Buzz

Σιώπησε για πάντα o Ντάγκλας Ρέιν, η φωνή του Hal 9000 από το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»

στα 10

Ο Ντάγκλας Ρέιν, Καναδός ηθοποιός, πιο γνωστός για τη φωνή που δάνεισε στον υπολογιστή της θρυλικής ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ πέθανε σε ηλικία 90 ετών.

Σιώπησε για πάντα o Ντάγκλας Ρέιν, η φωνή του Hal 9000 από το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»

Το θάνατο του Ντάγκλας Ρέιν σε ηλικία 90 ετών ανακοίνωσε το Φεστιβάλ Στράτφορντ στο Οντάριο, στο οποίο ο 90χρονος ηθοποιός υπήρξε ιδρυτικό μέλος.

Ο Ρέιν, παρά τις εμφανίσεις του στο θέατρο, όπως στο Old Vic του Λονδίνου αλλά και στο Broadway (υποψήφιος το 1972 για το «Vivat! Vivat Regina!»), θα έμενε περισσότερο γνωστός ως η φωνή του Hal 9000 στο «2011: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, αλλά και στην παρωδία του στο «Sleeper» του Γούντι Αλεν.

Διαβάστε ακόμη: «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ | Ενας μύθος γίνεται 50

**Ακούστε εδώ τον Ντάγκλας Ρέιν σε δύο σκηνές του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»:



Δείτε εδώ μια συνέντευξη του... Hal 9000 στο BBC:


Ολο το voice over του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» έγινε στο post-production. Κατά τη διάρκεια του γυρίσματος τη φωνή του Hal έκανε ο βοηθός σκηνοθέτης του Κιούμπρικ Ντέρεκ Κράκνελ, ενώ για τη φωνή του Hal ήταν υποψήφιοι ο Μάρτιν Μπάλσαμ που απορρίφθηκε ως πολύ Αμερικάνος και ο Νάιτζελ Ντάβενπορτ που απορρίφθηκε ως πολύ Αγγλος. Σύμφωνα με την ιστορία, ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ αναζήτησε τον Ρέιν επειδή είχε δει εκατομμύρια φορές ένα ένα μικρού μήκους καναδικό φιλμ με τίτλο «Universe» το 1960 που την αφήγηση έκανε ο ηθοποιός. Ο Ντάγκλας Ρέιν θα ξαναέπαιζε τον Hal στο «2010: Τhe Year We Made Contact» του 1984.

douglas rain

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»