Buzz

Πέθανε ο Ζαν-Μαρκ Βαλέ, ο σκηνοθέτης του «Dallas Buyers Club» και «Big Little Lies»

στα 10

Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο Ζαν-Μαρκ Βαλέ, ο Καναδός σκηνοθέτης των επιτυχιών «Dallas Buyers Club» και «Big Little Lies».

Flix Team
Πέθανε ο Ζαν-Μαρκ Βαλέ, ο σκηνοθέτης του «Dallas Buyers Club» και «Big Little Lies»

Ο Ζαν-Μαρκ Βαλέ, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Dallas Buyers Club» και τηλεοπτικών σειρών όπως το «Big Little Lies», πέθανε έξω από το Κεμπέκ του Καναδά σε ηλικία 58 ετών. Τα αίτια του θανάτου του παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα.

Ο συνεργάτης του και παραγωγός Νέιθαν Ρος δήλωσε πως «ο Ζαν-Μαρκ υποστήριξε τη δημιουργικότητα, την αυθεντικότητα και την τόλμη του να δοκιμάζει διαφορετικά πράγματα. «Ηταν ένας αληθινός καλλιτέχνης και ένας γενναιόδωρος, στοργικός τύπος. Ολοι όσοι δούλεψαν μαζί του δεν μπορούσαν παρά να δουν το ταλέντο και το όραμα που διέθετε. Ηταν φίλος, δημιουργικός συνεργάτης και ήταν ένας μεγάλος αδερφός για μένα. Ο μαέστρο θα λείψει πολύ, αλλά με παρηγορεί το γεγονός ότι το όμορφο στυλ του και η εντυπωσιακή δουλειά που μοιράστηκε με τον κόσμο θα συνεχίσουν να ζουν».

Jean-Marc Vallée Στα γυρίσματα του «Dallas Buyers Club»

Jean-Marc Vall Με τον Μάθιου ΜακΚόναχεϊ

Γεννημένος στο Μόντρεαλ του Καναδά, ο Βαλέ σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ. Αφού έκανε μουσικά βίντεο και ταινίες μικρού μήκους, έκανε την πρώτη του μεγάλου μήκους «Black List». Αφού γύρισε την πρώτη του μεγάλη ταινία το «C.R.A.Z.Y.» του 2005, εν μέρει βασισμένη στη δική του ζωή, ο Βαλέ σκηνοθέτησε το «The Young Victoria», το οποίο απέσπασε τρεις υποψηφιότητες για Οσκαρ. Αλλες ταινίες του ήταν και τα «Cafe de Flore», «Los Locos», ένα γουέστερν σε σενάριο και με πρωταγωνιστή τον Μάριο Βαν Πιμπλς, «Loser Love» και «Demolition», με πρωταγωνιστή τον Τζέικ Τζίλενχαλ.

Ο Βαλέ κέρδισε μια υποψηφιότητα για Οσκαρ καλύτερου μοντάζ για την ταινία του 2013 «Dallas Buyers Club», στην οποία κέρδισαν Οσκαρ ανδρικής ερμηνείας οι Τζάρεντ Λέτο και Μάθιου ΜακΚόναχεϊ. Η ταινία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία του Ρον Γούντροφ, ενός ασθενούς με AIDS που μετέφερε λαθραία φαρμακευτικά φάρμακα στο Τέξας και τα διένειμε σε άλλους ασθενείς με AIDS μέσω του «Dallas Buyers Club».

Jean-Marc Vallée Στα γυρίσματα του «Wild»

Την επόμενη χρονιά, σκηνοθέτησε το «Wild», με πρωταγωνίστρια τη Ρις Γουίδερσπουν και βασίστηκε στα best seller απομνημονεύματα μιας πρώην εθισμένη στην ηρωίνη που πεζοπορεί στην Ακτή του Ειρηνικού για να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό της. Συνέχισε να συνεργάζεται με τον Γουίδερσπουν στη σειρά του HBO «Big Little Lies», για την οποία κέρδισε το βραβείο Emmy για τη σκηνοθεσία μίνι σειράς. Βασισμένη στο best seller μυθιστόρημα της Λιάν Μοριάρτι, στη μίνι σειρά πρωταγωνίστησαν επίσης η Λόρα Ντερν, Νικόλ Κίντμαν και Σεϊλίν Γούντλεϊ η οποία έριχνε μια ματιά στις ζωές πλούσιων παραθαλάσσιων οικογενειών που πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν ξαφνικό θάνατο ανάμεσά τους.

Η επόμενη σειρά του Βαλέ για το HBO ήταν η μίνι σειρά «Sharp Objects» βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Τζίλιαν Φλιν.

Το HBO έβγαλε την παρακάτω δήλωση για τον θάνατο του Βαλέ: «Ο Ζαν-Μαρκ Βαλέ ήταν ένας λαμπρός, σκληρά αφοσιωμένος σκηνοθέτης, ένα πραγματικά εκπληκτικό ταλέντο που εμφύσησε σε κάθε σκηνή μια βαθιά σπλαχνική, συναισθηματική αλήθεια. Ηταν επίσης ένας εξαιρετικά προσεκτικός άνθρωπος που επένδυσε όλο του τον εαυτό δίπλα σε κάθε ηθοποιό που σκηνοθέτησε. Είμαστε συγκλονισμένοι με την είδηση του ξαφνικού θανάτου του και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους γιους του, Αλεξ και Εμίλ, την ευρύτερη οικογένειά του και τον επί χρόνια συνεργάτη του στην παραγωγή, Νέιθαν Ρος».

Jean-Marc Vallée Στα γυρίσματα του «Big Little Lies»

Ο Βαλέ επρόκειτο να σκηνοθετήσει μια άλλη σειρά για το HBO, το «Gorilla and the Bird», βασισμένο σε απομνημονεύματα του Ζακ ΜακΝτέρμοντ, έναν συνήγορο του πολίτη που υφίσταται μια ξαφνική ψυχωτική κατάρρευση.

Jean

Δείτε εδώ μια συνέντευξη του Ζαν Μαρκ Βαλέ για το «Dallas Buyers Club», μαζί με τον Μάθιου ΜακΚόναχεϊ: