Σιώπησε για πάντα o Ντάγκλας Ρέιν, η φωνή του Hal 9000 από το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»

BUZZ 12 NOV 2018  /  Μανώλης Κρανάκης

Ο Ντάγκλας Ρέιν, Καναδός ηθοποιός, πιο γνωστός για τη φωνή που δάνεισε στον υπολογιστή της θρυλικής ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ πέθανε σε ηλικία 90 ετών.

Το θάνατο του Ντάγκλας Ρέιν σε ηλικία 90 ετών ανακοίνωσε το Φεστιβάλ Στράτφορντ στο Οντάριο, στο οποίο ο 90χρονος ηθοποιός υπήρξε ιδρυτικό μέλος.

Ο Ρέιν, παρά τις εμφανίσεις του στο θέατρο, όπως στο Old Vic του Λονδίνου αλλά και στο Broadway (υποψήφιος το 1972 για το «Vivat! Vivat Regina!»), θα έμενε περισσότερο γνωστός ως η φωνή του Hal 9000 στο «2011: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, αλλά και στην παρωδία του στο «Sleeper» του Γούντι Αλεν.

Διαβάστε ακόμη: «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ | Ενας μύθος γίνεται 50

**Ακούστε εδώ τον Ντάγκλας Ρέιν σε δύο σκηνές του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»:Δείτε εδώ μια συνέντευξη του... Hal 9000 στο BBC:


Ολο το voice over του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» έγινε στο post-production. Κατά τη διάρκεια του γυρίσματος τη φωνή του Hal έκανε ο βοηθός σκηνοθέτης του Κιούμπρικ Ντέρεκ Κράκνελ, ενώ για τη φωνή του Hal ήταν υποψήφιοι ο Μάρτιν Μπάλσαμ που απορρίφθηκε ως πολύ Αμερικάνος και ο Νάιτζελ Ντάβενπορτ που απορρίφθηκε ως πολύ Αγγλος. Σύμφωνα με την ιστορία, ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ αναζήτησε τον Ρέιν επειδή είχε δει εκατομμύρια φορές ένα ένα μικρού μήκους καναδικό φιλμ με τίτλο «Universe» το 1960 που την αφήγηση έκανε ο ηθοποιός. Ο Ντάγκλας Ρέιν θα ξαναέπαιζε τον Hal στο «2010: Τhe Year We Made Contact» του 1984.

douglas rain

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.