα αναλάβει ο - ίσως παραπάνω όμορφος - Λουί Γκαρέλ, ενώ τη Βιαζέμσκι θα υποδυθεί η Στέισι Μάρτιν του «Nymph()maniac» σε αυτό που ο Μισέλ Χαζαναβίσιους περιγράφει ήδη ως μια «ελαφριά» ταινία. Με ονομάτα βαριά σαν Ιστορία, θα προσθέταμε εμείς.

Διαβάστε ακόμη: