Buzz

Εφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Καρυπίδης

στα 10

Στα 73 χρόνια του, έφυγε από τη ζωή ο δημιουργός του «Στη Σκιά του Φόβου».

Flix Team
Εφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Καρυπίδης

Ο Γιώργος Καρυπίδης είναι ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς Ελληνες σκηνοθέτες της δεκαετίας του '80. Γεννημένος το 1946 στη Θεσσαλονίκη, με σπουδές Κινηματογράφου και Καλών Τεχνών, έκανε για πρώτη φορά αίσθηση στο χώρο του σινεμά το 1979, με τη μικρού μήκους ταινία του, «Θεόφιλος, ο Ζωγράφος», που τιμήθηκε με το α' βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εκείνη τη χρονιά.

Μια δεκαετία αργότερα, το δράμα «Στη Σκιά του Φόβου», με τον Γιώργο Κώνστα στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ένα ονειρικό θρίλερ γεμάτο υπαρξιακή αγωνία, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και, μαζί, σκηνοθεσίας, ανδρικής ερμηνείας, φωτογραφίας για τον Γιώργο Αρβανίτη, σκηνικών για την Αναστασία Αρσένη και μουσικής για τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, αφήνοντας τη σφραγίδα του Γιώργου Καρυπίδη στο ακόμα υποτιμημένο ελληνικό σινεμά της εποχής.

στη σκιά του φόβου 607

Ως σκηνοθέτης υπέγραψε περίπου εκατό ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση, ως συγγραφέας δημοσίευσε άρθρα και διηγήματα και ποτέ δεν αποχωρίστηκε το σινεμά, από το «Επικίνδυνο παιχνίδι» με τη Ζωή Λάσκαρη και τον Αρη Ρέτσο, ως το «Πεθαμένο Λικέρ» του 1992, τους «Μαγεμένους» του 1995 και την τελευταία του ταινία για τον κινηματογράφο, την «Ουτοπία» του 2004.

Ο Γιώργος Καρυπίδης έφυγε σήμερα από τη ζωή, στα 73 χρόνια του, μετά από χρόνια προβλημάτων υγείας.